INTERVJU Marin Piletić

U godinu dana smo za projekte ugovorili 142 milijuna kuna i otvorili 122 nova radna mjesta!

Grad Novska godinama je već rekorder po izdvajanju za učenike i studente, a gradonačelnik najavljuje kako će od rujna dodatno povećati iznos stipendija za studente iz obitelji s troje i više djece. Kako bi, pak, privukli nove investitore, dodatno će smanjiti i komunalne naknade za sve poduzetnike koji djeluju na području Novske

Marin Piletić jedno je od novih lica na gradonačelničkoj sceni koji se svojim djelovanjem, mjerama i projektima u prvih godinu dana isprofilirao kao izuzetno efikasan i proaktivan, sa konkretnim mjerama i rezultatima. U prvih godinu dana Piletić i njegova gradska uprava ostvarili su trećinu predizbornog programa, do kraja godine planiraju čak polovicu, a što točno planira i što građani mogu očekivati od njega u naredne tri godine, Piletić je ispričao u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Piletić, prva godina mandata je prošla. Kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

- Od početka mandata realizirali smo 39% našeg programa "Novska na 1. mjestu". Grad i gradske ustanove i tvrtke u godini dana ugovorili su 142 milijuna kuna bespovratnih sredstava za različite projekte, obnovili brojne ceste, otvorili 122 nova radna mjesta, osnovali Razvojnu agenciju NORU, započeli s energetskom obnovom javnih zgrada, a i ostvarili prvu investiciju u Poduzetničku zonu Novsku.

Koje biste projekte i mjere izdvojili kao najvažnije?

- Novskoj trenutno nedostaje smještaj u vrtiću. Zbog toga smo početkom 2018. otvorili dvije nove skupine u Pastoralnom centru b. A. Stepinca, ali i pokrenuli projekt izgradnje novog vrtića. Ovih dana očekujemo početak radova i to bih istaknuo kao najvažniji projekt s obzirom da imamo dosta mladih obitelji koji žele ostati u svom gradu, no glavni preduvjet jest smještaj u vrtiću za njihovu djecu.

Najatraktivniji i najzanimljiviji projekt je definitivno projekt Gaming inkubatora. U kojoj je on fazi, kad će zaživjeti i što će donijeti Novskoj i njezinim građanima?

- Projekt razvoja Novske i Sisačko-moslavačke županije kao središta gaming industrije u Hrvatskoj već je zaživio. Programi edukacije vrše se već u osnovnim i srednjim školama, započeli smo s obnovom dviju zgrada u kojima će biti smješten gaming inkubator, audio studio, motion capture studio, multifunkcionalna dvorana, brojne radionice i do veljače ti objekti trebali bi prihvatiti prve stanare. Uz to, od rujna ove godine započinje i prekvalifikacija 80 nezaposlenih koji će se obučavati za potrebe gaming industrije u Novskoj. Grad ujedno nudi i mogućnost korištenja poticaja u samozapošljavanju gdje se uz mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje može ostvariti 100.000 kuna bespovratnih sredstava za pokretanje vlastitog posla.

Nedavno je realizirana prva investicija u Poduzetničkoj zoni, počinje gradnja zgrade Vodovoda. Što dalje, imate li još zainteresiranih investitora i na koji način ih privlačite, koje olakšice im nudite?

- Poduzetnička zona Novska jedna je od najvećih i najperspektivnijih zona u Hrvatskoj. Nakon izgradnje kompletne infrastrukture, tvrtka Vodovod Novska započela je s prvom investicijom i izgradnjom svoje poslovne zgrade. Ovih dana zbog interesa drugih investitora Grad je raspisao natječaj za prodaju zemljišta pa očekujemo i druge poslodavce u našoj zoni. Iako već imamo niz pogodnosti prilikom kupnje zemljišta u našoj zoni, od početka sljedeće godine ponudit ćemo i smanjenje komunalne naknade za sve poduzetnike koji djeluju na području Novske.

Kako ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada i kojim mjerama pomažete svojim poduzetnicima? Jeste li zadovoljni efektima?

- Zadovoljan sam s poduzetnicima koji godinama uredno posluju, proizvode, razvijaju nove programe, zapošljavaju i čine generator razvoja naše sredine, no nisam zadovoljan s njihovim brojem i brojem radnih mjesta u Novskoj. Ipak, uvijek sam bio optimist i evidentno je da dolazi do povećanja plaća u privatnom sektoru, da se traži djelatnika u svim sektorima i da bi to sve trebalo dati rezultata. Grad kroz različite programe bespovratnim sredstvima potiče poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike, a od siječnja na raspolaganju imaju i usluge naše Razvojne agencije NORE u pripremi poslovnih planova i izradi aplikacija na natječaje za EU sredstva.

