Sisak: Nakon 10 godina, sisački školarci ponovo besplatno u gradskom odmaralištu u Zaostrogu

Prva ekipa učenika petih i šestih razreda sisačkih osnovnih škola, njih 120 koji su se u protekloj godini istaknuli osvajanjem nagrada za svoj rad i učenje, krenuli su danas na besplatno ljetovanje u Odmaralište „Zaostrog“.

Sretan put, prvoj ovogodišnjoj ekipi učenika odabranoj prema prijedlogu ravnatelja osnovnih škola i Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, poželjela je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.
Na ljetovanje su otišli učenici posebnih socijalnih kategorija koji će tijekom boravka u ljetovalištu imati osigurane i posebno prilagođene zdravstvene i rekreativne programe. Zdravstveni voditelji i animatori zaduženi su za rekreativne sadržaje, a nakon rekreacije, za posebno prilagođenu prehranu, sukladno suvremenim nutricionističkim standardima i vrijednostima, brinut će se za to posebno obučeni stručni suradnici.
O sigurnosti učenika kao i o svim drugim sadržajima vezanim uz njihove potrebe brinut će 10 voditelja.

Odmaralište u Sisku prije dva mjeseca je, podsjetimo, odlukom Gradskog vijeća nakon punih deset godina vraćeno na upravljanje vlasniku, Gradu Sisku.

Prije toga, prethodna gradska vlast investirala je čak devet milijuna u obnovu odmarališta da bi ga potom dala u najam splitskoj tvrtki Eklata, za 1.200 kuna mjesečno i određeni broj noćenja godišnje.

Naime, na javni natječaj 2007. javila se samo Eklata, navodno zbog kompliciranih uvjeta natječaja i kratkog roka za dostavu ponuda, a koncesija im je produžena 2012. godine, godinu dana prije isteka prvog ugovora.

Nakon preuzimanja vlasti u gradu, 2013. godine, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i njezina gradska uprava pokušali su raskinuti ugovor, no ispostavilo se da to pravno nije moguće prije isteka ugovora u lipnju 2018.

U lipnju je, stoga, Gradsko vijeće donijelo odluku kojom preuzima upravljanje odmaralištem, te su od tada trajali radovi na uređenju i adaptaciji odmarališta kako bi se ono moglo kategorizirati i dobiti uporabnu dozvolu za daljnje korištenje. Gradonačelnica Ikić Baniček najavila je, pak, da će odmaralište u budućnosti osim školaraca po povoljnim cijenama moći koristiti i branitelji i umirovljenici. (gradonačelnik.hr)