Smart city u Kastvu: Uskoro LED rasvjeta vrijedna 7,8 milijuna kuna

Grad Kastav prvi je hrvatski grad koji je razvio cjelovitu strategiju pametnog grada, i to još krajem prošle godine. Kako bi unaprijedili rad gradske uprave i poboljšali kvalitetu života svojim građanima, trenutno se radi na brojnim projektima – od uvođenja e-demokracije, aplikacije „KastAPP“, pametnih autobusnih stanica s najavom dolaska autobusa, pa sve do postavljanja pametne javne rasvjete.

Uz to, Kastav je i prvi grad u Primorsko-goranskoj županiji, ali i u Hrvatskoj, koji se  odlučio na digitalnu transformaciju svojih nabavnih procesa - uveo je specijalizirani softver za provođenje postupaka nabave (Ensolva) kako bi ubrzao proces nabave te ju učinio transparentnijom. Ugovor za uvođenje softvera potpisan je još u veljači, a na taj će se način i značajno uštediti. Naime, uštede bi iznosile 20% i više proračunskih sredstava javne nabave, a posebno bi bile vidljive prilikom većih investicijskih projekata.

U skladu sa svojom Smart City strategijom, Grad Kastav uskoro će zamijeniti postojeću javnu rasvjetu s onom ekološki prihvatljivom: „Zamijenit će se svjetiljke na postojećim rasvjetnim mjestima te će se postaviti nove za nadopunu – dio će se postaviti na postojeće nosače, a dio na nove stupove javne rasvjete. Nove lampe s energetski učinkovitim i ekološkim svjetiljkama su bazirane na led tehnologiji s mogućnošću samoregulacije i jednostavne nadogradnje daljinskog upravljanja“, poručili su iz Grada.

Zamijeniti će se ukupno 1.987 tijela javne rasvjete, a projektom su predviđeni i troškovi troškovi demontaže, montaže, adapteri, ekstenzije, konzole za postojeća rasvjetna mjesta i postojeće nosače; stupovi, konzole, temelji, iskopi i građevinski radovi za nadopunu, odvajanje opreme javne rasvjete od HEP-ODS-a te sustav upravljanja rasvjete. Procijenjena vrijednost je tako 7,8 milijuna kuna, a projekt će se financirati putem ESIF Kredita za javnu rasvjetu.

„Svrha rekonstrukcije javne rasvjete je postizanje boljih svjetlotehničkih vrijednosti, povećanje javne i prometne sigurnosti, snižavanje potrošnje električne energije (489 tisuća kuna godišnje), troškova održavanja (140 tisuća kuna na godinu), snižavanje emisija CO2 (145,68 tona na godinu), smanjenje svjetlosnog onečišćenja, zaštita okoliša (uklanjanje žive iz sustava javne rasvjete), odvajanje opreme sustava javne rasvjete od opreme HEP-ODS-a te poboljšanje vizualnog identiteta grada“, poručili su iz Grada, napominjući kako je iz projekta isključena stara gradska jezgra koja zbog svojih specifičnosti iziskuje izradu zasebnog projekta.

Također, na vanjskom sportskom igralištu postavit će se reflektori s mogućnošću RF komunikacije čime će se odabranim korisnicima sportskih sadržaja omogućiti da putem korisničkog sučelja upravljaju rasvjetom sportskog igrališta, a integrirat će se i sustav video nadzora te različiti senzori.

U strategiji Grada Kastva je pametni grad definiran kao sredina koja koristi informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje kvalitete života i standarda svojih građana, doprinosi učinkovitosti, dostupnosti i kvaliteti javnih usluga te povećanju konkurentnosti, pa je tako najavljen razvoj i uvođenje platforme za e-demokraciju, putem koje putem koje će građani moći glasati o inicijativama gradske uprave, slati prijedloge, mišljanja i kritike, te preko koje će se održavati e-sjednice i e-referendumi.

Kako bi se to omogućilo, trenutno je u izradi mobilna aplikacija naziva „KastAPP“, u sklopu koje će Kastavci imati i pregled gradskih događanja, turističkih zanimljivosti i novosti iz javne uprave, imat će i interaktivnu mapu grada, pristup sustavu hitnih upozorenja te će moći prijaviti komunalne probleme. U pripremi je i izrada nove internetske stranice Grada, a razvoj digitalne platforme planiran je u više faza, od stvaranja baze podataka koja bi se učinila dostupna javnosti do aktivnog uključivanja građana u različite inicijative Grada putem aplikacije. Postavit će se i pametne autobusne stanice kojima se planira unaprijediti kvaliteta i dostupnost javnog gradskog prijevoza. Naime, pametne će čekaonice građanima i posjetiteljima omogućiti putem digitalnog prikaza uvid u vozni red i mape autobusnih stanica s trenutačnim pozicijama autobusa te korištenje bežičnog interneta i punjača za mobitele.

Ove će projekte Grad financirati iz vlastitih sredstava – izrada aplikacije iznosi nešto više od 100 tisuća kuna, trošak specijaliziranog softvera javne nabave godišnje iznosi oko 40 tisuća kuna, a postavljanje pametnih autobusnih stanica iznosi oko 250 tisuća kuna. (gradonačelnik.hr/J.L.)