Split: Milijun kuna za uređenje OŠ Pazdigrad

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske Unije potpisala je Ugovor o sufinanciranju projekta uređenja Osnovne škole „Pazdigrad“ vrijedan milijun kuna.

Ugovor se temelji na Odluci Ministarstva o sufinanciranju Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama, usvojenog 29. kolovoza ove godine i temeljem kojeg je objavljen poziv za iskazivanje interesa za sufinanciranje projekata. Konačna Odluka ministrice Gabrijele Žalac zasniva se na Izvješću o procjeni – prijedlogu za odabir donesenom 12. listopada. Njom su obuhvaćena 34 projekta u Hrvatskoj, u ukupnoj vrijednosti 42 milijuna kuna. Među njima su tri projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji, od kojih je jedan upravo OŠ „Pazdigrad“. 
Sredstvima Programa Ministarstvo želi pomoći jedinicama područne i lokalne samouprave, osnivačima škola, u provedbi projekata obrazovne infrastrukture koji pridonose poboljšanju materijalnih uvjeta u školama i time podizanju kvalitete obrazovnog standarda u školama, a koji se u ovom programskom razdoblju ne mogu financirati iz ESI fondova. 

S tim u vezi ministrica je izjavila da ovaj događaj potvrđuje kako Ministarstvo u brzom procesu može uspješno  podržati projekte lokalne samouprave, a što podrazumjeva i spremnost gradova i županija za brzom aplikacijom i realizacijom o čemu svjedoči i današnje potpisivanje ugovora. Naime, natječaj je raspisan u rujnu, a koncem listopada su već potpisani ugovori čija će potpuna realizacija biti do sredine prosinca. Time i Grad Split svoje aktivnosti oko dovršetka izgradnje i opremanja OŠ Pazdigrad može zaključiti koncem godine. 
Zamjenica Hrgović je odluku o dodjeli sredstava za OŠ „Pazdigrad“ ocijenila važnom, s obzirom da je u cijelosti riječ o financijski vrlo zahtjevnom projektu. U tom smislu i ova odluka o sufinanciranju u konačnici predstavlja važan doprinos završetku izgradnje i uređenja škole koja pruža najviše standarde u odgoju i obrazovanju. Također, sredstva osigurana ovim natječajem omogućuju bolje planiranje i provedbu drugih infrastrukturnih projekata u području obrazovanja u Gradu Splitu. (Grad Split)