U Hvaru 17. lipnja konferencija o ulaganjima u pametne gradove i otoke

Kako pametnim ulaganjima odgovoriti na sve postojeće izazove i infrastrukturne nedostatke  urbanih područja te potaknuti inovativna rješenja u razvoju pametnih gradova i otoka pitanja su kojima će se baviti stručnjaci na velikoj konferenciji 'Investicijske platforme za podršku pametnim gradovima i otocima u Europi' koju 17. lipnja u Hvaru organiziraju Europska investicijska banka i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike.

Na konferenciji će biti predstavljana i nova investicijska platforma  pametnih gradova i otoka. Rasprave će obuhvatiti i teme inicijative pametnih gradova, investicijske platforme, financijske instrumente, uključujući i mogućnosti njihovog kombiniranja s bespovratnim sredstvima, pripremu projekata, savjetodavne usluge, tehničku pomoć i nove izvore financiranja.

Na jutarnjim radionicama EIB-ovi stručnjaci će, tako, predstaviti primjere dobre prakse rješenja pametnih gradova u sektorima prometa i gospodarenja otpadom, kao i energetskoj učinkovitosti.

Na prvom panelu bit će predstavljen Plan EU za razvoj pametnih gradova i otoka, kao i mogućnosti tehničke pomoći EU za razvoj pametnih gradova, te niz primjera iz Hrvatske, Slovačke i Rumunjske. Govornici na panelu su, među ostalim, ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik slovačke Vlade Richard Raši, te ministrica europskih fondova Rumunjske Rovana Plumb.

Drugi panel bit će fokusiran na investicijske platforme, odnosno mogućnosti kombiniranog financiranja razvoja pametnih gradova, sa nizom primjera dobre prakse iz Poljske, Češke, Mađarske i Bugarske.

Na trećem panelu bit će, kao što smo već naveli, predstavljena nova investicijska platforma pametnih gradova i otoka u RH.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a sudionici si sami organziraju prijevoz i smještaj. (gradonačelnik.hr/M.P.D.))