Javni novci vraćaju se putem projekata građanima

Sisak izdvaja 2,3 milijuna kuna za kulturne projekte i programe udruga građana

Izvor: Grad Sisak

Grad Sisak ove će godine iz proračuna izdvojiti 2,3 milijuna kuna za projekte u kulturi te za projekte i programe udruga građana s područja grada Siska, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj su prezentirani rezultati javnog poziva za dodjelu sredstva u kulturi te rezultati natječaja za dodjelu potpora projektima i programima udruga građana.

-Ukupno su se na oba poziva prijavile 123 udruge s 222 programa, a odobreno je 145 programa za 97 udruga za što će iz proračuna biti izdvojeno 2 milijuna i 300 tisuća kuna. To je iznos kojeg se ne bi posramili ni puno veći gradovi po ekonomskom i proračunskom potencijalu. Ovo je dokaz da je grad Sisak bogat ljudima i idejama – naglasila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač rekao je kako su 2,3 milijuna kuna javni novci koje opet vraćamo građanima putem projekata iz raznih područja.

-Ove godine odjel ima manji proračun, ali sredstva se prema udrugama nisu smanjivala. Nastojat ćemo da to i u budućnosti bude temeljna razina ispod koje ne možemo ići. Civilni sektor je nešto što pokreće grad i što daje bogatstvo jednom gradu – rekao je Grgurač.

Na konferenciji za novinare bili su i predstavnici četiri udruge, Igor Kovač iz PRONI Centra, Danko Tomanić iz Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije, Stjepan Lugarić iz HVIDRA-e te Damir Kukuruzović iz Siscia Jazz Cluba.

-Prošle godine je Siscia Jazz Club bio proglašen najboljim glazbenim klubom u Hrvatskoj u doista velikoj konkurenciji. U ponedjeljak je ovdje bio i Georgie Fame. Ponekad je i meni neshvatljivo da engleski Zoran Predin šeće Siskom tim više što je poznat po svojim nastupima s Beatlesima i Ericom Claptonom. Najveći fenomen Siscia Jazz Cluba je sisačka publika jer se uvijek traži i stajaća karta više. Upravo zbog visoke razine sadržaja imamo potporu Grada Siska, ali i brojnih drugih sponzora kako bi se zadržala razina ovih glazbenih sadržaja koji su prepoznati u cijeloj Hrvatskoj – naglasio je Kukuruzović.

Igor Kovač iz PRONI Centra napomenuo je kako su u posljednjih 10 godina djelovanja gradili partnerski odnos s Gradom Siskom. Izdvojio je dva projekta koji će se ove godine sufinancirati zahvaljujući sredstvima iz gradskog proračuna.

-Oba projekta su u provedbi. Jedan od njih je INFOrmativni Centar za mlade, a drugi je projekt A-LA koji se provodi drugu godinu za redom kojim ćemo pružati potporu raznim organizacijama civilnog društva – rekao je Kovač.

Predsjednik sisačke HVIDRA-e Stjepan Lugarić zahvalio se Gradu Sisku na potpori njihovih programa kao što su slikovnica Obrana Siska u Domovinskom ratu, Pružimo im ruku, KREATIVKO i Više od 20 godina s vama, za vas i uz vas.

-Zahvaljujem se Gradu Sisku na suradnji i na pomoći da se naši projekti nastave i ove godine. Bez obzira na političke podjele među braniteljskom populacijom, mene jedino zanima politika moje udruge koja djeluje neprekidno  već 20 godina što govori o ozbiljnosti naše udruge – rekao je Lugarić.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije prijavila se za dva projekta, potvrdio je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih SMŽ.

-Drago mi je da smo se kao udruga osoba s invaliditetom javili i na natječaj u području kulture te da smo od strane komisije prepoznati jer želimo kod našeg članstva razvijati kulturni amaterizam. Zahvaljujem se na sredstvima koja su za nas značajna. Osjećam da se u gradu mijenja paradigma prema neprofitnom sektoru i općenito prema udrugama te da udruge sve više dobivaju na značaju od strane Grada Siska – zaključio je Tomanić. (Grad Sisak)