Split: Energetskom obnovom bazena uštedjet će se 3,3 milijuna kuna godišnje

U ponedjeljak je na konferenciji za novinare, održanoj na Š.C. „Bazeni –Poljud“ predstavljen projekt radova energetske obnove tog sportskog objekta u čijem su sastavu olimpijski i vaterpolo bazen te sportske dvorane. Riječ je o projektu za izradu kojeg su pripreme počele još 2014. godine te, nakon dviju bolnica – na Križinama i Firulama, trećem objektu koji se u Splitu obnavlja u skladu najnovijim standardima energetske učinkovitosti. „Ovo je najveća direktna investicija koju je grad Split uspješno priveo kraju. Nakon bolnica sada je došao na red ovaj kompleks bazena na kojem od njegove izgradnje 1979. godine nije bilo većih radova. Uz vodstvo Ustanove, gradske službe svu zahvalnost zaslužuje APN, koja nam je omogućila da za iznos od gotovo 90 milijuna kuna za godinu dana dobijemo potpuno obnovljeni objekt“, kazao je uvodno gradonačelnik Ivo Baldasar. 

Pomoćnik direktora APN-a Damir Vuletić je istakao kako je ovo jedan od projekata koji potvrđuje realizaciju ciljeva Republike Hrvatske u okviru programa 20-20-20, odnosno da se do 2020. g. uštedi 20 posto energije, poveća proizvodnja iz obnovljivih izvora energije i smanjiti emisiju štetnih plinova. „Dugoročni cilj je da se do 2050. g. obnove sve zgrade javnog sektora i to sa minimalno 50 posto ušteda. Tako da je svaki ovakav projekt doprinos ostvarivanju ovog cilja, jer se svake godine mora obnoviti 3 posto objekata u vlasništvu Hrvatske. Program od 2016. do 20120. je usvojen tako da će u lipnju biti objavljen novi natječaj“, kazao je Vuletić.

Sam projekt je predstavio Graciano Rudan, direktor tvrtke ESCO ENERGY d.o.o., koja je izradila projekt, napomenuvši da je ovo četvrti projekt kojeg radi ova tvrtka, a treći u Splitu. Rekao je kako će se u okviru radova promijeniti cjelokupna vanjska stolarija, potom da će se izraditi kotlovnica na plin te uvesti
led rasvjeta. Tako će se mijenjati dominantni stakleni djelovi fasade površine 4000 m2, naročito izražena na zapadnoj strani bazena, ali se neće dirati sama krovna površina. Već time će se, procjenjuje se uštediti 15 posto. Bazenska rasvjeta pak ima potencijal uštede na razini 300.000 kuna, dok grijanje nosi 78 posto potrošnje u kunama. Uočena je i loša distribucija energije,a bazenska voda je glavni potrošač. Prema projektu uz novi toplinski objekt na plin značajno će se koristiti sunčeva energija – odnosno sunčani koletor na krovu dvorane., a uvodi se i sustav automatskog praćenja potrošnje. Izradit će se nova kotlovnica, uspostavljaju se dizalice topline zraka, uvode se režimi topline dan/noć te predgrijavanje na bazi prognoze vremena. Uz obnovljenu ventilaciju će se postaviti senzori vlage. Efekti uštede bi trebali biti značajni. U odnosu na sadašnju godišnju potrošnju od 7300 megavat sati i troškove od 5 milijuna kuna, nakon obnove potrošnja energije bi trebala pasti na 2.1 milijun megavat sati, a financijski troškovi bi se trebali svesti na 1,7 milijuna kuna. Odnosno 68 posto manje. (Grad Split)