Split: Uskoro kreće gradnja "Hospicija Matošić" vrijednog 13 milijuna kuna

Grad Split je nedavno pokrenuo javnu nabavu za radove izvođenja "Hospicija Matošić" nakon što je prethodno, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, proveo savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Riječ je o projektu čija je procijenjena vrijednost u fazi izgradnje 13 milijuna kuna, a očekivani početak radova na izgradnji objekta je u jesen 2019. godine. 

U Splitu je izražena potreba za uspostavom sustava palijativne skrbi u za to specijaliziranom objektu, a pokretanjem javne nabave za izvođača radova u završnu fazu realizacije ušao je dugo očekivani projekt kojim će se osigurati 22 ležaja u 6 jednokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba za korisnike s područja Splita i južne Hrvatske. 

Podsjetimo, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je u prosincu 2017. godine s predsjednicom Katoličke udruge za pomoć starijim i nemoćnim osobama Lovret, č.s. Ljiljanom Todorić, potpisao Ugovor o reguliranju međusobnih prava i obaveza u vezi realizacije projekta "Hospicij Matošić" u Splitu, predio Brnik, a nakon potpisivanja dodatka ugovoru u veljači 2018. godine započele su pripreme na realizaciji projekta. 

Prilikom izrade projektnog zadatka, a kako bi se maksimalno zadovoljile potrebe korisnika i njihovih obitelji konzultirani su Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu, Udruga za palijativnu skrb Split i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije koja će biti partner na projektu, jer će Dom zdravlja SDŽ provoditi uslugu palijativne skrbi u budućem Hospiciju. 

Tijekom projektiranja Hospicija, koje je započelo u siječnju ove godine predstavnici Grada posjetili su Rijeku i Pulu gdje su s mjerodavnima razgovarali o njihovim iskustvima u realizaciji objekta palijativne skrbi kako bi dobre ideje i projektna rješenja mogli primijeniti u splitskom projektu, prvom hospiciju u Južnoj Hrvatskoj. Glavni projekt čiji je autor arhitekt Dean Stubnja završen je u travnju, ishođene su sve potvrde javnopravnih tijela, a u lipnju je dobivena građevinska dozvola čime se otvorila mogućnost nabave radova za izgradnju. Glavnim projektom predviđena je rekonstrukcija postojeće građevine, odnosno dogradnja i nadogradnja iste. Funkcionalno – zadržava se namjena prizemlja u potpunosti, kuhinja za dostavu obroka starijim osobama, dok se prvi kat transformira iz staračkog doma u prostor hospicija uz nadogradnju još dva kata za isti. Građevina je planirana na prizemlju s kuhinjom i gospodarskim dvorištem te 3 kata. Sobe su smještene na 2. i 3. katu, kako bi se administracija i ordinacije smjestile na 1. kat, što omogućava korisnicima veću privatnost, te mirnije okruženje, odnosno privatnost. S obzirom na karakteristike postojeće građevine, 1. kat, u kojem se pokušalo minimalno intervenirati, objedinjuje prijem, sobe osoblja s garderobama i sanitarijama, dnevne prostore i ordinacije, s tim da su prostori u kojima se boravi orijentirani na jug. Dograđeni dio prvog kata sadrži komunikacijsku jezgru s holom te kapelu, koja na zapadnoj fasadi ima vanjske prostore s biljkama. Svaka soba ima svoj sanitarni čvor, prilagođen OSI. Cilj projektiranja je bio izbjeći stvaranje „bolničkog“ stacionara te omogućiti korisnicima koji su u mogućnosti korištenje vanjskih prostora, a sukladno svim propisanim standardima za objekte palijativne namjene.

Osmišljavanju i projektiranju objekta palijativne skrbi pristupilo se s velikom pažnjom te je za očekivati da će njegovom izgradnjom Split dobiti prijeko potreban sadržaj kojim će biti pružena adekvatna skrb korisnicima te olakšan život njihovim obiteljima. Splićanke sestre Matošić, čije ime nosi hospicij, a koje su K.U. Lovret darovale obiteljsko zemljište kako bi na njemu bio izgrađen objekt za brigu o starim i nemoćnima te onima u potrebi, zasigurno bi bile sretne što se privodi konačnoj svrsi zemljište koje su donirale prije više od 10 godina. (Grad Split)