Fokus na mladim poljoprivrednicima

U Otočcu održan forum o agroturizmu

U Otočcu je jučer održan Forum na temu Mogućnosti financiranja agroturizma za mlade poljoprivrednike, na kojemu su gosti predavači prezentirali mjere na raspolaganju mladim poljoprivrednicima za razvoj uspješnog poslovanja u Ličko-senjskoj županiji. Uspješni mladi poljoprivrednici iznijeli su svoja iskustva u razvoju poslovanja korištenjem sredstava iz EU projekata, kao i izazove s kojima su trenutno suočeni. Forum je održan u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije s ciljem informiranja o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici u sklopu provedbe projekta Grass Croatia sufinanciranog od strane EU.

Kristina Brščić iz Instituta za turizam i poljoprivredu Poreč, u izlaganju o agroturizmu kao mogućnosti za mlade poljoprivrednike istaknula je niz prilika koje nudi agroturizam: obiteljska poljoprivredna gospodarstva mogu ostvariti dodatni izvor, agroturizam je mjera za očuvanje ruralnih prostora jer pruža mogućnost samozapošljavanja i ostanka mladih na selu, pozitivno utječe na povećanje prihoda, osigurava održivost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te povećava kvalitetu života u ruralnim područjima. Također, agroturizam može povećati potražnju za lokalnim proizvodima i doprinijeti stvaranju dodane vrijednosti.

Kao doprinos rješavanju problema zadržavanja mladih u ruralnim krajevima, Ivana Starčević iz LAG-a Lika, prezentirala je Mjeru 6. „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. U namjeri da se aktivira potencijal koji područje Ličko – senjske županije posjeduje, cilj je potaknuti poduzetnički duh i uvesti inovacije za razvoj poslovanja u budućnosti. Kroz mjere Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. osigurana su bespovratna sredstva koja djeluju u smjeru generacijske obnove gospodarstava. Istaknula je mnogobrojne prednosti Ličko – senjske županije, koje bi bilo moguće iskoristiti kroz projekte iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. na koje će poljoprivrednici imati mogućnost aplicirati kroz LAG natječaj za mjere koje je LAG definirao u svojoj Lokalnoj razvojnoj strategiji.

Na forumu su sudjelovali mladi poljoprivrednici Kristina Anić koja je prikazala uspješan razvoj sirane sredstvima iz EU fondova, a Marko Matasić, mladi poljoprivrednik iz sela Čovići, iznio je prednosti i izazove koje nosi život u ruralnim krajevima i uzgoj stoke.

Važnu ulogu u ispunjavanju ciljeva Zajedničke poljoprivredne politike i osiguravanju održivosti poljoprivrednog sektora nose upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koja su svoje proizvode i domaće životinje koje uzgajaju, predstavili na Gradskoj farmi (City Farm) u Otočcu.  

Na prodajno – izložbenoj manifestaciji Gradska farma, proizvođači iz Ličko – senjske ponudili su domaći med i sir građanima na degustaciju i prodaju, a uzgajivači domaćih životinja izložili su ovce, koze, telad i pulad te posjetiteljima predstaviti blago naših autohtonih pasmina, bogatstvo prirode i podneblja našeg sela.