Split dobio 34 nova autobusa vrijedna 74 milijuna kuna

Na gradske ulice uskoro izlaze 34 nova autobusa splitskog Prometa vrijedna gotovo 74 milijuna kuna. Riječ je o 20 zglobnih Mercedesa i 14 solo MAN-ova financiranih sredstvima Europske unije u iznosu od 85 posto te sredstvima iz Državnog proračuna u iznosu od 15 posto.

Prilikom današnje isporuke gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozvao je građane da koristite javni prijevoz te da čuvaju ove nove autobuse, zajedničko vlasništvo svih stanovnika Splita i susjednih gradova i općina.

Novim autobusima idemo prema kvalitetnijem, sigurnijem i dostupnijem javnom gradskom prijevozu. Ovo je lijep događaj, ne samo za grad, nego za cijelu našu Aglomeraciju. Osuvremenjivanje javnog prijevoza odlučan je korak sređivanja zapuštenog stanja. 

Ekološki prihvatljivi i moderni autobusi pridonose kvalitetnijem življenju, kvalitetan javni prijevoz znači i zadovoljstvo naših građana, tim više što su, među ostalim, autobusi prilagođeni osobama sa invaliditetom. Ponosan sam na sve koji su bili dio ove priče – rekao je gradonačelnik istaknuvši kako su najvrjedniji resurs Prometa ipak njegovi ljudi, vozači i svi koji brinu o voznom parku. Čestitao je svima koji su sudjelovali u procesu nabave novih autobusa, od bivših direktora i uprava do sadašnjeg vodstva tvrtke. Najavio je i potpisivanje ugovora za uvođene ticketing sustava, ali i novi kontigent autobusa, njih 18, koji stižu do sljedeće Sudamje.

Primopredaji je nazočio i Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture: - Ovo je prva faza obnove voznog parka Prometa, to je izuzetno važno i za grad Split i za županiju. Na ovaj način želimo potaknuti veći broj građana da koriste javni prijevoz. Time se povećava i njihova sigurnost, sigurnost vozača, ali i svih onih koji sudjeluju u prometu.

Miroslav Delić, direktor ove gradske tvrtke naglasio je kako je potreban je veliki broj koraka u financijskom, organizacijskom i tehničkom smislu da bi Promet ozdravio: - Danas vidimo jedan vidljiviji dio obnove, a to je obnova našeg voznog parka od 34 nova autobusa za što je proveden postupak javne nabave, vrijednosti 93 milijuna kuna s PDV-om. Uspješno smo projekt priveli kraju i danas vidimo rezultate. Što ovo znači za grad i našu tvrtku? Puno. Bolju uslugu, manje zagađivanje okoliša i manji troškovi održavanja. S ovakvim autobusima i onima koje će tek doći, znači dostupniju i jeftiniju uslugu javnog prijevoza, ali i manje gužve. (Grad Split)