'Smart city' Karlovac: Osigurali sredstva za besplatan WiFi i praćenje sjednica Gradskog vijeća uživo

Grad Karlovac je 2017. godine započeo s kontinuiranim radom na razvoju „Pametnog grada“, kada su formirali Radnu skupinu „DigitalKA“, dok su prošle godine izradili i Strategiju razvoja.

„Definirana su područja i ciljevi, kojima grad želi unaprijediti kvalitetu življenja svojih građana kao i prikazati svoju bogatu kulturno povijest, svim prolaznicima i turistima koji dolaze ili prolaze kroz grad, a uz korištenje modernih informatičkih tehnologija“, poručili su nam iz Grada.

Naime, jedan od ciljeva Smart city strategije je i omogućavanje pristupa internetu putem besplatnog bežičnog signala, a kako bi to i ostvarili, putem WiFi4EU projekta su osigurali bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 15.000 eura.

„Trenutno je u izradi projektna dokumentacija, i do kraja veljače se planira izraditi troškovnik, koji će biti osnova za provođenja natječaja za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Prioriteti su pokriti područja u Zvijezdi (Promenada, Korzo, Radićeva), Školska sportska dvorana Mladost, kao mjesto sa brojnim međunarodnim sportskim zbivanjima, kupalište Foginovo kao i desna obala Korane pored Aquatike, prostor budućeg Muzeja Domovinskog rata na Turnju“, poručili su nam iz Grada.

WiFi će biti besplatan svim korisnicima, a Grad će snositi troškove izrade infrastrukture, troškove pristupa internetu, održavanja sustava, a mogu proširiti uslugu i na druga područja.

Još jedno od Smart city rješenja u Gradu Karlovcu je i praćenje sjednica Gradskog vijeća putem video prijenosa koje se uživo emitiraju na You Tube kanalu Grad Karlovac. Podsjetimo, Karlovac je prije godinu dana digitalizirao rad Gradskog vijeća, a krenut će i s pilot projektom u kojeg će, osim Grada, biti uključene i gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija, Mladost, Čistoća te ostale gradske ustanove radi zajedničkog sustava daljinskog učitavanja vodomjera, mjerenja kvalitete zraka i vodostaja rijeka. (gradonačelnik.hr/J.L.)