Svjetska jedriličarska elita u svibnju dolazi u Poreč

Danas je na prezentaciji u porečkoj Villi Polesini predstavljena regata World Match Racing Toura pod nazivom Croatia Match Cup koja će se održati od 25. do 28. svibnja u Poreču. Zajedno uz Volvo Ocean Race i America's Cup, svjetska jedriličarska organizacija kategorizirala je WMRT kao Special Event, čime regata u Poreču postaje dio jednog od prestižnih svjetskih jedriličarskih spektakala.

Organizatori Croatia Match Cupa Poreč 2017, agencija fakat. i DMC Scandinavian Tours, s vlasnikom su licence potpisali četverogodišnji ugovor. Poreč će ove godine ugostiti jednu od kvalifikacijskih regata, s koje dvije najbolje momčadi odlaze na regatu svjetskog prvenstva u SAD-u, a u iduće tri godine u uvali Peškera organizirat će se regate svjetskog prvenstva. Predstavljajući projekt predstavnik organizatora Vedran Sušić istaknuo je:

Puno smo truda i energije uložili u pregovore s vlasnikom licence i dovođenje World Mach Racing Toura u Hrvatsku, a jedna je od bitnih stvari bila i lokacija održavanja regate. Organizacijski kriteriji uvjetuju visoke infrastrukturne, smještajne i sadržajne standarde, koje Poreč u potpunosti ispunjava. Štoviše, generalno sponzorstvo kompanije kao što je Valamar Riviera, ali i otvorenost za suradnju Grada Poreča-Parenzo i Turističke zajednice grada Poreča, olakšali su pregovore s vlasnikom licence te ubrzali potpisivanje ugovora. Ponosni smo što smo Hrvatsku, Istru i Poreč uvrstili u svjetsku jedriličarsku elitu, ali i čvrsto uvjereni da će World Match Racing Tour biti jedan od motora daljnjeg turističkog razvoja destinacije Poreč, zaključio je.

Kako bi se zadovoljila očekivanja najzahtjevnijih gostiju, ali i potvrdio status Poreča kao uzbudljive hrvatske turističke destinacije, u sklopu Croatia Match Cupa Poreč 2017 neizvjesna nadmetanja jedriličarske Formule 1 bit će nadopunjena raznolikim zabavnim sadržajima te ekskluzivnom eno-gastronomskom ponudom. Uz nezaboravan pogled na jureće katamarane posjetiteljima će se u uvali Peškera ponuditi najbolje i najzanimljivije od hrvatskih vinara te ukusni zalogaji fusiona hrvatskih regionalnih gastronomskih posebnosti. Uz extreme park, Festival vjetra, koncerte regionalnih glazbenih zvijezda te niz aktivnosti za najmlađe Croatia Match Cup Poreč 2017 četiri će dana biti događanja na kojem se želi biti. Prednosti takvog koncepta, i njegove vrijednosti kao turističkog proizvoda, prepoznao je Grad Poreč-Parenzo, te Valamar Riviera i TZ Poreč.

Zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović priliko predstavljanja Croatia Match Cupa istaknula je:

U proteklih deset godina hrvatsko se jedrenje više puta dokazalo na međunarodnoj sceni, a nekih od najboljih hrvatskih jedriličara, ujedno i najbolji ambasadori Hrvatske u svijetu, su danas ovdje s nama te im ovim putem još jednom čestitam na izvanrednim uspjesima. Vjerujem da ste svi već čuli za Poreč- grad sporta. Upravo brojne međunarodne sportske manifestacije, kojima je Poreč domaćin, iz godine u godinu potvrđuju taj status te nas uspješno postavljaju na mapu Europe, kako u sportskom, tako i u turističkom smislu. Dokaz je to da Poreč uspješno gradi imidž grada sporta, te da će 2017. godina biti još jedna uspješna godina za porečki i hrvatski sport, što možemo zahvaliti dobroj suradnji s partnerima, odličnoj infrastrukturi koju imamo i  vrijednim iskustvima. Drago nam je što, kao Grad, možemo podržati  vrhunska sportska događanja i vjerujem da će naša uvala Peškera krajem svibnja ponovno uspješno ugostiti jedno ovako veliko međunarodno natjecanje, a  starogradska jezgra u pozadini, ugodna klima i odlični domaćini upotpunit će ovo iskustvo svim sudionicima.

