Svečano otvorena metkovska 'Palača pravde'

Danas je u Metkoviću održana svečanost povodom otvaranja zgrade pravosudnih tijela u Metkoviću, koja je rekonstruirana za potrebe smještaja Općinskoga suda u Dubrovniku, Stalne službe u Metković, Prekršajnoga suda u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću te Općinskoga državnog odvjetništva u Dubrovniku, Stalne službe u Metkoviću.

Nazočnima se tom prigodom obratio ministar pravosuđa Ante Šprlje, a svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dinko Cvitan, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Metkovića Katarina Ujdur, zamjenik Nikola Grmoja, predsjednica Općinskoga suda u Dubrovniku Kata Brajković, voditeljica Stalne službe u Metkoviću Venera Matić, načelnik Policijske postaje Metković Dragan Sršen te ravnatelj Državne geodetske uprave Danko Markovinović.

– Nekada je ova zgrada nosila ime Razvitak i bila je ponos doline Neretve s nekoliko tisuća zaposlenika, međutim u devedesetima se pretvorila u sramotu države te postala simbol privatizacije i pljačke i neodgovornosti prema imovini. No, danas želimo stati u kraj tome ulaskom pravosuđa koje će se znati postaviti prema pokušajima da se na bilo koji način ugrozi državna imovina – rekao je, između ostaloga, ministar Šprlje.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan istaknuo je da su uvjeti rada u novootvorenoj zgradi fantastični te da će biti manje praznoga hoda jer su sva pravosudna tijela na jednome mjestu.

– Nakon osam godina radova grad Metković je napokon dobio zgradu Suda u kojoj će se poslovi obavljati u skladu s njezinim imenom i pravilima, u kojoj nitko neće biti privilegiran te će se raditi u skladu sa zakonskim propisima, na zadovoljstvo svih građana Metkovića. U tijeku su pregovori vezani za staru zgradu Suda koja će možda biti dodijeljena za potrebe Doma zdravlja u Metkoviću – rekla je gradonačelnica Katarina Ujdur.

Kata Brajković, predsjednica općinskoga suda u Dubrovniku,rekla je joj je drago što će njezine kolege imati bolje uvjete za rad pa samim time bolju učinkovitost i bolje rezultate.

Vlada Republike Hrvatske 19. prosinca 2008. godine donijela je Odluku o kupnji nekretnine za potrebe smještaja pravosudnih tijela u Metkoviću. Poslovno-stambena zgrada neto površine 2.704,00 m² rekonstruirana je i prenamijenjena u poslovnu zgradu. Rekonstrukcijom i dogradnjom zgrade obuhvaćena je dogradnja arhiva, sanacija konstrukcije, izvedba novog krovišta s pokrovom, toplinska fasada i staklena fasada prizemlja, novi aluminijski prozori, unutarnja drvena stolarija, a od instalacija: vodovod i kanalizacija, priprema tople vode, standardne elektroinstalacije za poslovne zgrade, vatrodojava, videonadzor i sustav grijanja i hlađenje putem dizalice topline.

S izvođenjem radova započelo se 23. rujna 2011. godine, a uporabna dozvola ishođena je 25. kolovoza 2016. godine.

Energetski certifikat zgrade je C, a ukupan broj službenika koji će biti smješten u zgradi je 64. Dio zgrade koristit će i Državna geodetska uprava (otprilike 370 m²).

Zgrada bruto površine 3.158,00 m², površine zemljišta 2.848,00 m² te neto površine 2.704,00 m² kupljena je od prodavatelja „Oštrovice“ d.o.o., Mlinište, Bijeli Vir 13, kupoprodajne vrijednosti 13.388.000 kuna, s uključenom projektnom dokumentacijom te ishođenom Građevinskom dozvolom.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je 8. siječnja 2015. godine izmjenu projektne dokumentacije od projektanta radi usklađivanja projekta s protupožarnim propisima u ukupnom iznosu 50.000 kuna.

Predviđeni završetak trebao je biti 600 dana od uvođenja u posao, međutim, završetak je kasnio zbog nedostataka projektne dokumentacije te vrlo lošeg stanja građevine.

Projektna dokumentacija u nekim elementima nije izrađena u skladu sa zakonskim propisima te je Ministarstvo pravosuđa moralo u nekim dijelovima intervenirati, primjerice u arhivi su bili predviđeni podovi od parketa. Protupožarne propise projektirana zgrada nije mogla zadovoljiti, međutim prema uputi nadležnog inspektora Ministarstva unutarnjih poslova u Dubrovniku pronađena su alternativna rješenja koja zadovoljavaju protupožarne propise

Budući kako su stropovi i pregrade od gipsa izvedeni prije više od dvije godine radi vlage i promjena temperature dolazilo je od učestale pojave pukotina iako su zidovi obojani.

Nakon završetka radova zgrada je opremljena uredskim namještajem u vrijednosti od 237.694 kuna, najvećim djelom novim, a iskoristit će se i postojeći namještaj. (Grad Metković)