Sveta Nedelja: Više od trećine proračuna u 2017. za gradnju novih projekta

Poboljšanje prometne povezanosti, uređenje prometnica i komunalne infrastrukture, kao i unaprjeđenje objekata za opću, kulturnu i sportsku namjenu, nužne su sastavnice za grad koji kontinuirano raste. Gradonačelnik Drago Prahin smatra kako će nadolazeći projekti biti brzo završeni, a to će uvelike pridonijeti urbanizaciji samog Grada

Najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji u samom je vrhu gospodarski najrazvijenijih manjih gradova u Hrvatskoj. Na samom području Grada došlo je do intenzivne izgradnje poduzetničkih zona i urbanizacije. Snažna poduzetnička aktivnost temelj je rasta i kontinuiranog razvoja Svete Nedelje, a time se taj grad svrstava u jedan od gospodarski i demografski najstabilnijih gradova u Hrvatskoj.

Za programe gradnje novih projekta u 2017. izdvojit će se otprilike 19,7 milijuna kuna, najavljuje gradonačelnik Prahin

Upravo iz tog razloga ključni projekti u idućoj godini su im rekonstrukcija izlaza iz autoputa izgradnjom velikog rotora za koji će se izdvojiti oko 2, 5 milijuna kuna. Gradonačelnik Drago Prahin smatra kako je upravo to ključna stvar kako bi se spriječile još veće prometne gužve. Naime, kroz križanje na samom ulazu u Sv. Nedelju već sada dnevno prolazi oko 30 tisuća automobila, a u Gradu očekuju daljnje povećanje prometa, između ostaloga i zbog gradnje novih pogona, te nove onkološke klinike koja će se otvoriti u prostoru propalog Hoto-centra, a koja će, očekuju, svojom najmodernijom dijagnostičkom opremom privlačiti pacijente iz Hrvatske ali i zemalja Srednje Europe.

Još jedan od ključnih projekata predviđenih za iduću godinu je projektiranje nove srednje škole koja bi bila izrađena tijekom sljedećeg razdoblja. Za samu školu predviđeno je 700 tisuća kuna iz Županije, a 300 tisuća kuna iz gradskog proračuna. Osim projektiranja škole, planira se energetska obnova vrtića, kao i projektiranje proširenja te projektiranje osnovne i srednje škole u Strmcu.

Za dovršenje mitnice prema ugovorima je potrebno 2.9 milijuna kuna, kaže gradonačelnik Prahin

Naročitu pažnju posvetiti ćemo dovršetku naše Napoleonove mitnice koja će u idućoj godini postati Info centar. To je kulturno zaštićeni objekt koji se uređuje po svim pravilima konzervatorske struke“, kaže gradonačelnik. Budući Kulturni centar i prateći sadržaji smješteni su na rubu centra grada Svete Nedelje. Lokacija obuhvaća neizgrađene čestice na kraju građevinske zone. Osnova za konceptualno rješenje projekta bio je već oblikovani urbanitet Grada koji je kroz nove pravce i putanje potrebno optimizirati i nadograditi. Prahin navodi kako je za dovršenje mitnice prema ugovorima potrebno 2.9 milijuna kuna te se nada kako će se ostati pri toj svoti.

Napeonova mitnica u 2017. postaje moderan Info centar

Iz Grada su poručili kako će se u 2017. godini fokusirati na uređenje prometnica i instalacije odvodnje. „Mora se riješiti problem odvodnje u staroj poslovnoj zoni jer se trebaju poboljšati uvjeti privređivanja poduzetnika u toj zoni“, kaže Prahin. Cijena te investicije iznosit će oko 3,5 milijuna kuna. Gradonačelnik se nada kako će sa svime započeti u idućoj godini te da će se navedeni projekti dovršiti u relativno kratkom vremenu.

Ponovo će se ulagati u ceste, komunalnu infrastrukturu, ali i u objekte za opću, kulturnu i sportsku namjenu kao i u vrtiće i škole na čitavom području Svete Nedelje. Za taj je dio izdvojen velik dio proračuna i u ovoj godini. Za programe gradnje novih projekta izdvojit će se otprilike 19,7 milijuna kuna. „Uz već postojeće rekonstrukcije to bi bio veliki posao koji bi se odradio. Ovi iznosi su preko 30 posto proračuna i bit će savršeno ako se to i ostvari“, izjavio je gradonačelnik.

Proračun za iduću godinu za sada je, kažu u Gradu, na nivou prošlogodišnjeg te se tek treba vidjeti kakav će utjecaj na konačni proračun imati porezna reforma. U prva tri mjeseca će se otprilike vidjeti treba li se raditi rebalans na dolje, gore ili će biti pogođen. Takve su upute dobili i iz Ministarstva Financija, a prijedlog proračuna iznosi 104.822.588 kuna. (E.Z.)