POZITIVNI REZULTATI ANTE PRANIĆA

U godinu dana vratili većinu dugova, povećali prihode i proračun doveli u plus

Grad Vrgorac u prvih je šest mjeseci ove godine ostvario 3,6 milijuna kuna više prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, a umjesto manjka od 417.776 kuna, koliko je zabilježeno u prvih šest mjeseci 2016., u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su višak prihoda od 268.115 kuna

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić široj hrvatskoj javnosti postao je poznat kada je nakon pobjede na izvanrednim izborima u Vrgorcu prije godinu dana, po već etabliranom MOST-ovom receptu, srezao plaće zaposlenih u gradskoj upravi za 40 posto, a svoju gradonačelničku doslovno prepolovio. S plaćom od 4.200 kuna jedan od najmlađih hrvatskih gradonačelnika tako je postao, utvrdila je velika analiza plaća gradonačelnik.hr-a, i gradonačelnik s najnižom plaćom u Hrvatskoj. 'Prilikom preuzimanja dužnosti gradonačelnika dočeli su nas milijunski dugovi i nepodmirene obaveze koje su prijetile blokadi gradskog računa. Mjesečni izdaci za plaće gradske uprave i drugih proračunskih korisnika su bili veći od mjesečnih primanja. Jedina mogućnost zadržavanja likvidnosti je bilo smanjenje rashoda za zaposlene. Kako smanjiti rashode, ako ne pođete prvo od sebe?', komentirao je tada Pranić koji smatra da gradonačelnika plaća mora pratiti sudbinu proračuna grada.

Smanjenje plaća bila je prva mjera kojom je novi gradonačelnik krenuo u sanaciju gradskih financija, a ovih dana, nakon godinu dana na čelu Grada, Pranić se može pohvaliti pozitivnim rezultatima i – po prvi put – viškom prihoda u gradskoj blagajni. Grad Vrgorac u prvih je šest mjeseci ove godine, objavio je Pranić na svom Facebooku, ostvario 3,6 milijuna kuna više prihoda nego u istom razdoblju prošle godine, a umjesto manjka od 417.776 kuna, koliko je zabilježeno u prvih šest mjeseci 2016., u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su višak prihoda od 268.115 kuna. 'Financijski pokazatelji govore da smo krenuli poslovati pozitivno, pokrenuli investicije i stabilizirali financije. Još moramo vraćati dugove prošlosti koji nisu mali, a čeka nas i vrijeme povrata poreza iz gradske blagajne. Nadam se da su ispred nas zadnji teški mjeseci jer bi od 1.1.2018 godine, po nacrtima novih zakona, trebali imati povećanje prihoda', objavio je Pranić.

Projektima i naplatom potraživanja povećali prihode

Grad Vrgorac u prvih je šest mjeseci ove godine, tako, ostvario prihode od 9.258.550 kn za razliku od ukupnih prihoda u prvih šest mjeseci 2016. godine koji su iznosili 5.589.444 kn. Ovo povećanje, objasnio nam je Pranić, rezultat je rada njegove gradske uprave koja je preuzela upravljanje Gradom 27.6. prošle godine na izvanrednim izborima u Vrgorcu.

'Uspjeli smo naplatiti potraživanja za ostvarivanje prava služnosti na nerazvrstanim cestama, uspjeli smo naplatiti komunalnu naknadu od HAC-a za Centar održavanja i kontrole prometa koji se nalazi na području Grada Vrgorca, riješili smo imovinsko-pravne odnose na građevinskom zemljištu u centru grada i prodali ga za gradnju obiteljskih kuća. Aktivirali smo i zemljište u Gospodarskoj zoni Ravča i povećali naplatu vlastitih prihoda. Iskoristili smo sva sredstva za kapitalna ulaganja iz Fonda za brdsko-planinsko područje. Povećanje prihoda rezultat je i mnogih javnih poziva na koje smo uspješno aplicirali sa projektima', objašnjava Pranić.

Što se GZ Ravča tiče, zanimljiv je podatak da je, kada je Pranić preuzeo dužnost, njezina ispunjenost investitorima bila tek pet posto, dok ona danas iznosi 85 posto. Investitori su u zonu uložili, navodi Pranić, oko 130 milijuna kuna, a otvoreno je i 65 novih radnih mjesta. Ovaj tjedan se potpisuje ugovor sa još jednim investitorom.

Uz to, nova vlast uspjela je u ovu godinu dana iz EU fondova povući oko 2,7 milijuna kuna, te prijaviti projekte vrijedne 3,7 milijuna kuna. Pokrenut je i Poduzetnički centar kao pomoć svim poljoprivrednicima i obrtnicima, te je usvojena Strategija Grada Vrgorca do 2020. godine, kao i izmjene Prostornog plana.

I dok su prihodi povećani za 3,6 milijuna, rashodi Grada su u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine povećani za 2,9 milijuna kuna i to zbog, pojašnjava gradonačelnik, kapitalnih ulaganja i ulaganja u projektnu dokumentaciju.

'Održali smo likvidnost, a morali smo vratiti dugove bivše vlasti da bi mogli povećati kreditnu sposobnost za kreditno jamstvo gradskog trgovačkog društva koje bilo u financijskom problemu zbog lošeg vođenja investicije gradske kanalizacije', kaže Pranić.

Paralelno su, objašnjava, radili na smanjenju rashoda za tekuće poslovanje i masu sredstava za plaće. Pranić je, podsjetimo, nakon preuzimanja vlasti u Vrgorcu naslijedio dugove od preko 2,5 milijuna kuna, a jedna od prvih mjera koje je poduzeo kako bi sanirao financije bilo je, kao što smo već naveli, smanjenje njegove, te plaća zaposlenima u Gradu za 40 posto.

