Slavonski Brod: I ove godine 1,1 milijun kuna za opreme za novorođenčad

Grad Slavonski Brod kontinuirano se bori protiv negativnih demografskih trendova – u ovogodišnjem su Proračunu osigurali čak 138 milijuna kuna za djecu i mlade, od kojih je 34 milijuna kuna izdvojeno za predškolce, roditeljima sufinanciraju 70% cijene vrtića, a jedan su od prvih gradova koji je uveo pronatalitetnu mjeru dodjele opreme za novorođenčad vrijedne 5 tisuća kuna.

Naime, oprema uključuje krevetić, higijenske, kozmetičke i tekstilne proizvode, a prošle su godine, u sklopu ove pronatalitetne mjere, pomogli 174 obitelji u kojima je rođeno prvo dijete.

“Za provođenje ove mjere u 2018. godini Proračunom je bio predviđen iznos od 1,1 milijun kuna, a isti iznos sredstava planiran je i Proračunom za ovu godinu. Riječ je o mjeri koja je izazvala velik interes roditelja od kojih smo, kroz otvorenu komunikaciju, dobili zaista puno pozitivnih povratnih informacija. Vjerujemo da upravo to i potvrđuje da ispunjava svoj cilj, a to je omogućiti svakom djetetu jednake uvjete na početku života bez obzira na financijske mogućnosti roditelja”, poručili su nam iz Grada, istaknuvši kako nadležni gradski odjel radi i na analizi podataka kojima će se prikazati stvarni utjecaj ove mjere. No, kako se mjera uvela u ožujku prošle godine, taj je proces još u tijeku.

Podsjetimo, kako bi svojim najmlađim sugrađanima osigurali što kvalitetnije uvjete, Grad roditeljima sufinancira i cijenu vrtića, i to u visini od prosječno 71,12% pa tako prosječna cijena koju roditelji plaćaju na mjesečnoj razini iznosi oko 350,00 kuna. Uz to, Grad umanjuje i 30% cijene vrtića za drugo dijete, 50% cijene za svako sljedeće dijete, a s 220 tisuća kuna sufinanciraju i više od 50% troška obveznog programa predškole za djecu koja nisu redovni polaznici gradskih vrtića.

Uz brigu o redovnim polaznicima gradskih dječjih vrtića, Grad posebno skrbi i o djeci predškolske dobi s posebnim potrebama. Tako se godišnje iz gradskog proračuna izdvaja iznos od 450 tisuća kuna za sufinanciranje cijene vrtića za djecu s posebnim potrebama koja su polaznici privatnog Dječjeg vrtića „Cekin“, te prijevoza djece s posebnim potrebama na terapije u Polikliniku „Zatni Cekin“. (gradonačelnik.hr/J.L.)