Supetar: Petica za proračunsku transparentnost

Institut za javne financije ocijenio je proračunsku transparentnost gradova, a među najboljima našao se je i Grad Supetar. 

- Prvi puta da smo dobili čistu peticu jer smo protekle godine puno radili na tome. Smatram da odgovorno vođenje grada znači transparentno poslovanje i otvaranje svih informacija prema građanima - kaže gradonačelnica Supetra Ivana Marković. 

Najveći napredak napravljen je zahvaljujući projektu Smart City. Supetar je usvojio Operativani plan razvoja pametnog Grada-Smart City Supetar 2019.-2023.

– Upravo je novi Zakona o otocima stavio veliki naglasak na pametne  gradove i otoke te smo željeli biti jedan od prvih otočnih gradova koji će imati ovu startegiju te razvijati i primjenivati koncepte i tehnologije vezane za pametne gradove, ali u malim otočnim sredinama.
Upravo je to poseban izazov jer zahtijeva uspostavu prave ravnoteže između hvatanja koraka s novim tehnološkim mogućnostima i specifičnim potrebama lokalnog stanovništa, kao i ograničenih finacijskih i operetnih kapaciteta malih zajednica - komentira gradonačelnica. 

Tako su svi građani o  proračunu informirani putem interaktivnih zanimljivih Vizualizacija, na koji se je način Grad pridružio pametnim i transparentnim gradovima. Na stranici Grad Supetar u dijelu “Proračun  2019.”, mogu se pogledati sve informacije o tekućem proračunu kao i Proračun u malom te aplikaciju Supetar Open City. No, otišli su i korak dalje te kreirali aplikaciju pomoću koje se jednostavnom vizualizacijom mogu pratiti svi relevantne podatci  o proračunu. Aplikacija omogućuje korisniku uvid u statistiku i kretanja u razdoblju od tri godine. (L.K.)