Valpovo konkretnim mjerama potiče razvoj poduzetništva

TEO Belišće u Valpovu gradi halu vrijednu 6,3 milijuna kuna, Grad se odrekao 250 tisuća kuna komunalnih doprinosa

Da Valpovo i konkretnim mjerama potiče razvoj poduzetništva na svom području i privlači ulagače da upravo njihov grad odaberu kao bazu za poslovanje, najbolje svjedoči najnovija odluka Gradskog vijeća da tvrtku TEO Belišće d.o.o., koja u Zoni malog gospodarstva II planira graditi novu proizvodnu halu vrijednosti 6,3 milijuna kuna, oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od 248.992,45 kuna - piše Glas Slavonije.

Naime, Tvornica elektroopreme kupila je građevinsku parcelu radi gradnje proizvodne hale za montažu strojeva, odnosno proizvodnju elektroupravljačkih ormara, primarno za inozemne partnere. U novosagrađenom prostoru u 2017. godini planiraju zaposliti 17 ljudi, a u 2018. godini još osmero ljudi, odnosno ukupno 25, što se temelji na procjeni širenja poslova.

Osim toga, jedan od bitnih razloga gradnje hale jest praćenje tvrtke HF Belišće u razvoju, odnosno proizvodnji i montaži opreme za TBM program. Ti strojevi, naime, služe za pripremu gume prije prešanja, a prodaju se isključivo inozemnim kupcima. Program je definiran višegodišnjim ugovorom za elektromontažu s tvrtkom HF Belišće, a uključuje i inženjerske usluge više dodane vrijednosti.

Drugi je razlog pripremanje prostora za širenje poslova s tvrtkama iz Italije i Njemačke u vezi s proizvodnjom upravljačkih ormara za gumarsku industriju i za razne druge kupce. Treći razlog za gradnju hale jest proširenje suradnje s tvrtkom HF Belišće, jer trenutačno iste ormare nabavljaju od tvrtki iz inozemstva. Na tržištu sve prepoznatljivija i respektabilnija tvrtka TEO Belišće d.o.o. ima namjeru ove poslove dovesti u Hrvatsku, čime bi cijena postala konkurentnija, bez troškova transporta i s većom fleksibilnošću te proizvodnje unutar kuće, najavljeno je.

Gradsko vijeće Valpova sličnu odluku o oslobađanju od komunalnog doprinosa već je bilo donijelo prilikom gradnje proizvodne hale za Harburg - Freudenberger radi poticanja proizvodnje i zapošljavanja, pa na isti način žele regulirati i obvezu plaćanja komunalnog doprinosa za tvrtku TEO, koja neposredno sudjeluje u proizvodnom procesu tvrtke Harburg - Freudenbereger, piše Glas Slavonije. (Izvor: Glas Slavonije/Lidija Aničić)