Slavonski Brod: Potpisani prvi ugovori za najam gradskih stanova

Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je mladim obiteljima do 40 godina ponudio projekt stanova u vlasništvu Grada za najam s mogućnošću otkupa, kako bi im pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način. Danas su ugovore potpisale tri obitelji koje su se javile i zadovoljile kriterije odabira na prethodnom natječaju  za davanje u najam gradskih stanova za mladim obiteljima s mogućnošću otkupa.

Ukupno je izgrađeno 12 stanova za najam u dvije stambene zgrade u Ulici Vida Došena. Stanovi su dvosobni i trosobni, površina 49,29 m2 i 59,89 m2, a uz svaki stan ide i parkirališno mjesto površine 12,50 m. Obje zgrade imaju energetski certifikat - razred B, što znači da je riječ o odlično izoliranim objektima koji omogućuju manju potrošnju toplinske energije, a samim tim i znatno manje troškove za mlade obitelji.

Početna visina mjesečne najamnine za dvosobne stanove je 920,00 kuna, a za trosobne 1.100,00 kuna. Kriterij za utvrđivanje najpovoljnijeg Ponuditelja u natječaju za najam stana najviši iznos ponuđene najamnine.

Otkupiti stan je moguće nakon 10 godina najma, a u tom slučaju najamnine koje su dotada plaćale mlade obitelji će se uračunati u otkupnu cijenu stana. Na ovaj način Grad Slavonski Brod pomaže mladima da dugoročno riješe svoje stambeno pitanje, pri čemu se ne obračunava nikakva kamata od strane Grada, a mladi ne moraju ulaziti u kreditno zaduženje.

Sredinom ovoga tjedna, objavljen je novi natječaj za davanje stanova u najam mladim obiteljima s mogućnošću otkupa te je rok za prijavu 15 dana. Sve informacije su dostupne u tisku i internetskim stranicama grada te u Odjelu za gospodarstvo.

Čestitam mladim obiteljima koji su se odlučili kroz ovaj jedinstveni projekt na povoljan i dobar način riješiti svoje stambeno pitanje. Svima želim da svoje obitelji u novim stanovima uskoro i prošire. Ovaj novi gradski projekt omogućuje i dodatnu sigurnost jer će mlade obitelji s Gradom imati zaključen ugovor o najmu stana, što s privatnim najmodavcima često nije moguće. Isto tako nastavit ćemo sa izgradnjom novih stanova za mlade obitelji i u 2018. godini jer interes postoji, a najveći nam je prioritet zadržati mlade obitelji u Slavonskom Brodu. Podsjetio bih da je sredinom ovoga tjedna objavljen i novi natječaj za davanje stanova u najam mladim obiteljima s mogućnošću otkupa pa pozivam i ostale obitelji neka podnesu prijave“ izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara prilikom potpisivanja ugovora u Gradskoj upravi. (Grad Slavonski Brod)