Trogir: Bilić reže gradsku upravu - preglomazni smo i neučinkoviti!

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić krenuo je u veliku reorganizaciju rada gradske uprave kojom, kako je objavio na svom Facebooku, želi povećati njezinu efikasnost i kvalitetu rada. Jedan od prvih koraka bilo je smanjivanje broja zaposlenih sa 75 na 62, a osim broja zaposlenih smanjit će se i broj odjela i voditelja, ali i viših savjetnika te ujednačili opise radnih mjesta. Također, navodi Bilić, doći će i do preraspodjele službenika unutar odjela.

'Jasno je da je naša uprava preglomazna i neučinkovita. Po dolasku smo zatekli, među ostalim, 500 neriješenih komunalnih doprinosa koji se nisu rješavali nego slagali u ladice, kao i nesređenu arhivu jer službenici papirologiju nisu sortirali godinama što nam je predstavilo velik problem i znatno nas usporilo u procesu uvođenja sustava e-uprave. Trošak plaća na godišnjoj razini iznosi 9,5 milijuna kuna što je oko deset posto proračuna. Postali smo sami sebi svrha odnosno, a građani financiraju hladni pogon', navodi Bilić.

Za sistematizaciju su se odlučili nakon što su obišli druge gradove slične veličine, a koji su puno efikasniji i svojim građanima pružaju kvalitetniju uslugu.

'Tako primjerice Ivanić grad ima oko 14.000 stanovnika i 21 zaposlenika Gradske uprave, Jastrebarsko oko 16.000 stanovnika i 23 zaposlenika, a Čakovec koji ima duplo veći proračun ima oko 27.000 stanovnika i 45 zaposlenih u Gradskoj upravi. Često se kao negativan primjer spominje i naš susjedni Split koji s oko 180.000 stanovnika ima proračun od milijardu i 25 milijuna kuna i oko 438 zaposlenih u Banovini, no u omjeru proračuna i broja zaposlenih, čak je splitska gradska uprava efikasnija od trogirske', navodi Bilić.

No, nastavlja, sustav u ovom trenu nije spreman za još za radikalnije zahvate. 'Ne želimo da se uruši niti želimo stvarati socijalne slučajeve, no moramo krenuti u ovom smjeru i našim građanima pružiti bolju uslugu, za manje novca.

Ponudili smo i otpremninu od 5000 kn po godini staža što je iznad zakonskog minimuma. Nemam iluzija da će u tri godine naša gradska uprava postati tri puta efikasnija nego je danas, ali ako unatoč ovom smanjenju imamo značajno više zaposlenih od gradova s kojima se želimo usporediti, onda očekujem barem jednaku razinu usluge za sugrađane', ističe Bilić u svojoj Facebook objavi.

Za index.hr je pojasnio kako je nova sistematizacija jednoglasno prošla na Gradskom vijeću, jer su svi svjesni da je sustav neodrživ. 'Jedina nam je šansa smanjiti administraciju i poreze te otvoriti put investicijama i poduzetništvu. S ovim ćemo uštedjeti milijun i pol kuna godišnje', kaže Bilić za index.hr. Za ilustraciju navodi kako su imali po devet ekonomista, politologa i pravnika, od kojih je jedna pravnica pisala samo rješenja za godišnje odmore. Iako je dio otpuštenih prihvatio sporazumni raskid, neki nisu i Bilić očekuje i tužbe ali, zaključuje, ovako se dalje nije moglo. (gradonačelnik.hr)