Slavonski Brod: Za predškolski odgoj osigurali 34 milijuna kuna, roditeljima sufinanciraju 70% cijene vrtića

Grad Slavonski Brod, kao grad prijatelj djece, kontinuirano ulaže u svoje najmlađe. Tako su u ovogodišnjem Proračunu osigurali čak 138 milijuna kuna za djecu i mlade. Naime, za predškolce će izdvojiti gotovo 34 milijuna kuna, roditeljima subvencioniraju cijenu vrtića, od nedavno imaju energetski obnovljene sve dječje vrtiće, a započela je i izgradnja novog.  

Grad Slavonski Brod će izdvojiti 23,7 milijuna kuna za financiranje redovitih djelatnosti predškolskog odgoja, dok je 10 milijuna predviđeno za izgradnju novih dječjih vrtića te prvog sportskog dječjeg vrtića u gradu.

„Tako su nedavno započeli radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Ulici Augustina Kažotića površine 718 m2 koji će omogućiti smještaj za 55 djece. Proračunom za ovu godinu planirana je i izgradnja prvog sportskog dječjeg vrtića u Slavonskom Brodu“, poručili su nam iz Grada.

Uz to, kako bi olakšali roditeljima, Grad i ove godine nastavlja sa sufinanciranjem cijene predškolskog odgoja.

„Slavonski Brod danas ima obnovljene sve postojeće dječje vrtiće, a mališanima smo osigurali i nove moderne prostore za predškolski odgoj. Njihovim roditeljima pomažemo kroz subvencioniranje cijene vrtića i pri tome smo svjesni da nemaju sve obitelji jednake financijske mogućnosti zbog čega uvijek nastojimo smanjiti te razlike i pomoći što većem broju roditelja i djece“, poručio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Naime, gradski vrtići u Slavonskom Brodu broje oko 1300 polaznika, a Grad roditeljima sufinancira cijenu i to u visini od prosječno 71,12%. „Tako je prosječna cijena koju roditelji plaćaju za cjelodnevni program na mjesečnoj razini oko 350,00 kuna. Pri tome se cijena umanjuje za 30 posto za drugo dijete koje je polaznik gradskih vrtića te 50 posto za treće te svako slijedeće dijete. Također, Grad s iznosom od 220.000,00 kuna godišnje sufinancira i više od 50 posto troška obveznog programa predškole za djecu koja nisu redovni polaznici gradskih dječjih vrtića“, pojasnili su nam iz Grada.

Podsjetimo, Grad Slavonski Brod od 2014. godine je obnovio ukupno 8 dječjih vrtića, u vrijednosti od 8,5 milijuna kuna. 2014. godine su obnovljeni DV Stribor (400.000 kuna) i Kosjenka (400.000 kuna), 2015. su obnovljeni DV Radost (1.000.000 kuna)  te Seka i braco (1,2 milijuna kuna), 2017. godine DV Pčelica (1,8 milijuna kuna), a 2018. godine obnovljeni su  DV Maslačak (2,2 milijuna kuna) i Trnoružica (1,5 milijuna kuna). Uz to, izgrađena su i tri nova vrtića, ukupne vrijednosti od 22,5 milijuna kuna.

„Tijekom posljednjih 14 godina zaista značajna sredstva su izdvojena i za projekte energetske obnove postojećih i izgradnje novih dječjih vrtića u Slavonskom Brodu. Danas su u Slavonskom Brodu obnovljeni su postojeći dječji vrtići, a u istom razdoblju izgrađena su i 3 nova dječja vrtića s ukupno 3.000 kvadrata modernog vrtićkog prostora. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 36 milijuna kuna“, poručili su iz Grada.

„Sam počasni naziv „Grad prijatelj djece“ obvezuje nas da svake godine radimo na stvaranju što boljih uvjeta za najmlađe Brođanke i Brođane i trudimo se još više. Vjerujem  da svi ovi projekti koji su iza nas dokazuju da smo na dobrom putu“, kazao nam je gradonačelnik Duspara. Tako su inicirali i novi projekt naziva „Win win“ - programi produženog boravka i predškole za djecu i učenike romske manjine, u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna.

„Glavni cilj ovog projekta je pomoći djeci pripadnicima romske nacionalne manjine da steknu zadovoljavajuću razinu obrazovanja“, potvrdili su iz Grada.

„Roditelji i mališani u Slavonskom Brodu znaju da mogu računati na pomoć Grada i znaju da ćemo se i dalje truditi kako bi im omogućili što bolje i povoljnije uvjete za njihov rast, učenje i napredak“, zaključio je gradonačelnik Duspara. (gradonačelnik.hr/J.L.)