Smanjili dug za dva milijuna kuna

U godinu dana upravljanja Vrgorcem Pranićeva gradska uprava smanjila je gradski dug za oko dva milijuna kuna.

'Na dan preuzimanja dužnosti gradonačelnika, 27.06.2016 godine, Grad je bio dužan dobavljačima za radove, robu i i usluge 1.813.798,18 kn, studentima za neisplaćene stipendije preko 250.000 kn, poljoprivrednicima za neisplaćene subvencije 75.203 kn, članovima biračkih odbora za izbore 514.063 kn, vijećnicima naknade 29.729 kn..., a mnogi računi nisu bili zavedeni pa je stanje bilo i gore nego na dan primopredaje dužnosti. Gledajući situaciju računa Grada na dan 31.12.2016., smanjili smo dug prema dobavljačima za radove, robu i usluge za 1.350.000 kn, isplatili smo neisplaćene stipendije u vrijednosti oko 230.000 kn, isplatili neisplaćene subvencije poljoprivrednicima u vrijednosti 75.203 kn, a članovima biračkih odbora isplatili smo 360.000 kn. Ostale dugove rješavamo sustavno, iako je pred nama vrijeme povrata poreza po prijavi građana iz gradskog proračuna', kaže Pranić i upozorava kako je Vrgorac, kao i ostali gradovi iz brdsko-planinskog područja, doveden na rub održivosti i tekuće likvidnosti, te će tražiti intervenciju ministra financija prilikom rebalansa državnog proračuna jer 35 gradova i općina je izgubilo preko 100 milijuna kuna pomoći izmjenom jednog članka o izvršenju državnog proračuna.

'Nadam se izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave i novom sustavu indeksa razvijenosti. Bez intervencije države gradovi iz brdsko-planinskog područja teško se mogu razvijati i zadržati 200.000 ljudi na svome području. Izmjene zakona od 1.1.2018 godine odredit će smjernice razvoja brdsko-planinskog područja Hrvatske, pa tako i Vrgorca. To će definirati vrijeme potrebno za povrat dugova i povećanje najmanjih plaća gradske uprave u RH', zaključuje Pranić.

Na projektima se radi i subotom i nedjeljom

Uoči lokalnih izbora Pranić je svoj prvi, niti jednogodišnji mandat, nazvao borbom za preživljavanje te poručio kako želi još jedan mandat kako bi realizirao sve mogućnosti koje Vrgorac pruža, kako bi mladi ostali živjeti u njemu. Koje su to mogućnosti i koji su ključni projekti kojima planira oživjeti Vrgorac, nakon što su mu građani dali povjerenje i još jedan mandat?

'Trenutno radimo na pripremi 10-ak gradskih projekata. Ljeto će biti jako radno, a osobno znam raditi subotom i nedjeljom', komentira Pranić i nabraja na čemu se sve radilo i radi u Gradu.

Pripremljena je dokumentacija za uvođenje LED rasvjete na 320 rasvjetnih tijela, za što kreće javna nabava. Radi se na projektnoj dokumentaciju rekonstrukcije gradske dvorane, gdje Ministarstvo graditeljstva sufinancira 60% vrijednosti dokumentacije nakon uspješne aplikacije. Izvode se radovi u jednom gradskom naselju gdje je gradska uprava uspjela riješiti imovinsko-pravne odnose na devet stambenih parcela koje prodaju mladim obiteljima. Potom, priprema se aplikacija 12 milijuna kuna vrijednih radova u II. fazi Gospodarske zone Ravča čime bi omogućili otvaranje dodatnih 10 ha parcela.

Na području vodoopskrbe i odvodnje trenutno, kaže Pranić, imaju tri kapitalna ulaganja vrijedna preko 3,5 milijuna kuna, koji bi trebali biti gotovi do kraja godine - rekonstrukcija tri crpne stanice, sanacija i puštanje u pogon gradskog pročišćivača otpadnih voda i projektna dokumentacija kanalizacije naselja Dusina u kojem se nalaze tri izvora pitke vode. S obzirom da je u vrgoračkom kraju ima 500 OPG-ova, u Gradu razvijaju koncept poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora. 'Želimo rekonstruirati bivši zadružni dom i prenamijeniti ga u postrojenje za preradu i pakiranje voća, povrća, meda i ostalih poljoprivrednih proizvoda s lokalnog područja osiguravanjem centralnog skladišta, hladnjače i pakirnice', kaže Pranić.

Nadalje, navodi kako su uspješno zadovoljili prijavu energetske obnove dječjeg vrtića i čekaju potpis ugovora i realizaciju projekta vrijednog 2.4 milijuna kuna. Naručene su projektne dokumentacije za obnovu prirodne i kulturne baštine, rade na dokumentaciji za sanaciju odlagališta i otvaranju reciklažnog dvorišta, trenutno mijenjaju i dva detaljna urbanistička plana uređenja, a aplicirali smo i za sredstva strategije razvoja turizma.

'U sljedeće četiri godine želim uspostaviti brzu i efikasnu gradsku upravu temeljenu na e-uslugama i ujediniti što više trgovačkih društva i ustanova radi racionalizacije troškova. Trebamo puno raditi, a sve razvojne kapacitete i infrastrukturu usmjeriti za stvaranje klime koja će privući investitore koji mogu otvoriti održiva radna mjesta i time osigurati ostanak stanovništva na ovom području. To je moj plan', zaključuje Ante Pranić. (gradonačelnik.hr)

Ante Pranić