Intervju: Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca

U Čakovcu je danas najviše radnih mjesta u povijesti

Naš najveći uspjeh je stvaranje pozitivne investicijske klime te pretvaranje grada u partnera poduzetnicima, udrugama i svim građanima. Pokrenuli smo investicijski ciklus, nezaposlenost u Čakovcu pada, već godinu dana naše tvrtke suočavaju se s nedostatkom stručne radne snage, stoga u narednom razdoblju se svi mi moramo pozabaviti cijelom vertikalom sustava obrazovanja i poticanja školovanja. I naravno, većim plaćama za naše građane, kaže Stjepan Kovač

Čakovec je jedan od onih hrvatskih gradova za kojeg uglavnom slušamo pozitivne vijesti, a i ugledni časopis Forbes svrstao ga je na 2. mjesto najpoželjnijih gradova za život i ulaganje u kontinentalnoj Hrvatskoj. S gradonačelnikom Stjepanom Kovačem razgovarali smo o projektima i potezima koji su doveli Čakovec tu gdje jest, kao i planovima za ostatak mandata.

G. Kovač, nedavno ste donijeli posljednji proračun u svom (ovom?) mandatu. Koje su njegove ključne odrednice, što građani od Vas mogu očekivati u ovoj godini?

- Proračun za 2017. godinu je realno planiran, odnosno održiv te razvojni. On pokazuje da Čakovec završava s četverogodišnjim ciklusom ulaganja u obnovu prometne infrastrukture te počinje s ulaganjima u izgradnju i obnovu javnih objekata, poput Gradske tržnice i nove osnovne škole. Pokazuje i da nastavljamo s potporama udrugama civilnog društva, od kulture, preko sporta pa sve do vatrogastva, koje su, ako se u obzir uzme broj stanovnika, među najvećima u Hrvatskoj. I na kraju, Proračun za ovu godinu, pokazatelj je i dalje ulažemo u baš svako naselje u sastavu grada, odnosno da Grad Čakovec nastojimo ravnomjerno razvijati.

Je li nova porezna reforma utjecala na krojenje proračuna? Kako će se ona odraziti na prihode Čakovca i na gradske planove i projekte?

- Naravno da je. Sve lokalne i regionalne samouprave u zemlji sa strepnjom dočekuju sve zahvate u poreznu raspodjelu, posebno u promjene u Porezu na dohodak, koji je najizdašniji nenamjenski prihod općina, gradova i županija. Tako je i sada. Iako su u Državnom proračunu osigurane tzv. kompenzacijske mjere, njihova provedba još nije počela, te tek treba vidjeti kako će se ove promjene odnositi prema ne samo visini naših prihoda, već i prema dinamici punjenja Proračuna. Mi smo, u svakom slučaju, bili vrlo oprezni i konzervativni u planiranju prihoda, posebno onih iz Poreza na dohodak.

Kako biste rezimirali 2016. godinu u Čakovcu, koji su ključni projekti koje ste odradili i kako će oni utjecati na život građana?

- Prošla je godina za Čakovec bila sigurno uspješna. Završava projekt izgradnje i obnove kanalizacijskih mreža na području Grada. Od ove godine sva naselja u sastavu Čakovca imaju mogućnost priključenja na svu komunalnu infrastrukturu, po čemu smo prvi u zemlji. Također, četiri naselja u sastavu Grada, dobila su u potpunosti obnovljene ulice i izgrađene pješačke staze. Izgradili smo novu školsku sportsku dvoranu, podrškom projektima i programima udruga civilnoga društva građanima smo omogućili dodatne sadržaje i aktivnosti. Po njima je Čakovec bolji od mnogo većih sredina u zemlji. Kao gradonačelnik, najponosniji sam na naša ulaganja u obrazovanje, jer brojni projekti koje sufinanciramo ili financiramo u cijelosti, našoj djeci i mladima omogućuju kvalitetno školovanje.

Grad Čakovec stipendira trenutno 325 studenata, na što godišnje trošio 2,5 milijuna kuna

Što to znači konkretno, u brojkama?

