Supetar: Iz EU fondova povukli vrijednost još jednog godišnjeg proračuna

Izvor: osobna arhiva

Grad Supetar prošli je tjedan dobio 'zeleno svjetlo' za projekt dvosmjenskog rada vrtića za kojeg su osigurali 2,6 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova čime je, ističe gradonačelnica Ivana Marković, svota dosad odobrenih EU sredstava za Grad Supetar dosegla skoro 26 milijuna kuna, tj. vrijednost cijelog jednog proračuna.

Najveći projekt, vrijedan čak 19 kuna je zajednički projekt Grada Supetra i općina Sutivan, Nerežišće i Postira – novi vatrogasni dom za kojeg im je odobreno preko 14,6 milijuna bespovratnih EU sredstava i čija će realizacija započeti nakon završene zakonske procedure. Grad Supetar  i njegove tri susjedne općine dobit će, tako, suvremeni i multifunkcionalni vatrogasni dom koji će biti sjedište vatrogasaca i mjesto za njihovu obuku i edukaciju, ali i sjedište GSS-a i civilne zaštite. U slučaju izvanrednih događanja dom bi bio centralna točka evakuacije stanovništva, distribucijski centar za humanitarnu pomoć i sl.

Preko 11  milijuna kuna vrijedni su, pak, projekti kojima će se podići kvaliteta usluge i skrbi u supetarskom vrtiću. Uz 2, 6 milijuna za uvođenje dvosmjenskog rada i dodatnih programa u vrtić, Grad je osigurao i sredstva za rekonstrukciju i energetsku obnovu vrtića Mrvica, i to 1,2 mil iz Ministarstva demografije, 1,6 mil iz Ministarstva graditeljstva, 1,28 mil iz EU mjera 7,4 i 3,5 mil HABOR kredit po kamati od 0,1 posto. Ostatak financiranja osiguran je u proračunu Grada Supetra. Također, je u tijeku i uređenja dodatnih vrtićkih grupa za proširenje kapaciteta za djecu koja se nisu upisala.

Grad Supetar jedan je od gradova koji je osigurao EU novac i za projekt ZAŽELI, kojim se dugotrajno nezaposlenim ženama, uglavnom iznad 50 godina starosti, omogućava edukacija i zaposlenje na poslovima gerontodomaćice, odnosno pružanja skrbi i pomoći starim i nemoćnim osobama. Grad Supetar za ovaj je projekt osigurao milijun kuna, te će se njima zaposliti šest žena koje će brinuti o 28 korisnika.

Za projekt revitalizacije Projekt revitalizacije kulturno povijesne cjeline Škripa Grad Supetar osigurao je oko dva milijuna kuna, i to za izradu projektnih dokumentacija vezanih uz uređenje prostora Muzeja otoka Brača, uređenje lokaliteta, te izgradnja prezentacijskog centra rudnika bitumena Minjere, uređenje pješačkih i biciklističkih staza, pristupnog čvora te vidikovca. Izrađena je sva projektna dokumentacija i u iščekivanju su natječaja a prijavu za građenje i rekonstrukciju.

I na kraju, od većih projekata, tu je i nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada vrijednih 1,7 milijuna kuna, kao i informativno-edukacijska kampanja za održivo gospodarenje otpadom za koju je Grad Supetar osigurao 300 tisuća kuna. 

'Grad Supetar je u ovoj godini dobio sve projekte na koje se prijavio. Ukupna vrijednost dobivenih sredstva iznosi preko 25 milijuna kuna za projekte vrijednosti preko 33 milijuna kuna. Što reći o ovim rezultatima nego da smo i više nego zadovoljni budući da je vrijednost projekata veća od ukupno ostvarenog proračuna prošle godine  a više od duplo od ostvarenog proračuna iz 2013., kada sam preuzela dužnost gradonačelnice. Puno je još projekata u tijeku. Sada se moramo koncentrirati da sve ovo realiziramo, a paralelno  pripremamo novu projektnu dokumentaciju te ćemo biti spremni na nove natječaje', kaže nam gradonačelnica Ivana Marković. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)