Split dobiva prvu novu osnovnu školu od neovisnosti

Splitski gradski vijećnici u četvrtak su donijeli, kako je istaknuto - povijesnu odluku o osnivanju Osnovne škole „Žnjan – Pazdigrad“, sa sjedištem na adresi Pazdigradska ulica 1. To je, naime, prva škola koja se u Splitu gradi nakon 25 godina, od neovisnosti Hrvatske.

Riječ je o školi na području Gradskog kotara Žnjan, u kojem nema osnovne škole zbog čega oko 500 učenika osnovnoškolskog uzrasta sa tog područja pohađa nastavu u tri obližnje osnovne škole: OŠ „Mertojak“, OŠ „Trstenik“ i OŠ „Split 3“, od kojih OŠ „Mertojak“ radi čak u tri smjene. Pritom se učenici na nastavu u te škole organizirano prevoze, a troškove prijevoza financira Grad Split sredstvima iz gradskog proračuna.
U travnju 2015. godine uvođenjem odabranog izvođača radova u posao, započeli su radovi na izgradnji škole, a koji će, po riječima zamjenice gradonačelnika Aide Batarelo, biti gotovi na vrijeme, jer je izgradnja škole na Pazdigradu prioritetni kapitalni projekt Grada Splita, čija realizacija neće doći u pitanje. Naime, iako je, prema ugovoru škola trebala biti završena 7. veljače ove godine, zbog objektivnih okolnosti je rok produžen do 15. lipnja. Ipak, za privremenog ravnatelja imenovana je Antonela Petrić, ravnateljica OŠ „Trstenik“, s obzirom da većina djece s područja Žnjana nastavu pohađa u toj školi, a dio učitelja iz te škole će zbog prelaska učenika nje u novu školu postati organizacijski višak te će kao takvi postati dio zaposleničke strukture u novoj školi. Upis učenika u prve razrede osnovnih škola pa tako i u novu školu očekuje se u ožujku ili travnju. (Grad SPlit)