- Grad Čakovec trenutno stipendira 325 studenata, na što godišnje troši oko 2 i pol milijuna kuna. Čakovec je i studentski grad, na Učiteljskom fakultetu i Međimurskom veleučilištu trenutno studira tisuću i petsto studenata. Čakovec u usporedbi s nacionalnim prosjekom ima veći broj studenata u ukupnoj populaciji. Posebno me veseli da sve veći broj njih posao nakon školovana pronalazi u Čakovcu i Međimurju, te da prestajemo biti kraj s malim brojem visokoobrazovanih osoba.

Časopis Forbes proglasio je 2015. Čakovec jednim od najpoželjnijih hrvatskih gradova za život i ulaganje i svrstao vas na 7. mjesto, odnosno 2. od kontinentalnih gradova. Jeste li od onda napredovali, i u kojem smislu? Očekujete li još bolji plasman u idućem istraživanju ili se nadate zadržati istu poziciju?

- Vjerujem da je Čakovec danas bolji nego što je to bio 2015. godine, stoga očekujem isti ili bolji plasman.

Što je najbitnije što ste napravili u Čakovcu u ove četiri godine? Koja je ključna razlika između Čakovca danas i onoga kakvog je ostavio Vaš prethodnik?

- To morate pitati građane, no kao gradonačelnik smatram da je najveći uspjeh stvaranje pozitivne investicijske klime te pretvaranje grada u partnera poduzetnicima, udrugama i svim građanima. Ta promjena vidi se na svakom koraku i u svakom segmentu rada gradske uprave. Gradska uprava tu je zbog njih, a ne zbog same sebe.

Na koji način ste to postigli, kojim konkretno mjerama potičete poduzetništvo?

- Jedinice lokalne samouprave nemaju baš mnogo instrumenata na raspolaganju pomoću kojih bi direktno poticali ulaganja ili poduzetnike. No, uz omogućavanje olakšica vezanih uz otvaranje novih radnih mjesta, zaštite okoliša, novog investiranja u proizvodnju, važnim smatram to da smo stvorili partnerski odnos sa svima koji žele ulagati i razvijati grad. Inzistiram na učinkovitoj upravi i brzom rješavanju problema. Kad sve to pribrojite našim komparativnim prednostima poput razvijene infrastrukture, geografskog položaja i stručne radne snage, u stvari je logično da smo većini glavni izbor.

Prošla godina za Čakovec je bila vrlo uspješna, a među ključnim projektima gradonačelnik ističe otvaranje nove školske sportske dvorane

Jedan od Vaših prvih poteza bilo je smanjivanje plaća u gradskoj upravi. Koliko ste na taj način uštedjeli?

- Smanjili smo neke plaće koje su nepravedno i bez osnove bile visoke, te broj upravnih odjela. Neke djelatnike prebacili smo u gradske tvrtke. Uštede koje smo na taj način postigli mjere se u stotinama tisuća kuna. No, smatram da je štednja na plaćama ljudi koji rade u gradskoj upravi i povezanim ustanovama posljednja mjera koju treba provesti. Rješenje je u povećanju učinkovitosti, a vjerujem da se stvari u gradu danas rješavaju brže i kvalitetnije nego prije četiri godine.

U kakvom su stanju danas gradske financije, jeste li ih uspjeli stabilizirati?

- Gradske financije stabilizirali smo u prvih godinu i pol mandata, što nam je omogućilo pojačana ulaganja u obnovu prometnica. Naime, projektom izgradnje i obnove kanalizacijske mreže na velikom dijelu gradskog područja, koji je ugovoren u prethodnom razdoblju, bilo je predviđeno vraćanje prometnica u prvobitno stanje. Odlučili smo te dijelove grada u potpunosti obnoviti te praktički izgraditi nove ulice i staze. To naravno košta mnogo, no nije mi žao, jer sam siguran da će i zahvaljujući tim ulaganjima porasti proračunski prihodi, a ta se mjesta u potpunosti u komunalnoj opremljenosti izjednačiti s ostalim naseljima u sastavu grada.

