Slavonski Brod: Jednosmjenska nastava u još tri osnovne škole

Grad Slavonski Brod već dugi niz godina provodi različite mjere kako bi se najmlađim sugrađanima, koji pohađaju gradske osnovne škole, osigurali što kvalitetniji uvjeti za boravak u školi, a samim time i unaprijedio njihov način života.

Naime, nakon što je ove godine uvedena jednosmjenska nastava u Osnovnoj školi „Ivana Brlić-Mažuranić“ Područna škola Brodski Varoš, od početka sljedeće godine polaznici OŠ „Ivan Goran Kovačić“, OŠ „Blaž Tadijanović“ Podvinje i OŠ „Antun Mihanović“ PŠ Mali Pariz nastavu će pohađati samo u jutarnjoj smjeni. Takav način rada, učenicima će znatno olakšati pohađanje nastave, pridonijet će poboljšanju kvalitete nastave, ali i boljem organiziranju obiteljskog života te slobodnog vremena učenika.

Početkom prošle školske godine Grad Slavonski Brod uveo je i program produženog boravka u sve osnovne škole. S obzirom da suvremeni način života sve većem broju roditelja nameće potrebu zbrinjavanja djeteta mlađe školske dobi nakon redovne nastave, Grad je ovim modelom riješio taj problem te svim roditeljima omogućio siguran boravak djece nakon završetka nastave.

Uz nastojanje da se potaknu zdrave prehrambene navike kod učenika, provodi se projekt pod nazivom „Lunch Box“ – školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, u sklopu kojeg se osigurava besplatna prehrana za ukupno 1350 učenika. Osim toga, nedavno je realiziran još jedan gradski projekt, koji će pridonijeti razvoju zdravijeg načina života kod djece, a odnosi se na uvođenje meda kao jedne od važnijih namirnica u školske jelovnike.

Uz razne mjere i pogodnosti, ostvareni su i brojni značajni projekti s područja školstva; nadograđene su dvije gradske osnovne škole, izgrađene tri moderne školske-sportske dvorane, u tijeku je izgradnja i četvrte dvorane u OŠ „Hugo Badalić“ PŠ Jelas te je obnovljen prostor u brodskoj Tvrđavi u kojem je danas smještena Glazbena škola. Grad ulaže sredstva i u energetsku obnovu škola što podrazumijeva radove na uređenju krovišta, fasade, kotlovnice i stolarije. (Grad Slavonski Brod)