Sisak sa 800 tisuća kuna subvencionira kamate na poduzetničke kredite

Prvi poduzetnici kojima su odobreni krediti u sklopu kreditne linije Sisački poduzetnik 2016. potpisali su danas ugovore o subvenciji kamata. Naime, Grad Sisak osigurava subvenciju kamatne stope ovisno o namjeni kredita, a u proračunu je ove godine osigurano 800 tisuća kuna za tu namjenu. Sisački poduzetnici koji su prvi iskoristili ovu pogodnost su direktorica tvrtke ‘Marina Nova’ Marina Trtanj,  direktor tvrtke ‘Titan Sisak’ Krešimir Ivaniš te direktor tvrtke ‘Studio Matija’ Ivan Domitrović.

-Danas potpisujemo ugovore s tri poduzetnika ukupne vrijednosti više od 2,3 milijuna kuna i time ostvarujemo ono što smo željeli, a to je da poduzetnicima koji zapošljavaju Siščane omogućimo da se zadrže postojeća radna mjesta, ali i novo zapošljavanje. Ovi krediti su specifični, ne samo po tome da je uvjet zapošljavanje Siščana, nego i po tome što kreditiramo obrtna sredstva što je rijetkost na financijskom tržištu. Sisak je ogledni primjer brige za poduzetnike koja je počela otvorenjem poduzetničkog inkubatora, kreditnom linijom za zapošljavanje i samozapošljavanje, ali tu nismo stali nego smo napravili i ovu jedinstvenu kreditnu liniju s kamatama kakve se u ovom trenutku ne mogu naći na tržištu –rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ovim kreditom tvrtka Marina Nova kupit će nekretninu za proizvodnju fleksibilnih cijevi, tvrtka Studio Matija će uz pomoć ove kreditne linije kupiti gospodarski objekt za proširenje djelatnosti dok tvrtka Titan Sisak kredit podiže za kupnju nove opreme i trajna obrtna sredstva.

-Podržavam ovakve projekte koji će doprinijeti, ne samo razvoju poduzetništva, nego i sredine u kojoj živimo. Jedan od projekata koji smo si zacrtali je nabava još jednog novog uređaja, a Grad Sisak će nas sufinancirati u kupnji  stroja za rotaciju. Primjenom ove dvije tehnologije zaposlit ćemo i nove ljude. Veseli me raditi u gradu Sisku – rekao je Ivaniš.

Gradonačelnica je pozvala sve poduzetnike zainteresirane za ovu kreditnu liniju, koja je rezultat zajedničke suradnje Grada Siska i OTP banke, da se jave u Upravni odjel za proračun i financije gdje će dobiti sve potrebne informacije.

Visina subvencije kamatne stope ovisi o namjeni kredita i iznosi 4 posto godišnje za financiranje kupnje, izgradnje, uređenja ili proširenja gospodarskih objekata, zatim 3,5 posto godišnje za financiranje kupnje nove opreme i 2,5 posto godišnje za financiranje trajnih obrtnih sredstava. Natječaj će biti otvoren do 15. prosinca ove godine ili do utroška sredstava. (Grad Sisak)