Split: OŠ 'Pazigrad' bit će najmodernija u državi i u rujnu spremna za đake

Gradonačelnik Ivo Baldasar i suradnjici obišli su gradilište OŠ „Pazdigrad“ nakon čega je novinarima iskazao uvjerenje da će škola, u čiju izgradnju i uređenje grad ulaže 100 milijuna kuna, a ukupna vrijednost radova je 130 milijuna, biti spremna za prihvat đaka u predstojećoj školskoj godini.

Neposredni povod obilasku na kojeg su pozvani i novinari su bili brojni upiti nadležnim gradskim službama o toku radova i mogućem njihovom kašnjenju te opremanju škole, a vezano uz činjenicu da se Grad Split nalazi u statusu privremenog financiranja te zahtjeve izvođača „Lavčevića“ za plaćanjem dodatnih, nepredviđenih radova. „Po ovome što smo vidjeli primopredaja zgrade bi trebala biti 15. lipnja. Zgrada izgleda impresivno, ugrađeni materijali su vrhunske kvalitete. Što se tiče financijskih zahtjeva 'Lavčevića' za dodatnim plaćanjem mi trebamo zajedno sjesti i pokušati dogovoriti rješenje. Naše službe imaju primjedbe na njihove zahtjeve. Oni traže malo previše, mi pa da odustanu, a ako se ne uspijemo dogovoriti odluku će morati donijeti sud. Međutim, to ne bi trebalo uticati na školu, na završetak gradnje, njeno osnivanje, dolazak djece i nastavnog osoblja, tako da se nadamo da će u rujnu početi nastava“, kazao je gradonačelnik Baldasar. Što se tiče opremanja škole, gradonačelnik je kazao da ima dovoljno vremena nakon izglasavanja proračuna, jer je narudžba već pripremljena i sve se može realizirati tokom ljeta, ali da će to ovisiti od brzine konstituiranja novoizabrane vlasti. Pritom je pojasnio da je ukupni iznos koji će se potrošiti za izgradnju i uređenje škole cca 130 milijuna kuna. Od toga grad plaća 100 milijuna, od čega je samo zemljište koštalo 40 milijuna kuna, a opremanje će koštati osam milijuna kuna. Što se tiče upisa djece u školu kazao je da će Grad već sada morati donijeti odluku o upisu djece.

S tim u vezi, a na sumnje da neće biti djece koja će popuniti kapacitet škole od 780 đaka u dvije smjene, je Vedran Mardešić kazao kako će biti dovoljno upisanih đaka. „Škola će vrlo brzo biti popunjena u punom kapacitetu za dvosmjenski rad. Već sada imamo prijavljenih 111 upisnika za prve razrede pri čemu je 50 posto roditelja izrazilo želju da se njihova djeca školuju u ovoj školi. Vjerujemo da će do 15. lipnja taj broj rasti tako da očekujemo 3 pa čak i 4 razredna odjela prvog razreda. Također, očekujemo da će od 600-tinjak učenika koji imaju prebivalište na području Žnjana trećina pa čak i polovina preći u ovu školu te će škola već od naredne školske godine raditi u kapacitetu jedne smjene sa cca 390 učenika. Što se tiče đaka koji pohađaju u drugim školama nastavu pedagoški standard je tu jasan i učenik s upisnog područja škole mora upisati tu školu, mada se može upisati i u drugu školu, ako postoje u tim školama slobodni kapaciteti. Standardom je utvrđen maksimum od 28 đaka u razredu i oni koji pređu taj broj će se morati upisati u ovu školu. S tim u vezi će Grad Split pripremiti prijedlog mreže škola o čemu odluku donosi Vlada, a u njemu će se definirati upisno područje ove škole koje će najvjerojatnije obuhvatiti područje Žnjana. U ovoj školi se planira i produženi boravak za prva tri razreda u što bi bio uključen po jedan odjel“, kazao je Mardešić, istaknuvši da je škola građena po najsuvremenijim standardima građenja i opremanja i predstavlja iskorak u 21. stoljeće. On je najavio i da će početkom rada ove škole OŠ „Mertojak“ prestati sa trosmjenskim radom u kakvom režimu će onda ostati još samo škole „Kamen-Šine“ i „Mejaši“.

Pročelnik Vojković je pojasnio kako je do produžetka radova, naročito prilikom izvođenja zemljanih radova, došlo zbog uočavanja drugačijeg temeljnog tla nego je to bilo u projektnom rješenju, jer je to izazvalo dodatne radove, što smo prihvatili, kao i tehnološke prilagodbe projekta, naročito u instalacijama, pogotovo vezano za protupožarnu zaštitu, jer je projekt rađen 2009. godine, od kada je došlo do promjena regulative. „Sada smo utvrdili da je rok 15. lipnja opravdano odobren, a i zadovoljavajući za funkciju škole. Što se tiče nekih drugih zahtjeva izvođača, dnevno pokušavamo usuglasiti prijepore oko obračuna nekih radova, nastojeći izbjeći nepovoljan razvoj događaja, odnosno da sve to završi na sudu“, kazao je Vojković, dodavši da se radovi odvijaju na vrhunskoj razini.

Škola se proteže na 6.900 m2 korisne neto površine, na čestici površine 11.600 m2, sa 18 razreda i devet kabineta, sa spotskom dvoranom od 2.000m2. Ima knjižnicu i kuhinju te druge polivalentne sadržaje. Slobodna Dalmacija, pak, piše kako će ova škola biti 'objekt s pet zvijezdica', jedna od najmodernijih u državi. Slobodna piše kako će đake posebno oduševiti sportska dvorana, jer osim popriličnog terena, tu su i pokretne tribine s tristotinjak sjedećih mjesta, kao i popratne prostorije, svlačionice, kupaonice... Da će sve biti moderno, svjedoči i podatak da će učenicima biti na raspolaganju i atletska staza, igralište na vrhu zgrade, prostrana kuhinja, knjižnica, potom i veliki unutarnji vrt, piše Slobodna. (Grad SPlit/SLobodna Dalmacija)