Smart-city u Sisku: Građani preko aplikacije kreiraju proračun i prate izvršenje, uvedeno daljinsko upravljanje energentima i rasvjetom, pametni parking i GPS praćenje javnog prijevoza...

Grad Sisak proteklih se godina istaknuo po racionalnom i štedljivom upravljanju, ali i kao jedan od predvodnika u pametnim tehnološkim inovacijama u Hrvatskoj, zbog čega je i ušao u užu konkurenciju izbora za Smart City nagradu u sklopu velikog projekta izbora najboljih gradova, kojeg smo organizirali u suradnji s Hanza medijom.

Sisak je uveo daljinska očitanja potrošnje energenata i daljinsko upravljanje energentima u objektima u vlasništvu Grada, uveo je sustav energetske učinkovitosti i daljinskog upravljanja javnom rasvjetom, pametni semafori upravljani su intenzitetom prometa, građani parking plaćaju mobilnom aplikacijom pa ne plaćaju dodatne troškove SMS-a mobilnim operaterima, a druga im aplikacija pokazuje gdje točno imaju slobodno parkirno mjesto. U četiri zone u gradu građani imaju pristup besplatnoj javnoj Wi-Fi mreži, preko Youtubea mogu pratiti sjednice Gradskog vijeća, a putem aplikacije Moj gradski proračun sudjelovati u izradi gradskog proračuna. Do kraja godine će dobiti i e-račune za plaćanje komunalija. No, krenimo redom.

U svjetskom vrhu po uštedama postignutim LED rasvjetom

Financijski najveći projekt je projekt poboljšanja energetske učinkovitosti javne rasvjete u gradu. Vrijedan je više od 25 milijuna kuna, a isplatit će se uštedama na gradskim računima za struju u šest godina jer su uštede veće od 80 posto. Osim što su od 2014. do danas zamijenili sve žarulje u gradu LED rasvjetom, sustav pametnog upravljanja rasvjetom omogućuje da se na nekorištenoj javnoj površini intenzitet rasvjete smanji na minimalnu vrijednost čime se izravno ostvaruju uštede energije, smanjuje se svjetlosno zagađenje okoliša, a javna površina je i dalje osvijetljena, pojasnili su nam u gradu Sisku. Naime, pametni sustav upravlja intenzitetom svjetla ovisno o dijelu noći te ga smanjuje u onim dijelovima noći kada je promet rjeđi i potreba za osvjetljenjem manja. Potrošnja električne energije je na godišnjoj razini smanjena tako s oko 5 400 000 kW h na nešto manje od 811 000 kW h, što predstavlja smanjenje za više od 85%. Po visini uštede uvođenjem LED rasvjete je Sisak u vrhu gradova na svjetskoj razini.

Stali na kraj neracionalnoj potrošnji i uštedjeli 15 posto

Sustav daljinskog upravljanja energentima u objektima u vlasništvu grada uveden je pak jer je uočena neracionalna potrošnja, kao npr. grijanje škola tijekom vikenda te je sustav za sada uveden u desetak objekata. Prvo je uveden u objekt Kazališta 21 u što je uloženo 457.000,00 kuna, od čega je 40% dao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sredstva su se koristila za sam sustav, računalo, PLC i ostale potrebne uređaje, pojasnili su za gradonacelnik.hr u Sisku. „Uvođenje daljinskog očitanja u sljedeću ustanovu bilo je značajnije povoljnije (oko 85.000,00 kuna) budući smo već imali temelj te je bila samo potrebna nadogradnja sustava.“

Glavni je rezultat smanjenje potrošnje energije, ali i sprečavanje štetnih posljedica puknuća cjevovoda. U Sisku su dali i primjer: „Primjenom ovog sustava uočili smo pretjerano istjecanje vode u jednoj školi te je odmah drugi dan utvrđeno puknuće cijevi od škole do šahte što bi se tek uočilo očitanjem potrošnje vode na kraju mjeseca.“ Sisak je tako u objektima u koje je uveo ovaj sustav ostvario smanjenja potrošnja energije od 30 do 60%, a na godišnjoj razini ostvarena je ušteda 1,5 milijuna kuna što predstavlja 15% ukupnih godišnjih izdvajanja za energiju u proračunu Grada Siska.

Pregršt tehnoloških inovacija i pametnih rješenja

Osim spomenutih Wi-Fi zona, te usluga oko parkiranja, građani su na korištenje dobili i aplikaciju za obavještavanje putnika u gradskom prometu koja dojavljuje točne lokacije gradskih autobusa u realnom vremenu pomoću GPS-a, zatim interaktivni panel u pješačkoj zoni grada Siska, pametnu klupu u pješačkoj zoni i mobilnu informativnu aplikaciju o djelatnosti Gradskog muzeja, a solarno napajani pokazivači brzine u blizini škola upozoravaju vozače da uspore.

Grad je napravio i izvještajni portal nazvan iČelnik preko kojeg se prati realizacija proračuna, podaci su dostupni u realnom vremenu putem smartphonea, tableta ili računala, a o aplikaciji Moj gradski proračun koja omogućuje uključivanje građana u kreiranje gradskog proračuna smo već pisali, jer je Sisak njome prošle godine napravio pravi iskorak u sudjelovanju građana u izradi gradskog proračuna. Aplikacija je jedinstvena u Hrvatskoj, a proizvod je sisačke firme Curious Cat i odaziv je građana bio ogroman, njih više od 3 tisuće su pregledali i proučili prijedlog proračuna, a 346 građana je poslalo svoje amandmane, odnosno prijedloge na proračun temeljem kojih je gradonačelnica na kraju izašla s devet dodatnih amandmana koji su ugrađeni u konačni proračun izglasan na Gradskom vijeću. Od 1.12. građani će od lokalnih komunalnih poduzeća dobivati e-račune.

Za kraj još ponovimo da građani sjednice Gradskog vijeća mogu pratiti preko Youtubea, te dodajmo podatak da su se sve sisačke osnovne škole uključile u CARNetov projekt e-Škole, o kojem smo također pisali, te su sve opremljene pametnim pločama. U svakom slučaju, impresivan popis dostignuća grada Siska. (gradonačelnik.hr/Dalibor Dobrić)