Split: Na Spinutu krenula izgradnja modernog Tehnološkog parka vrijednog 20 milijuna kuna

U nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i njegovih ministara te splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i brojnih drugih uzvanika, jučer je svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Omladinskog hostela-doma Spinut u Splitu, koji će se transformirati u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije splitskog Sveučilišta.

Kako je poručio splitski gradonačelnik u svom govoru, nema pravog razvoja bez novih tehnologija i bez primjene novih znanja u gospodarstvu.

"Tehnološki park na Spinutu prva je stepenica, a budući Tehnološki centar na Dračevcu bit će druga stepenica novog, suvremenog razvoja Splita. Sve to simbolizirat će ono što Split jeste - motor razvoja hrvatskog Juga naslonjen na svoje Sveučilište. Nema pravog razvoja bez znanja i bez primjene tog znanja u gospodarstvu. U ovom budućem kreativnom centru visokih tehnologija, za godinu dana sve će vrvjeti od mladih ljudi, znanstvenika, budućih ozbiljnih poduzetnika željnih uspjeha koji će stvarati blagostanje u našem gradu", kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Premijer Plenković naveo je kako je u globalnom gospodarstvu u tijeku 4. industrijska revolucija koja traži prave korake prema budućim vrstama radnih mjesta i prema tehnološkim inovacijama u digitalnom dobu koje je pred nama.

"Bez takvih koraka nema konkurentnosti. Tehnološki park rezultat je sinergije rada svih nas te brojnih sastanaka na tjednoj i mjesečnoj bazi. Ovdje će se povezivati znanost i obrazovanje s realnim sektorom, a u tome leži rješenje buduće konkurentnosti u novom tehnološkom dobu. Split ne samo da je grad znanosti, kulture, turizma i sporta, nego je Split i grad gospodarstva", istaknuo je, među ostalim, predsjednik Vlade izrazivši zahvalnost svima koji su dali svoj obol u realizaciji budućeg Inkubatora za visoke tehnologije.Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić današnji događaj opisao je kao prekretnicom u budućem tehnološkom razvoju grada pod Marjanom.

Projekt Inkubatora za visoke tehnologije ukupne je vrijednosti 20 milijuna kuna, a od čega je 99,16 posto sufinanciran bespovratnim EU sredstvima, što iznosi 19.831.733,13 kuna - rekao je Krešimir Budiša, direktor tvrtke „Tehnološki park UNIST“, društva u stopostotnom vlasništvu Sveučilišta koje provodi ovaj prijekt. Inkubator bi se trebao prostirati na površini većoj od 2500 metara četvornih. Imat će 26 novih modularnih ureda, coworking prostor s 45 radnih mjesta, tri ureda za poduzetničke potporne institucije, ured za akcelerator program, hardware laboratorij s mnoštvom opreme, devet prostorija za sastanke, četiri kuhinje, pet društvenih prostorija, prostor za rekreaciju i tri konferencijske dvorane. Osim toga, otvorit će se i 140 novih radnih mjesta za mlade start-upove, iz visokih IT i drugih tehnologija

Početku radova na budućem tehnološkom parku nazočili su i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministra uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić, župan Blaženko Boban, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, direktor tvrtke „Tehnološki park UNIST“ Krešimir Budiša te brojni predstavnici Studentskog centra.

U neposrednom susjedstvu uzvanici su razgledali još jedno veliko gradilište - obnovu Studentskog doma „Bruno Bušić“. Do veljače 2020. taj studentski objekt, izgrađen prije više od 40 godina, doživjet će potpunu rekonstrukciju i preobrazbu. Brojat će 174 smještajne jedinice za 465 osoba, što je povećanje u odnosu na stare kapacitete, od čega 121 trokrevetna soba, 49 dvokrevetnih te četiri jednokrevetne, prilagođene osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi više od 61 milijun kuna, a od EU-a je bespovratno osigurano nešto više od 32 milijuna kuna, što je najveći odobreni iznos iz Bruxellesa za infrastrukturno ulaganje na području grada pod Marjanom. Novac su investirali i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo znanosti te Studentski centar Split. (Grad Split)