Split: Studenti arhitekture osmišljavat će novi izgled tvrđave Gripe

Na anketi provedenoj online 70% Splićana izrazilo je nezadovoljno sadašnjim stanjem s tvrđavom Gripe, te više od 98% njih smatra da je potrebno njeno preuređenje.

Rezultati ankete, kojima je pristupilo više od 1700 građana, bit će inspiracija studentima Diplomskog studija arhitekture u Splitu koji će na temelju prikupljenih podataka na semestralnim radionicama osmisliti ideje za obnovu tvrđave Gripe. Nakon završetka radionica i oblikovanja ideja, studentski će radovi biti javno izloženi, a građani će svoje ideje i prijedloge moći iznijeti i na javnoj tribini.

Grad poručuje kako će se, na temelju preporuka struke i preferencija građana, napraviti potrebna projektna dokumentacija koja će prezentirati samu tvrđavu i procijeniti troškove njene revitalizacije. Organizator studentskih radionica je Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu provodit će radionice uz stručnu i operativnu pomoć Razvojne agencije Split - RaST d.o.o. i podršku Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Splitu.

Građani također mogu predlagati svoje ideje za sadržaje na tvrđavi Gripe, a dosad ih je najviše izrazilo želju za koncertnim sadržajima i parkom. Još neke zanimljive ideje koje možda budu realizirane su gradnja panoramskog restorana s vinskim podrumom, kina na otvorenom, piknik zone, dječjeg grada, street food tržnice, knjižnice s otvorenim vrtom, kulturne večeri, virtualne šetnje s povijesnom edukacijom, teatra na otvorenom, "fortress escape" game zone, večernje tržnica, božićnog i uskršnjeg sajma, klastera svih akademija s kvalitetnim prostorima za izvedbe i izložbe, zip line iznad grada, plesne bašta pod zvijezdama i puba u prirodi.

Kako saznajemo na službenim stranicama Grada, anketi su najviše pristupili građani u dobi između 27 i 36 godina (njih 34%). Ispitanici Gripe najviše posjećuju prilikom šetnje (35,6%) te organiziranih koncerata i festivala (31%). Dobar dio građana posjećuje Tvrđavu samo zbog parkirnih mjesta (15%) dok tek 11 posto građana posjećuje neku od triju institucija koje se nalaze na Gripama. (gradonačelnik.hr/L.U.)