Grad Novska već je godinama rekorder po izdvajanju za stipendije učenicima i studentima, a najavljujete i dodatno povećanje. Koliko se izdvaja sad i što je u planu za dalje?

- Grad stipendira brojne naše učenike, ali i sve studente koji se jave na naš javni poziv. Bez ulaganja u obrazovanje ne možemo očekivati ubrzani razvoj našeg društva, stoga ćemo od rujna povećati iznos stipendije za sve studente u obiteljima s troje ili više djece i kao obrazovnu i kao demografsku mjeru.

Jedna od Vaših prvih mjera nakon preuzimanja gradske uprave bilo je povećanje naknada za bebe i to za više od sto posto, čime ste se svrstali među gradove s izdašnijim naknadama. Koje još pronatalitetne mjere imate i kakvi su efekti, kakva vam je demografska situacija?

- Od svibnja prošle godine povećali smo iznose jednokratnih naknada za novorođenu djecu s 1.000 kuna za sve na 2.500 kuna za prvo, 5.000 kuna za drugo i 10.000 kuna za svako treće i sljedeće dijete u obitelji. Situacija u 2018. je nešto bolja nego li u 2017., no na konkretne rezultate treba još pričekati. Učenici osnovnih škola iz obitelji s troje ili više djece imaju i popust od 50% na školsku prehranu, a od rujna će svaki novorođeni Novljanin dobiti i na poklon novljanski paket za bebe s osnovnim potrepštinama za majku i dijete. Novi vrtić će smanjiti listu čekanja na smještaj u vrtiću i to je najbolja mjera koju roditelji od nas očekuju.

U našem nedavnom serijalu o pametnim gradovima Grad Novska se istaknuo s nekoliko zanimljivih rješenja, među kojima je i aplikacija za rano učenje engleskog koju ste uveli u vrtiće, u kojima je engleski besplatan. Kakav je interes i planirate li još nešto slično?

- Želimo da engleski jezik besplatno uče sva djeca polaznici dječjeg vrtića jer u tom životnom razdoblju lako svladavaju drugi jezik. Dosad se učenje engleskog plaćalo, a sada želimo da to bude besplatno i da se uči uz pomoć aplikacija na tabletima. Time uz učenje drugog jezika razvijamo i informatičke vještine naših najmlađih. Bit će tu još noviteta, no o tome nešto kasnije.

Kada govorimo o pametnim rješenjima, tu je i digitalizacija gradskih računa. U kojoj je to fazi i što dalje planirate?

- Ovaj projekt će omogućiti da više ne ispostavljamo papirnate račune, nego digitalnim putem. Projekt se dovršava i uskoro krećemo s prvim digitalnim računima. A to znači manje papira, brža distribucija, manje troškova i model plaćanja primjeren drugom desetljeću 21. stoljeća.

Jeste li, nakon preuzimanja gradske uprave, uvodili neke promjene u ustroju i načinu funkcioniranja? Je li sad sve posloženo kako mislite da je najbolje?

- Smanjili smo broj upravnih odjela grada, a višestruko povećali broj razvojnih projekata. Uz sredstva proračuna, osigurali smo 142 milijuna kuna bespovratnih sredstava za brojne projekte, otvorili na desetke investicija i time postali jedno od najvećih gradilišta u županiji.

Na obilježavanju godišnjice mandata najavili ste kako ćete do kraja godine realizirati čak 50 posto obećanja, odnosno programa za ovaj mandat. Kakvo je prolazno vrijeme, hoće li biti tako?

- Uvjeren sam da će tako i biti jer smo već na 39%. Iako smo trenutno jedno od najvećih gradilišta, brojnim projektima smo otvorili više od stotinu radnih mjesta, očekujem nastavak investicija do kraja godine, nova radna mjesta i brojne nove pogodnosti za naše sugrađane.

Što je najvažnije što planirate u Novskoj do kraja mandata, što građani od Vas još mogu očekivati u naredne tri godine?

- Realizaciju 100% zacrtanih ciljeva – realizaciju našeg razvojnog programa "Novska na 1. mjestu"! (gradonačelnik.hr)

intervju, Marin Piletić, Novska