Sredstvima Europske unije do novog sustava fekalne kanalizacije u Samoboru

Još jedan veliki projekt pokrenut je u Samoboru, a riječ je nastavku izgradnje sustava fekalne kanalizacije u naselju Jelenščak.
Vrijednost projekta procijenjena je na 6.654.000 kuna, od čega je 85% sredstava (4.525.000 kn) osigurano iz Kohezijskog fonda Europske Unije, 5% će izdvojiti Hrvatske vode, a 10% Odvodnja Samobor d.o.o. 
Uz sanaciju odlagališta Trebež, to je jedan od najvećih projekata u Gradu Samoboru koji se financira iz europskih fondova“, naglasio je na otvorenju radova 29. srpnja zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec. 
Uz njega, na otvorenju su bili direktor Odvodnje Samobor Krešimir Jelić i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević. 
Direktor Jelić rekao je okupljenima  da će radovi potrajati do kraja prosinca ove godine i da će time biti zaokružen sustav fekalne kanalizacije za naselje Jelenščak, a predviđeno je do 2020. priključenje cijelog sustava na novi kolektor. Nastavak izgradnje sustava na Jelenščaku realiziran je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim vodama te je  Grad Samobor u manje od tri mjeseca stekao pravo na financiranje radova, dok je sam tijek izrade prostorno-planske dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih poslova i tehničkih parametara trajao šest mjeseci, istaknuo je Jelić.
Željko Stanec istaknuo je kako je projekt važan za građane, kao i za zaštitu okoliša, budući da će se njime zaštititi podzemlje na području s izvorima pitke vode. Rekao je kako Gradu Samoboru puno znači sufinanciranje iz europskih fondova, jer je do sada njihova vrijednost veća od 10 milijuna eura te bi ih Grad Samobor teško mogao financirati samo iz vlastitog proračuna. Uz ovaj, tu je prije svega projekt sanacije odlagališta otpada Trebež, čija je vrijednost 70 milijuna kuna, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec.
U prvoj fazi uređenja sustava fekalne kanalizacije u naselju Jelenščak pokrenutoj 2014. godine bilo je izgrađeno 470 metara kanalizacije, a u ovoj drugoj fazi na redu je izgradnja 1563 metra kanalizacije. Radovi obuhvaćaju ulice Jelenščak, Brdovečka, Gaj, Jagodica, Bistrac, III. Cvjetno naselje i Ulicu Milke Trnine. Građani će imati pogodnost da priključak mogu plaćati u 12 rata. (Grad Samobor)