Još jedan uspješan projekt Grada i Fonda za zaštitu okoliša

U Novigradu puštena u rad punionica za električna vozila

Izvor: Grad Novigrad

U Novigradu je danas svečano u rad puštena punionica za električna vozila na velikom parkiralištu gradske sportske dvorane. Riječ je o investiciji Grada Novigrada-Cittanova, ukupno vrijednoj 70-ak tisuća kuna, pri čemu će sa 40 posto sredstava projekt sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Sufinanciranje projekta ostvareno je temeljem prijave na javni poziv FZOEU-a za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti u prometu.

Punionicu je umetanjem magnetske (tzv. RFID) kartice za punjenje vozila prvi pustio u rad direktor FZOEU-a Sven Müller, koji se potom, zajedno s gradonačelnikom Grada Novigrada-Cittanova Anteom Milosom, kratko provozao parkiralištem netom napunjenim električnim vozilom Tesla S, kojeg je za ovu prigodu priskrbio dobavljač punionice, tvrtka Ducati komponenti.

- Punionica je simbolično puštena u rad baš na današnji dan, između jučerašnjeg Svjetskog dana divljih vrsta i sutrašnjeg Svjetskog dana očuvanja energije odnosno energetske efikasnosti, istaknuo je u uvodu svog obraćanja okupljenima gradonačelnik Milos, prenijevši i jednu malu zanimljivost, kako je upravo na današnji dan, prije točno 30 godina, u Novigradu otvorena prva benzinska pumpa u bivšoj Jugoslaviji koja je u ponudi imala bezolovno gorivo, tada također novitet usmjeren u pravcu ekologije.

Milos je naglasio i kako će punjenje električnih vozila u prvoj fazi za sve korisnike biti besplatno, odnosno troškovi električne energije bit će pokriveni od strane Grada. U budućnosti, ukoliko interes i korištenje - a samim time i troškovi električne energije - značajno porastu, razmišljat će se o eventualnom uvođenju sustava naplate. Punionica će se koristiti putem magnetskih kartica, koje će biti dostupne na više lokacija u gradu (sportska dvorana, recepcije hotela i kampova, ured TZG-a i dr.). Dodao je i kako je Grad Novigrad-Cittanova uporedo s instaliranjem punionice za električna vozila dopunio i svoj akt kojim se regulira naplata parkiranja na području grada (Pravilnik o lokacijama javnih parkirališta u sustavu naplate, zonama, vremenskom ograničenju trajanja parkiranja, vremenu naplate parkiranja i visinama naknade za parkiranje na području Grada Novigrada–Cittanova), a kojim se električna vozila u potpunosti oslobađaju naplate parkiranja na cijelom novigradskom području.

Zaključio je kako je projekt ugradnje punionice jubilarni deseti uspješno realizirani projekt u partnerstvu Grada i FZOEU.  Müller je pak izrazio zadovoljstvo što Fond u Gradu Novigradu kroz sve protekle godine i zajedničke projekte uvijek nailazio na pouzdanog i kvalitetnog partnera, pa su svi projekti realizirani na zavidnom nivou, kao pozitivan primjer drugim jedinicama lokalne samouprave.

- Istra, pa tako i Novigrad, po pitanju stručne kompetencije i poduzetničkog duha umnogome prednjače i primjer su drugima kako treba djelovati. Stoga se uvijek unaprijed veselimo suradnji na svakom novom projektu s Novigradom, odnosno drugim gradovima u Istri. Za razliku od stvarnih problema koje imamo u drugim sredinama, ovdje nailazimo na „probleme“ druge vrste, kada se nakon realizacije projekta ustanovi da je za njega utrošeno čak i manje sredstava od ugovorenog iznosa, kao što je to primjerice slučaj upravo na ovom projektu novigradske punionice, prenio je Müller.

Referirajući se pak na ovaj konkretni projekt odnosno projekt subvencioniranja kupnje električnih vozila i ugradnje punionica, rekao je: „S oko 1.400 vozila koje smo sufinancirali u zadnje dvije godine nećemo sigurno napraviti revolucionarnu uštedu, ali ćemo nadam se pomoći u promijeni svijesti naših ljudi i formiranju što afirmativnijeg stava prema okolišu“.

Dodatni benefit ovog projekta je i što će se njime povećati i turistička privlačnost destinacije, obzirom da će – uz dvije dosad instalirane punionice u režiji Lagune Novigrad d.d. u okviru njihovih objekata – predstavljati novi segment ponude, privlačan i važan turistima iz zemalja naših emitivnih turističkih tržišta, u kojima je trend korištenja električnih vozila sve izraženiji. Postavljanje punionice u Novigradu dat će stoga dodatnu vrijednost gradu kao turističkoj destinaciji i omogućiti svim vlasnicima električnih vozila da ovdje bezbrižno ljetuju ili ciljano prođu na proputovanju. 

Novigrad-Cittanova, Anteo Milos, punionica za električne automobile