Novom LED rasvjetom Grad Sisak štedi 85 posto energije i postaje pametni grad

Grad Sisak je ugradnjom nove LED rasvjete stvorio sve preduvjete da postane pametni grad. Zamijenjeno je skoro osam tisuća neučinkovitih i zastarijelih rasvjetnih tijela, a kako prenosi Energetika.net, rekonstrukcija sustava javne rasvjete - zamjena oko osam tisuća zastarjelih i neekoloških rasvjetnih tijela nvim LED svjetiljkama ostvarena je prema ESCO modelu, što znači da će se ukupna investicija otplatiti iz ostvarenih ušteda na električnoj energiji i troškovima održavanja javne rasvjete.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je oko 28,8 milijuna kuna, a realizacijom projekta potrošnja električne energije je na godišnjoj razini smanjena sa oko 5 400 000 kW h na nešto manje od 811 000 kW h, što predstavlja smanjenje za više od 85%. Ovim projektom je Sisak na samom vrhu gradova u svijetu koji su korištenjem LED rasvjete postigli tolike razine uštede. Također, smanjio se i negativan ekološki utjecaj, poput svjetlosnog onečišćenja te je smanjena emisija ugljičnog dioksida. 

Novougrađene LED svjetiljke serije PrecisionLux proizvedene su u pogonima tvrtke LED Elektronika u Ivanić Gradu i predstavljaju najnoviju generaciju visokoučinkovitih i kvalitetnih LED svjetiljki koje troše višestruko manje električne energije, a daju veću količinu rasvjetne moći od do sada korištenih. Primjena specijalnih leća (optike) koje se koriste za precizno osvjetljavanje prometnica, umjesto nepotrebnog osvjetljavanja okolice i štetne emisije u gornju hemisferu, uz optimalnu temperaturu boje i produljeni vijek trajanja izvora važne su karakteristike primijenjenog rješenja. Dodatne uštede na električnoj energiji ostvaruju se 'pametnim' upravljanjem rasvjetnim tijelima, primjenom upravljačkog kontrolera PrecisionDimm koji prati stanje svjetiljke i regulira intenzitet svjetlosnog toka. Kontroler upravlja intenzitetom svjetlosnog toka svjetiljke ovisno o dijelu noći, smanjujući ga u onim dijelovima noći kada je promet rijeđi, a potreba za javnom rasvjetom manja. Ta mjera ne narušava kvalitetu rasvjete, a značajno smanjuje potrošnju i povećava uštede i do 50%.

Svjetiljke su međusobno povezane bežičnom vezom i integrirane su u centralni upravljačko-nadzorni sustav PrecisionLeapTM SCADA koji korisniku omogućava provoditi nadzor i upravljati javnom rasvjetom i ostalom gradskom infrastrukturom s udaljenog centralnog mjesta.
Platforma PrecisionLeapTM je prvo 'Smart City' rješenje koje omogućuje integraciju gradske informacijsko-telekomunikacijske infrastrukture u internet stvari (IoT) korištenjem pametne LED rasvjete kao komunikacijskog 'backbonea'. 

Pomoću korisničke aplikacije PrecisionLeapTM korisniku se daje uvid u trenutačno stanje pojedine svjetiljke na terenu i evidenciju stanja svjetiljke (kvar, status rada), omogućava se praćenje trenutačne potrošnje, računanje kumulativne ili projiciranje potrošnje i daljinsko upravljanje pojedinom svjetiljkom ili cijelom grupom svjetiljki jednostavno, klikom miša. Može se također postavljati režim rada, paliti i gasiti svjetiljke ili daljinski konfigurirati upravljački modul unutar svjetiljke.
Integracijom u platformu PrecisionLeapTM LED svjetiljke dobivaju dodanu vrijednost i postaju dio žive infrastukture lokalnih jedinica, upravljanje javnom rasvjetom postaje jednostavno, a održavanje jeftinije, bez potrebe za redovitim obilascima, što dugoročno jamči znatne uštede za jedinice lokalne samouprave. (Energetika.net)