U Ogulinu puštena u pogon prva e-punionica proizvedena u Hrvatskoj

U Ogulinu je danas u pogon puštena prva punionica električnih vozila proizvedena u Hrvatskoj.  Punionica je model E04 snage 25 kW na koju je moguće puniti dva vozila istovremeno. Model je prilagođen za naknadnu nadogradnju na DC punionicu snage čak do 150 kW što u Gradu Ogulinu vide kao skoru budućnost punionica za električna vozila.

Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović na otvaranju je istaknuo kako se radi o značajnom koraku za Ogulin i Republiku Hrvatsku, obzirom da se ovime grad Ogulin stavlja na kartu gradova s infrastrukturom potrebnom za punjenje električnih vozila, što će sigurno imati pozitivan učinak na razvoj turizma i image Ogulina kao grada koji brine o zaštiti okoliša. Ovo je također značajan korak za gospodarstvo Republike Hrvatske, obzirom da ovime hrvatske tvrtke koje su sudjelovale na projektu pokreću proizvodnju tehnološki sofisticiranih proizvoda za kojima će u budućnosti sigurno biti potražnje na tržištu Hrvatske, ali i Europske unije.

Punionica je, kao što je rečeno, proizvod tri hrvatske tvrtke (Electrom agencija, ZEF i ITAS Prvomajska d.d.) i partnerske slovenske tvrtke Implera/Elevat, a  specifična je po tome što za aktivaciju punjenja nije potrebna prethodna registracija korisnika/vozača niti RFID kartice, nego je dovoljno nazvati besplatni broj naveden na punionici. Nakon prvog zvučnog signala započinje punjenje vozila. To je posebno olakotno za turiste koji dolaze u razna doba dana i noći te tada nemaju mogućnost otići u neki centar kupiti RFID karticu.

Uz to, postoji mogućnost rezervacije termina punjenja koje će biti dostupno 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. Važna značajka za Hrvatsku kao turističku zemlju je i da punionica ima korisničku podršku dostupnu 24 sata dnevno 7 dana u tjednu.

Uz to, punionica ima i interaktivan 24“ display koji vlasniku omogućuje dodatne prihode od iznajmljivanja marketinškog prostora na ekranu.

Postavljanje punionice koštalo je 104.249,40 kuna, od čega trošak same punionice iznosi 43.362,50 kn, a ostatak iznosa se odnosi na građevinske radove, električni priključak i projektnu dokumentaciju. Postavljanje punionice je prijavljeno za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u tijeku je evaluacija projekta pa će dio iznosa, ako projekt bude prihvaćen, biti refundiran Gradu Ogulinu od strane spomenutog fonda.

Na punionici će se do daljnjega sva vozila moći besplatno puniti, a osim električnih automobila moći će se puniti i električni bicikli, romobili i skuteri. Na punionici će se moći puniti električna vozila svih proizvođača (za usporedbu, na punionicama tvrtke Tesla se mogu puniti samo vozila ovog proizvođača). Punionica ima dva priključka za električne automobile i četiri priključka za bicikle, skutere i romobile. Vrijeme punjenja za osobno vozilo, ako je baterija potpuno prazna, iznosi u prosjeku 2,5 sati. Punionica je proširiva na način da se može po potrebi pojačati snaga i time skratiti vrijeme punjenja, a isto tako se mogu dodati priključci za punjenje bicikala, skutera i bicikala. (Grad Ogulin/gradonačelnik.hr)