Split: Grad roditeljima sufinancira troškove privatnih vrtića

Zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović i pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić predstavili su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak trenutno stanje oko upisa u splitske predškolske ustanove te korake koji se poduzimaju kako bi u narednim godinama sva djeca čiji roditelji za to iskažu potrebu, bila upisana u vrtiće. Naime, ove su godine splitski gradski vrtići zaprimili 70 prijava više nego lani, a kapaciteti su već prošle godine bili popunjeni. 

Zato je Grad odlučio sufinancirati privatne jasličke programe dodatnom potporom, a roditeljima pokrivaju 200 kuna mjesečnog troška. Za vrtićke skupine u privatnim vrtićima iznos subvencije je 100 kuna što znači da će Grad Split godišnje izdvojiti milijun kuna za organizaciju dodatnih grupa i zaposlenje novih odgojitelja i stručne podrške.

 "Rezultati kažu da 1268 djece ostvaruje pravo na upis, dok ih je 148 u ovom trenutku koji ispunjavaju uvjete ali nažalost, nema mjesta u gradskim vrtićima. Poduzimamo sve radnje i organiziramo dodatne jasličke skupine u privatnim vrtićima uz potporu Grada Splita, pa ćemo polovinu neupisane djece po tom subvencioniranom program uputiti tamo", rekla je zamjenica Hrgović.

Podsjetila je kako Grad radi na projektima dogradnje DV Ružmarina na Trsteniku i gradnji novog vrtića na Pujankama, a nakon pronalaska točne lokacije krenut će i realizacija vrtića na Kili. Budući da jedinice na Trsteniku i Pujankama neće biti spremne barem još dvije godine, Grad će subvencijama i reorganizacijom grupa u postojećim kapacitetima pokušati ublažiti problem.

"Nažalost zbog određenih zakonskih ograničenja kao i Državnog pedagoškog standarda nije moguće otvarati nove jedinice izvan samostojećih objekata, moramo poštovati zakonsku proceduru i to nas primorava da idemo u gradnju umjesto da koristimo neiskorištene gradske prostore", zaključila je Hrgović.

Zamjenica i pročelnik Omazić najavili su i potpisivanje ugovora u okviru Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda koji će se ovaj tjedan održati u Splitu, a koji će u praksi značiti dodatno zapošljavanje 65 vrtićkih djelatnika i organizaciju rada u popodnevnim smjenama. (Grad Split)