Sisak: Ledena dvorana spremna za klizače

Klizači u gradu Sisku od subote ponovo dolaze na svoje. Devet mjeseci od početka projekta izgradnje Ledene dvorane Zibel, vrijednog 33 milijuna kuna, led je spreman za novu klizačku sezonu. Klizanje za građane će biti besplatno ne samo ovaj vikend nego i narednih dana, javljaju iz Grada. Ledena dvorana od subote je tako i novi dom sisačkih hokejaška i hokejašica KHL Sisak.

'Kada smo u ožujku 2017. zatvorili klizačku sezonu rekla sam da se sljedeći put vidimo u Ledenoj dvorani krajem godine. Malo tko je tada vjerovao u to, no projektant KAP4 i izvođač radova Palace izveli su skoro nemoguće i 29. prosinca 2017. godine dobili su uporabnu dozvolu te smo mogli pristupiti pravljenju leda. Nažalost, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta i visokih temperatura te oštećenog sustava za pravljenje leda trebalo nam je još tri tjedna da dvoranu pripremimo za prihvat klizača te sa zadovoljstvom mogu reći da je u subotu prvi pravi klizački dan u sisačkoj Ledenoj dvorani Zibel', ističe gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i navodi kako je izvođač radova na početku gradnje tražio minimalno godinu dana za završetak radova, no iz gradske uprave nisu htjeli da se preskoči sezona klizanja, pa je dogovoreno da se građevinski radovi završe do kraja godine kako bi mogli odraditi klizačku i hokejašku sezonu.

Završni radovi na strojarnici, koja mora biti energetski učinkovita i znatno štedljivija nego dosad, bit će pak završeni nakon što završi sezona leda. 'Tada ćemo uvesti najmoderniji sustav ventilacije, odnosno grijanja i hlađenja na bazi CO2. Svečani završetak nas tako očekuje u rujnu ove godine, kada će klizačka sezona biti moguća u trajanju od 9 mjeseci, a ne samo dva mjeseca kao dosad', ističe gradonačelnica.

Izvan sezone i bez leda, dvorana će se moći koristiti za razne druge namjene i sportove.

Ukupno je Ledena dvorana Zibel plaćena 33 milijuna kuna, i to većinom sredstvima iz redovitih prihoda grada (oko 50 posto do sada plaćenog iznosa), dio iz refinanciranja starih nepovoljnih kredita bivše vlasti i dio iz subvencioniranog kredita HBOR-a namijenjenog jedinicama lokalne samouprave za komunalnu infrastrukturu. No, s obzirom da slijede i daljnja ulaganja u energetsku učinkovitost, ali i u prostor stare pivovare koja se nalazi direktno ispod dvorane i koja je zaštićeni spomenik kulture, ukupna ulaganja će sigurno premašiti 50 milijuna kuna, što Sisak svakako zaslužuje, kaže gradonačelnica. (gradonačelnik.hr)

Sisak, Kristina Ikić Baniček, ledena dvorana zibel, klizanje, hokej