Sisak: Pametno upravljanje Kristine Ikić Baniček

Ne samo da više nisu u minusu, nego i zarađuju na kamatama

Kad sam preuzela dužnost, od bivšeg gradonačelnika sam naslijedila 2,5 milijuna kuna gubitka u poslovanju Grada. Danas na žiro računu imamo 10.137.893,33 kuna, a da niti jedna jedina usluga u međuvremenu nije poskupjela niti su povećani prirez niti komunalna ili bilo koja druga naknada, a komunalni doprinos je znatno smanjen, ističe Kristina Ikić Baniček

Predstavljajući nedavno novu aplikaciju Moj gradski proračun koja građanima Siska omogućava aktivno sudjelovanje u kreiranju gradskog proračuna, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavila je kako će prijedlog proračuna za iduću godinu, zahvaljujući rezanju nepotrebnih troškova, biti veći od ovogodišnjeg.

'Uštedom smo uspjeli u tome da danas na raspolaganju imamo 247 milijuna kuna za proračun za 2017. godinu. Pritom nismo morali povećavati cijene komunalnih usluga, niti prireze ni poreze, nego smo kroz kvalitetniju naplatu potraživanja Grada, ali i kroz transparentnu javnu nabavu omogućili da građani za isti novac imaju kvalitetniji standard te da svake godine nešto dodatno unaprijedimo', rekla je Ikić Baniček.

Manje zaposlenih, učinkovitija uprava

Na upit gradonačelnik.hr-a, gradonačelnica Siska pojasnila je gdje i kako su postignute uštede, te kako se to odražava na funkcioniranje grada.

'Najznačajnije uštede ostvarili smo na izdacima za zaposlene i u javnoj nabavi. Naime, dok su 2013. godine, dakle u godini kada sam preuzela dužnost, izdaci za zaposlene u gradskoj upravi iznosili 17.496.061,33 kuna već dvije godine kasnije, otkazima nepotrebno zaposlenih i rezanjem plaća u dva navrata, taj iznos je smanjen za 22,7 posto na 13.518.037,15 kuna. Broj zaposlenih na neodređeno je manji 10,5 posto. Od 2013. godine iz gradske uprave je otpušteno ili je otišlo 32 službenika i namještenika, a Grad nije izgubio niti jedan radni spor na sudu. Npr. zaključila sam da Gradu nije potreban službeni vozač, te se sama vozim u automobilu starom devet godina', kaže Kristina Ikić Baniček.

Objedinjenom javnom nabavom do ušteda

Nastavlja i kako je gradska uprava kojoj je na čelu objedinila javnu nabavu tako da se sve potrebe gradske uprave i ustanova te osnovnih škola zadovoljavaju zajedničkom javnom nabavom. Samo uz pomoć postupka objedinjene javne nabave za uredske potrepštine, energente, namirnice i sl. Sisak tako godišnje uštedi 500.000 kuna.

Najveće uštede, ipak, ostvarene su na kapitalnim projektima. 'Od kako nam se za građevinske radove u pravilu javlja tri ili više ponuđača vrijednost radova nam je pala za 30 posto u odnosu na prijašnje razdoblje kada se u pravilu za svaki posao javljao samo jedan ponuđač. Naime, kako smo za procjenu troškova koristili cijene postignute na prijašnjim natječajima odjednom smo počeli postizati 30 posto niže cijene od naših početnih procjena. Sada, kada u troškovnike ugradimo cijene postignute na nedavnim natječajima ponude obično budu usklađene s procjenom' izjavila je Ikić Baniček te dodala kako je u trenutku preuzimanja dužnosti naslijedila od bivšeg gradonačelnika gubitka u poslovanju Grada. 'Danas na žiro računu imamo 10.137.893,33 kuna, a da niti jedna jedina usluga u međuvremenu nije poskupjela niti su povećani prirez niti komunalna ili bilo koja druga naknada, a komunalni doprinos je znatno smanjen', dodaje gradonačelnica.

Zarada od kamata i novi projekti

Iako im je, kaže, Ministarstvo financija je 2015. uzelo osam milijuna kuna prihoda od poreza na dohodak i ukinulo svu pomoć iz fonda poravnanja, 30. kolovoza 2016. na gradskom računu je bilo 12.240.977,00 kuna. S obzirom da na taj novac prema ugovoru s OTP bankom ostvaruju a vista kamatu od 2,75 posto, Sisak po prvi puta zarađuje pametnim upravljanjem svojim financijama, zadovoljna je gradonačelnica.

Proračun za iduću godinu, o kojemu će Gradsko vijeće raspravljati u petak 11. studenoga, iznosit će gotovo 248 milijuna kuna. Ključni kapitalni projekti u 2017. godini bit će gradnja ledene dvorane Zibel i Centra industrijske baštine Holandska kuća za koju je osigurano 20 milijuna kuna iz EU fondova. 'Bez obzira što nam prihod od poreza na dohodak, što je najvažniji gradski prihod, raste po stopi od 10 posto, a prihodi od imovine 27 posto, za rast proračuna u 2017. najvažniji izvor su fondovi Europske unije i transferi opće države koje smo ugradili u proračun jer očekujemo da ćemo ostvariti financijsku podršku za njih', zaključuje gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

(gradonačelnik.hr)