Split: Gradonačelnik Baldasar i ministar Kuščević o problematici žnjanskog platoa

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar danas su u zgradi splitske Gradske uprave održali sastanak na temu problematike žnjanskog platoa. Nakon održanog sastanka ministra Kuščević i gradonačelnik Baldasar izvijestili su na konferenciji za medije o postignutom dogovoru.

„Zahvalio bi se ministru na radnom sastanku na kojem smo dogovorili da će stručnjaci Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu dati svoje viđenje mogućih idejnih rješenja uređenja platoa na Žnjanu, a na Gradu Splitu je da pruži infrastrukturu podršku budućem rješenju. To želimo što prije napraviti, jer je alternativa rušenje objekata“, kazao je gradonačelnik Baldasar, te nastavio:

„Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Grad Split suglasni su da se žurno započne procedura izmjena i dopuna DPU-a priobalnog područja Trstenik – Radoševac.

Tome će, dakle, prethoditi izrada varijantnih urbanističkih rješenja, a najbolje rješenje bit će stručna podloga i pravna osnova za izmjenu DPU-a“, naveo je gradonačelnik.

Ministar Kuščević istaknuo je „potrebno posvetiti posebnu pažnju očuvanju i razvoju ovakvih prostora, a naročito obale". 

"Prema nalazu naše građevinske inspekcije na žnjanskom platou zatečeno je 26 nezakonito izgrađenih ugostiteljskih objekata za koje su izdana i rješenja o uklanjanju. Vodeći računa da se radi o iznimno vrijednom prostoru za Grad Split, koji je ujedno i vrlo osjetljiv, a ima i veliki urbani potencijal, na današnjem sastanku gradonačelnik Baldasar se obvezao kako će od Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije naručiti izradu više idejnih urbanističkih rješenja čijom će valorizacijom odabrati optimalno rješenje“, kazao je ministar Kuščević danas u Splitu.
Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra Igor Čižmek i načelnica Sektora za prostorno uređenje Ines Merćep kao i dekan Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu prof. dr. sc. Boris Trogrlić, prodekan Ante Kuzmanić i prof. Neno Kezić.

Uz gradonačelnika Ivu Baldasara, Grad Split predstavljali su Ružica Batinić Santro, pročelnica Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Dražen Pejković, gradonačelnikov savjetnik za urbanizam, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju, te Iskra Macura, pomoćnica pročelnice Službe za prostorno planiranje i zaštitu okoliša. (Grad Split)