Osvrćući se na ulogu kompanije u projektu, potpredsjednik za prodaju i marketing Valamar Riviere Davor Brenko istaknuo je: Valamar Riviera je ponosan sponzor događanja Croatia Match Cup Poreč 2017 u sklopu kojeg će se održati prestižna svjetska regata u klasi katamarana M32 na kojoj će nastupiti svjetski poznati jedriličari te olimpijski pobjednici u raznim klasama. Uz sportski dio natjecanja gosti će moći uživati u raznolikoj gastronomskoj ponudi, koncertima, edukativnim i zabavnim programima u zoni događanja na porečkoj Peškeri. Valamar Riviera aktivno promovira turizam u destinaciji Poreč te u suradnji s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima kontinuirano i ciljano ulažemo u događanja i sadržaje koji podižu konkurentnost destinacije. U turizmu kojem težimo nije dovoljan samo adekvatan smještaj i more jer turisti, posebno oni više platežne moći, traže i zabavu, aktivan odmor te atraktivne i autentične doživljaje. Vjerujemo da će Croatia Match Cup Poreč 2017, smješten na atraktivnoj lokaciji sa savršenim pogledom na napete dvoboje jedriličara uz kulisu naše lijepe starogradske jezgre, ali i bogatim popratnim programom za sve uzraste, pružiti sjajnu zabavu mnogobrojnim turistima i domaćem stanovništvu. Drago nam je i da se događanje održava zadnjeg vikenda u svibnju jer na taj način utječemo i na produženje sezone u destinaciji. Uvjereni smo da će Croatia Match Cup Poreč 2017 biti mjesto vrhunskog sporta i odlične zabave i veselimo se što smo dio ovog događanja.Uz sve navedeno Croatia Match Cup zaista je događanje na kojem se mora biti i koje će bez sumnje na najbolji mogući način otvoriti porečku ljetnu sezonu.

Od svoga je početka 1999. godine World Match Racing Tour jedna od vodećih svjetskih regata koja okuplja najbolje svjetske jedriličare i olimpijske pobjednike. U srpnju 2015. godine švedska je tvrtka Aston Harald AB postala vlasnik World Match Racing Toura te u regatu uvela katamarane visokih voznih performansi. Uvođenje katamarana M32 za World Match Racing Tour bilo je prekretnica koja ga je podigla na novu razinu. Pošto se počelo jedriti u identičnim plovilima, a u fokus su stavljeni timski rad te vještine i spretnost posada, ishodi dvoboja katamarana M32 postali su krajnje neizvjesni. Te se dinamične i neizvjesne taktičke borbe dva plovila odvijaju u blizini obale pa ih publika može neposredno pratiti, što je u konačnici vrhunski sportski show i za gledatelje na lokaciji i za one koji globalno prate live prijenose i analize. Tijekom 2017. godine regate World Match Racing Toura odvijat će se u globalno prepoznatljivim turističkim destinacijama, kao što su Perth, Long Beach ili pak Miami Beach, na tri kontinenta. Dvadeset će najboljih posada u švedskom Marstrandu jedriti u finalu World Match Racing Toura, a najbolja će od njih osvojiti nagradu od milijun dolara. U borbu za nagradu i kvalifikaciju u nastavak World Match Racing Toura uključit će se i hrvatska jedriličarska momčad predvođena zlatnim olimpijcima Šimom Fantelom i Igorom Marenićem. (Grad Poreč)