Supetar: I ove godine više upisanih učenika, kreće se u gradnju nove škole!

Grad Supetar i ove godine bilježi pozitivne brojke kada je broj upisanih učenika u škole u pitanju. Iako im je broj prvašića nešto niži nego prošle godine, a te brojke inače u svim gradovima osciliraju ovisno o generaciji, u Supetru bilježe već kontinuirani rast ukupnog broja učenika u osnovnoj školi. Pa su tako, u školskoj godini 2015/2016 imali 377 upisanih učenika, prošle godine 410, a ove godine čak 425. Iduće godine, predviđaju pak u Supetru, ukupna brojka učenika premašit će 500 jer će, kako sada stvari stoje, imati čak 54 prvašića (ove godine ih je 31). Upravo zbog toga, gradonačelnica Ivana Marković kao ključne projekte u narednom razdoblju navodi gradnju nove škole, dok će samo za vrtiće u idućoj godini izdvojiti 10 milijuna kuna iz proračuna.

Ovaj rast u Gradu objašnjavaju povećanim doseljavanjem jer je Supetar u posljednjih godinu dana postao atraktivan zbog sezonskog zapošljavanja, a dio sezonaca na kraju se i za stalno u njemu zaposli i nastani.

'U proteklih pet godina napravili smo ogromne pomake u gradu i stvorili pretpostavke za otvaranje novih radnih mjesta zbog kojih nam se mladi ljudi doseljavaju i ostaju ovdje živjeti. Riješili smo sve dugove, preko 20 milijuna kuna, udvostručili proračun koji je prošle godine iznosio blizu 30 milijuna, te realizirali vrlo važne projekte koje su otvorili nova radna mjesta. Prije svega to je razvoj gospodarske zone gdje je izgrađen novi sadržaj, izgradnja privezišta koji je omogućio razvoj nautičkog turizma, te usvajanje izmjena prostornog plana koji je otvorio mogućnost za izgradnju novih turističkih  kapaciteta i privatnih investicija', objašnjava gradonačelnica Ivana Marković.

Nadalje, navodi kako su se u Gradu pojačano fokusirali na EU fondove pa je u tijeku realizacija projekata vrijednih preko 12 milijuna kuna, za što su dobili osam milijuna EU sredstava. U narednom, pak, proračunu, očekuju realizacije investicija koje će iznositi vrijednost cjelokupnog prošlogodišnjeg proračuna.

'Posebno smo se okrenuli djeci i mladima. Otvorili smo sportsku dvoranu, prvu takvu na Braču , koja je omogućila razvoj sportskih udruga i na takav način ponudili djeci novi sadržaj i maknuli ih sa ulice. Također, razvili smo poseban projekt Sritna dica-sritan Grad, smatrajući da se uspješna borba protiv poražavajućih demografskih pokazatelja može se pokrenuti i s lokalne razine. Ovim programom pratit će djecu od rođenja pa do fakulteta, odnosno prvog zaposlenja, te smo donijeli  čak četiri odluke kojima će znatno olakšati život mladim obiteljima u Supetru. Osluškivali smo potrebe zajednice i želja nam je bila stvoriti konkretne mjere da se  odupremo  demografskoj kugi koja je zahvatila čitavu Hrvatsku.

Odlučili smo se za stvaranje i provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice. Ideja je u osnovi jednostavna i polazi od pretpostavke da će zajednica koja svojem najosjetljivijem i najranjivijem segmentu, svojoj djeci, pruži sigurnost, ljubav i bezbrižno djetinjstvo i omogući im podršku u svakom trenutku njihova odrastanja rezultirati jednako tako održivim, sretnim i sigurnim društvom', ističe gradonačelnica.

Kao jedan od važnijih projekata ističe rekonstrukciju postojeće zgrade vrtića u koju se kreće krajem godine, što je investicija od skoro osam milijuna kuna, za koju su dio sredstava osigurali iz raznih fondova. Također, uređuju se i dvije nove vrtićke grupe. 

'Pred nama je velika odgovornost da stvorimo preduvjete za upis sve djece u vrtić i školu, te u tom smislu u narednom proračunu planiramo 10 milijuna kuna investicija u predškolski odgoj. Projekt škole ide svojim tokom, 17.9.2018. je zadnji dan za dostavu idejnih rješenja za odabir izvođača projektne dokumentacije. Imamo potporu županije te vjerujem da ćemo u sto kraćem roku stvoriti preduvjete za izgradnju nove škole', navodi gradonačelnica. Inače, kad su škole u pitanju, upravo je supetarska osnovna škola jedna od izabranih za eksperimentalni program kurikularne reforme. (gradonačelnik.hr)