Split: 15 milijuna kuna za jedinstveni projekt financijskih kartica za umirovljenike

Grad Split je Proračunu za 2019. godinu osigurao 15 milijuna kuna za jedinstveni projekt kojim, prvi u Hrvatskoj, uvodi kartice za umirovljenike.

Radi se o projektu naziva „Moj zlatni Split“ temeljem kojeg će splitski umirovljenici moći koristiti karticu koja će im, osiguravanjem raznih usluga, služiti kao pomoć i potpora. 

Od pročelnika Dragana Brtana doznali smo kako će kartice namijenjene umirovljenicima sadržavati određen novčani iznos i korisnicima će služiti kao platno sredstvo u trgovinama i samoposlužnim centrima koji su partneri suradnje na Projektu.

Nadalje, kartica će služiti i kao identifikacijsko sredstvo u kulturnim i sportskim institucijama gdje će korisnici moći ostvariti popust do 90 % na sudjelovanjima u različitim programima. Cilj je ujedno poboljšati i potaknuti društveni život građana starije životne dobi Grada Splita.

Dakle, cilj je financijskom uplatom mjesečnog iznosa na kartici osigurati bolje uvjete života, a nizom društvenih sadržaja koji će zahvaljujući kartici biti dostupniji, učiniti život građana treće životne dobi ispunjenim i kvalitetnijim“, kazao je pročelnik Brtan.

U prvoj fazi provedbe projekta obuhvatit će se oko 9 tisuća umirovljenika čija mjesečna primanja ne prelaze 2 tisuće kuna. Iz Grada ističu kako će se postepeno u daljnjim fazama provedbe projekta obuhvatiti sve skupine umirovljenika, a mjesečni iznos koji će im biti uplaćen na kartice ovisit će o iznosima njihovih mirovina.

Glavni partner Gradu Splitu u provedbi ovog projekta je OTP banka s kojom je Grad potpisao Memorandum o suradnji.

Inače, na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Gradsko vijeće Grada Splita donijelo je proračun za 2019. u iznosu od 1,1 milijardu kuna, što je za 130 milijuna više od 2018. Proračunom je, između ostalog, predviđena realizacija nekolicine EU projekata, sanacija Karepovca, gradnja prometnica te ulaganja u obrazovanje i brigu o umirovljenicima. 

Iz Grada ističu kako već drugu godinu zaredom Proračunom nije predviđeno kreditno zaduženje. (gradonačelnik.hr/L.U.)