Jedan od Vaših temeljnih ciljeva, kad ste preuzeli vlast, bilo je otvaranje novih radnih mjesta. Koliko ste bili uspješni na tom planu, koliko je radnih mjesta otvoreno u ove četiri godine i kakva je situacija sa nezaposlenošću u gradu?

- Posao gradske uprave i gradonačelnika nije otvaranje novih radnih mjesta, već stvaranje uvjeta poduzećima da se ona lakše otvaraju. Pokrenut je novi investicijski ciklus, otvoreni su ili su pred otvaranjem brojni novi industrijski pogoni, u Čakovcu je danas najviše radnih mjesta u njegovoj povijesti. Ovaj dio Hrvatske iz krize je izašao godinu dana prije nego ostatak zemlje, a u tome je sigurno i naš doprinos. Nezaposlenost u Čakovcu pada, već godinu dana naše tvrtke suočavaju se s nedostatkom stručne radne snage, stoga u narednom razdoblju se svi mi moramo pozabaviti cijelom vertikalom sustava obrazovanja i poticanja školovanja. I naravno, većim plaćama za naše građane.

Jeste li, i kojim mjerama, uspjeli potaknuti pozitivne demografske trendove u gradu?

- Problem „bijele kuge“ u Hrvatskoj je izuzetno kompleksan, te se ne može riješiti lokalno. Čakovec ima minimalni prirodni prirast, a zbog migracija broj stanovnika u posljednjih desetak godina stagnira. Među boljima smo u Hrvatskoj, tomu je sigurno razlog što smo sredina koja je, često kažem, po mjeri svojih stanovnika. No, generalno u Hrvatskoj imamo veliki problem s odumiranjem stanovništva, koji zahtjeva stručno i sveobuhvatno rješavanje.

Kako stojite s povlačenjem sredstava iz EU fondova, koji su vaši glavni EU projekti?

- Čakovec je grad koji će prvi u Hrvatskoj završiti s projektom Aglomeracije, financiranim iz strukturnih fondova, a vrijedan je 275 milijuna kuna. Počinje i implementacija vrijednog projekta Dynamic Light 800 tisuća kuna. Nadalje, preko ESF-a sufinanciramo pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama, prehranu u školama učenika slabijeg imovinskog stanja, financiramo Socijalni dućan… Manje projekte ni ne nabrajam, provode ih ustanove i udruge s područja grada. Imamo i spremne projekte za tzv. mjeru 7, čekamo otvaranje natječaja. Kao što znate, Hrvatska se baš nije proslavila s administriranjem i upravljanjem EU fondovima, a taj zastoj danas plaćamo manjim brojem otvorenih natječaja. Nadam se da će se to ove godine promijeniti. U svakom slučaju, mi smo spremni.

Jedan od inovativnih projekata koji je pokrenut je i e-redar. O čemu je točno riječ?

- To je projekt koji građanima omogućuje da elektroničkim putem prijavljuju uočene probleme, svoja zapažanja i prijedloge vezane uz komunalne djelatnosti na području grada, te prate rješavanje njihovog predmeta. Projekt je u testnoj fazi, no smatram da je važno to što je riječ o proizvodu čakovečke tvrtke nastao u suradnju sa studentima Međimurskog veleučilišta. Implementacija e-radara na tragu je našeg načina poticanja poduzetništva, jer tvrtkama s područja Grada omogućujemo stjecanje referenci za njihove nove proizvode i njihovo testiranje te kasniji lakši plasman na tržište. Sličan projekt je i pametna klupica postavljena u pješačkoj zoni, također plod domaće pameti.

Na izborima prije četiri godine pobijedili ste u prvom krugu. Hoće li se isti scenarij ponoviti u svibnju? S kojom platformom idete na izbore, što se građani mogu nadati u iduće četiri godine ako ostanete gradonačelnik?

- Najbolja ocjena rada političara i svake vlasti su građani, čija je riječ svake četiri godine posljednja. Kad usporedimo Čakovec otprije četiri godine i danas, pomaci na bolje su više nego vidljivi. Kako branimo vlast, naš program je naš minuli rad, a siguran sam da će to stanovnici Čakovca prepoznati. (gradonačelnik.hr)