Obaranje turističkih rekorda

U kolovozu u Opatiji ostvareno 6% više noćenja

U kolovozu 2016. godine Opatiju je posjetilo 55.754 gostiju koji su ostvarili 238.559 noćenja što je čak 6% više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine.

U strukturi noćenja, prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja i to 64,8% ostvaren je u hotelskom smještaju (154.604 noćenja), što je na razini ostvarenja kolovoza prošle godine, dok je u privatnom smještaju ostvareno 33,5%, odnosno, 79.844 noćenja, što je čak 20% više u odnosu na kolovoz prošle godine, a slijede s manjim udjelom nekomercijalni kapaciteti.

Najbrojniji gosti u kolovozu bili su gosti iz Njemačke, koji su ostvarili 47.970 noćenja, što je povećanje od 8% u odnosu na kolovoz prošle godine, a udjel njemačkih gostiju čini 20,1% u ukupno ostvarenim noćenjima.

Drugo mjesto zauzeli su gosti iz Austrije s 36.346 noćenja, što je čak 23% više noćenja u odnosu na kolovoz prošle godine. Udjel austrijskih gostiju je 15,2%.

Na trećem mjestu su gosti iz Italije, slijede Mađari, Rusi te domaći gosti, Nizozemci i Poljaci. Deveto i deseto mjesto zauzeli su gosti iz Francuske i Srbije s povećanjem od 50, odnosno, 36% u odnosu na kolovoz prošle godine.

Što se pak tiče cjelokupne dosadašnje godine, ostvareno je 271.034 dolazaka i 864.378 turističkih noćenja što je povećanje za 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U strukturi noćenja, prema vrsti smještaja, najveći broj noćenja i to 77,5% ostvareno je u hotelima dok je u privatnom smještaju ostvareno 21,3% ukupnih noćenja.

Osobit porast je gostiju iz Austrije  (12% više), a rast je vidljiv među gostima iz Njemačke (3%), Hrvatske (3%) i Mađarske (14%), dok su gosti iz Italije dolazili na prošlogodišnjim razinama.

'Iza nas turistički najuspješnijih prvih osam mjeseci u Opatiji od osamostaljenja Republike Hrvatske. Dobri rezultati su prije svega posljedica kvalitetne suradnje unutar destinacije na promociji, pripremi i realizaciji turističke 2016. godine. Osim odličnog turističkog prometa (u srpnju 10 posto vise, u kolovozu 6 posto više ostvarenih noćenja) ostvareni su i odlični financijski rezultati prema informacijama hotelijera. Kada je riječ o Opatiji, posao još nije gotov, pred nama su još intenzivne aktivnosti jer jesenska kongresna sezona tek starta, a predstoje nam i jesen i advent s mnogo novosti i iznenađenja', komentirala je rezultate Suzi Petričić, direktorica TZG Opatija.