Kulturna baština

U Osijeku počinje obnova secesijskih zgrada

Grad Osijek potpisao je jučer ugovor s Ministarstvom pravosuđa o sufinanciranju kulturnog dobra zgrade u Osijeku. Ugovor su u Gradskoj upravi potpisali gradonačelnik Ivan Vrkić i ministar pravosuđa Ante Šprlje, a u ovom slučaju radi se o obnovi pročelja zgrade u vlasništvu Ministarstva, a čiji je korisnik Županijsko državno odvjetništvo.

Nakon raspisivanja javnog poziva i pristiglih prijava, 23. svibnja 2016. utvrđena je Lista projekata obnove, na kojoj se trenutačno nalaze četiri pročelja u Osijeku čiju će obnovu grad sufinancirati s ukupno 1,2 milijuna kuna.

S onim ponuditeljima prijava čiji su Projekti obnove uvršteni na ovu listu, sklapaju se ugovori o sufinanciranju kulturnih dobara pa je tako danas potpisanim ugovorom utvrđeno kako će preostali iznos za obnovu pročelja u Kapucinskoj 21 osigurati Ministarstvo u visini od 200.000,00 kuna.

Raspodjelom sredstava spomeničke rente za 2016., za pripremu i obnovu pročelje zaštićenih spomenika kulture planiran je ukupan iznos od 2.400.000,00 kn. Uz spomenuta pročelja, Osijek će s dodatnih 1,2 milijuna kuna financirati obnovu niza kuća u Europskoj aveniji, jednom od stilski najcjelovitijih secesijskih urbanističkih projekata na kontinentu.