Slavonski Brod: Dovršene obnove svih 8 dječjih vrtića, vrijedne 8,5 milijuna kuna

Slavonski Brod, kao grad prijatelj djece, od danas ima energetski obnovljene sve dječje vrtiće. Naime, Dječji vrtić „Maslačak“ u Podvinju je nakon više od pola godine radova ponovno otvorio svoja vrata mališanima, koji od danas imaju na raspolaganju moderan vrtićki prostor.

U sklopu projekta radilo se na postavljanju toplinske izolacije zidova, stropova, podova i krova, zamjeni vanjske stolarije, izgradnji solarnog kolektorskog sustava za podršku sustavu grijanja, izgradnji energetski učinkovitog sustava hlađenja te su izvedeni i radovi na kotlovnici. Uz to, „Maslačak“ danas ima i nove elemente na dječjem igralištu u dvorištu vrtića, a u njegove prostorije postavljen je i novi namještaj.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi 2,2 milijuna kuna, od čega je Gradu Slavonskom Brodu odobreno oko 550.000,00 kuna bespovratnih sredstava u okviru projekta „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ putem Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Dodatnih 200.000,00 kuna bespovratnih sredstava Grad je povukao iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Grad Slavonski Brod od 2014. godine je obnovio osam dječjih vrtića, ukupne vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. 2014. su obnovljeni DV Stribor (400.000 kuna) i Kosjenka (400.000 kuna), 2015. su obnovljeni DV Radost (1.000.000 kuna)  te Seka i braco (1,2 milijuna kuna), 2017. godine DV Pčelica (1,8 milijuna kuna), a 2018. godine obnovljeni su  DV Maslačak (2,2 milijuna kuna) i Trnoružica (1,5 milijuna kuna). 

Uz to, izgrađena su i tri nova vrtića, ukupne vrijednosti od 22,5 milijuna kuna.

„Prije pet godina krenuli smo s projektima energetske obnove gradskih dječjih vrtića u našem gradu. Željeli smo bolje uvjete predškolskog odgoja za djecu koja odrastaju u Slavonskom Brodu i danas smo u tome u potpunosti uspjeli. Naime, uz izgradnju novih vrtića, energetski smo obnovili sve postojeće vrtiće u gradu. Kroz sve ove projekte omogućili smo i značajne uštede u potrošnji toplinske energije. Ipak, najljepše je vidjeti sretna lica mališana kada ugledaju novi, ljepši prostor njihovog vrtića, novi namještaj ili igračke kojima će se služiti. To je najveća nagrada koju možete dobiti“, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara prilikom današnjeg obilaska novouređenog vrtićkog prostora.

Kako bi se polaznicima gradskih dječjih vrtića omogućili što bolji uvjeti predškolskog odgoja, u posljednjih devet godina na području Slavonskog Broda su izgrađena i tri nova gradska dječja vrtića s preko 3.000 kvadrata modernog prostora za djecu predškolskog uzrasta. Tom popisu uskoro će se pridružiti i novi dječji vrtić u Ulici Augustina Kažotića, čija je izgradnja, vrijedna 7,8 milijuna kuna, nedavno započela.

Ovo su samo jedna od ulaganja Slavonskog Broda u poboljšanje kvalitete predškolskog odgoja. Podsjetimo, Grad je u ovogodišnjem Proračunu izdvojio čak 138 milijuna kuna za djecu i mlade. (gradonačelnik.hr/J.L., Grad Slavonski Brod)