Supetar: Za bebe još i više nego lani - 230 tisuća kuna

Nakon što se u 2015. izdvajanjem za bebe plasirao u sam vrh hrvatskih gradova, Supetar je, zahvaljujući većem broju novorođenčadi, ove godine dodatno povećao taj iznos. U 2016. godini, Grad Supetar je tako izdvojio sredstva za 44 novorođene bebe, prošle godine za njih 38, u 2014. 34 bebe a 2013. njih 28

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković u srijedu je u gradskoj vijećnici podijelila još 13 naknda za novorođenu djecu u Supetru. Time je, navode iz Grada, u ovoj godini za bebe izdvojeno 230 tisuća kuna.

Supetar je, podsjetimo, u velikom istraživanju gradonačelnik.hr-a u samom vrhu, na 3. mjestu u Hrvatskoj po izdvajanju za naknade za novorođenčad gledano po per capita kriteriju. Briga i ulaganje u obitelj, uz sve bolje poslovne prilike i razvoj Supetra, očito daju pozitivne rezultate, o čemu govore i statistički podaci. U 2016. godini, Grad Supetar je izdvojio sredstva za 44 novorođene bebe, prošle godine za njih 38, u 2014. 34 bebe a 2013. njih 28. U Gradu objašnjavaju i kako je ovakav porast broja naknada rezulat i korekcije u Odluci o dodjeli naknada za rodilje koja je izvršena u želji da se mlade obitelji stimuliraju da se dosele u Supetar kojom se ublažio kriterij prebivališta što je u konačnici omogućilo da još više obitelji dobije ovu naknadu.

Osim po ukupnim sredstvima izdvojenima iz proračuna za naknade za novorođenčad, Supetar spada i među gradove sa najvišim iznosom naknada u Hrvatskoj. Za prvu bebu isplaćuju 4.000, za drugu 6.000, a za treću 8.000 kuna.

Uz to, ističe gradonačelnica Marković, Grad Supetar je u 2015. godini izdvojio više od 3.727 mil kn  samo za potrebe dječjeg vrtića Mrvica.

Početkom ove godine u Supetru je otvoreno novo dječje igralište u vrijednosti od 1 mil kuna 

'Prilikom upisa djece u vrtić u 2016. godini susreli smo se sa problemom  od 25 neupisane djece. Problem smo riješili sa zakupom prostora i otvaranjem dodatne grupe u zgradi u neposrednoj blizini dječjeg vrtić. Prvi puta je Grad Supetar  uspio upisati svu djecu koja su zadovoljila kriterije za upis u godinu 2016/2017. Grad vodi posebno socijalno osjetljivu politiku u smislu participacije roditelja za smještaj djece u sve vrtiće u gradu, pa tako roditelji plaćaju samo pola cijene od ukupnog troška smještaja djece u vrtić. Početkom ove godine otvorili smo novo dječje igralište u vrijednosti od 1 mil kuna na koje sam posebno ponosna. Završili smo projektnu dokumentaciju za  rekonstrukcije postojeće zgrade u  energetski učinkoviti vrtić. Vrijednost projekta je 8 mil kuna te u Ministarstvu graditeljstva upravo izašao natječaj za sufinanciranje ovog projekta na koji ćemo se prijaviti. Također , radi nedostatnog prostora u postojećeg zgradi radimo na projektu nove pristupne ceste do vrtića i novog parkirališta kao preduvjet za proširenje zgrade vrtića', navodi gradonačelnica. Kako bi, pak, na otoku zadržali i srednjoškolce, svim upisanima u supetarsku srednju školu 'Brač', dodijelili su stipendije od po dvije tisuće kuna.