Slavonski Brod: Ove godine za djecu i mlade čak 138 milijuna kuna

Grad Slavonski Brod već godinama ulaže u razne projekte i mjere, a sve kako bi se omogućili što bolji uvjeti života za djecu i mlade. Tako iz godine u godinu roditeljima osiguravaju naknade za novorođenčad koje su, podsjetimo, prošle godine i povećane, izdvajaju sredstva za rad udruga za djecu, a učenicima su osigurali besplatnu školsku prehranu i astistente u nastavi.

Kako bi i podigli kvalitetu života, Grad Slavonski Brod prošle je godine povisio svoje naknade za novorođenčad koje sada iznose čak 7.500 kuna za prvo dijete, od čega je 5.000 kuna u opremi. Naknada za drugo dijete je povećana na 3.500 tisuća kuna, dok naknada za treće i svako iduće iznosi 5.000 kuna.

„Kroz ove mjere Grad nastoji omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, a one će se nastaviti provoditi i tijekom ove godine za što je proračunom predviđen iznos od 2,6 milijuna kuna“ poručili su iz Grada na svojoj službenoj stranici. Uz to, krajem 2018. godine, novim su roditeljima isplaćene i božićnice u iznosu od 750 kuna.

Grad Slavonski Brod će kroz ovogodišnji Proračun izdvojiti čak 138 milijuna kuna za djecu i mlade. Tako je za unapređenje predškolstva osiguran iznos od 23,7 milijuna, dok će se za osnovno školstvo izdvojiti 4 milijuna više, odnosno 27,2 milijuna kuna. Za sport će se izdvojiti iznos od 9 milijuna, za socijalnu skrb nešto više od 4 milijuna, a za kulturu 1,2 milijuna kuna. Također, za stanove za mlade obitelji osigurano je 6 milijuna, a za izgradnju novih dječjih vrtića, sportskih objekata i dječjih igrališta 22 milijuna kuna.

Tako će se, primjerice, osnovnoškolcima i ove godine osigurati sufinanciranje prijevoza do škole, za što je izdvojen iznos od 1,3 milijuna kuna, za produženi boravak će se izdvoiti 2,5 milijuna kuna, a učenicima će se nastaviti financirati udžbenici. Iznos koji će se za udžbenike izdvojiti, naime, još nije poznat, budući da će se cenzus po članu obitelji provoditi tijekom ove godine.

„Kroz sve projekte koje smo ostvarili tijekom prošle godine, ali i kroz ove na kojima ćemo raditi u 2019. godini, nastojimo stvoriti što bolje uvjete života u Slavonskom Brodu za djecu i mlade“, kaže nam gradonačelnik Mirko Duspara.

Grad je u novoj školskoj godini osigurao besplatnu prehranu za čak 1.520 učenika, i to u sklopu projekta „Lunchbox“. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna, a financiran je EU sredstvima u stopostotnom iznosu. U provedbi je i projekt „Školska shema voća i mlijeka/mliječnih proizvoda“, vrijedan gotovo 300 tisuća kuna, a sve kako bi se podigla svijest o značaju zdrave prehrane kod osnovnoškolaca. U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok, neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kroz cijelu školsku godinu. Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi, učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

U ovoj školskoj godini Grad je osigurao i asistente u nastavi za učenike s posebnim potrebama, kroz projekt „Helping“, vrijedan 2,2 milijuna kuna, a inicirali su i projekt „Win-Win“, vrijedan 1,6 milijuna kuna, čiji je cilj romskoj djeci pružiti zadovoljavajuću razinu obrazovanja.

„Također, u posljednjih 14 godina nadograđene su 2 gradske osnovne škole, izgrađene 4 moderne školske-sportske dvorane, obnovljen je prostor u brodskoj Tvrđavi u kojem je danas smještena Glazbena škola, a sredstva su uložena i u energetsku obnovu škola. Ukupna vrijednost ovih projekata je 62 milijuna kuna, a ulaganja u bolje uvjete obrazovanja nastavljaju se i u ovoj godini. Naime, Grad je prema Ministarstvu graditeljstva prijavio projekt energetske obnove OŠ „Antun Mihanović“ za koji je odobreno sufinanciranje u iznosu od 6,1 milijun kuna te OŠ „Blaž Tadijanović“ u Podvinju za odobreno 3,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava“, poručili su na svojoj službenoj stranici.

Grad je Proračunom osigurao i sredstva za područje sporta, točnije iznos od 9 milijuna kuna. Tako će se za sport djece i mladeži izdvojiti 1,8 milijuna kuna, za sportska natjecanja 120 tisuća kuna, za poticanje i promicanje sporta 360 tisuća kuna, za program sportske rekreacije 40 tisuća kuna, a za sportske aktivnosti osoba s invaliditetom 60 tisuća kuna.

„Smatramo da je dužnost svakog grada, a pogotovo onog koji ima status grada-prijatelja djece poput Slavonskog Broda, učiti najmlađe sugrađane o važnosti bavljenja sportom, zaštiti okoliša, održivom razvoju te razvijanju talenata i kreativnosti kojima će jednog dana doprinijeti razvoju sredine u kojoj žive“, rekao je gradonačelnik Duspara.

Tako je Grad proteklih 14 godina izdvojio 130 milijuna kuna za projekte iz područja sporta, izgradili su nove dvorane, obnovili nogometne stadione, bazene i skate park, a izdvajaju sredstva za rad udruga za djecu. 

„Proračunska sredstva izdvajaju se i za rad udruga za djecu na području Slavonskog Broda, bilo da je riječ o likovnim izložbama, literarnim i drugim natjecanjima, učenju o kulturi i povijesti grada ili manifestacijama poput Dječjih svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“ zbog kojih Slavonski Brod svake godine u travnju posjeti nekoliko tisuća djece i mladih i iz drugih krajeva Hrvatske“, poručili su na službenoj stranici.

„Najbolji način na kojim ih možemo naučiti ovim vrijednostima je kroz stvaranje što boljih za njihovo obrazovanje, razvoj i napredak na svim područjima. Vjerujemo da su svi ostvareni projekti na ovom području do sada , ali i novi na kojima ćemo raditi tijekom ove godine, potvrda da smo na dobrom putu u ostvarenju tog cilja“, zaključio je gradonačelnik Mirko Duspara. (gradonačelnik.hr/J.L.)