U Petrinji uskoro Veteranski centar vrijedan 83 milijuna kuna

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović u ponedjeljak je u Ministartsvu hrvatskih branitelja potpisao Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu Veteranskog centra, prenosi Radio Banovina.

Veteranski centar vrijedan je 83 milijuna kuna, bit će smješten na zemljištu veličine 5 hektara, a omogućit će pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa. Osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama koje su zainteresirane za sudjelovanje u brojnim dnevnim aktivnostima.

„Zahvaljujem Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu koji je dao poseban obol u realizaciji projekta, svjesni smo zahtjevnosti ovog posla. Kao gradonačelnik Grada Petrinje, saborski zastupnik i kao član saborskog Odbora za regionalni razvoj, gdje sam bio uključen u više projekata vezanih za hrvatske branitelje, mogu reći da sam kao gradonačelnik stvorio maksimalne uvjete kako bi u prostoru planirali grad po mjeri i sve ono što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom dijelu smo uspjeli. S druge strane, oslobodili smo komunalni doprinos, a s treće strane priključak struje, vode, cestovne, parkirališne infrastrukture koje će biti više milijunske i koje ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovome projektu što znači život hrvatskih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti kroz određene standarde. Drago mi je da jedan ovakav veteranski centar dolazi u grad Petrinju gdje se u gradu poslije Vukovara stvarala Domovina s izuzetno velikim žrtvama. Ovo je nadgradnja standarda boljeg života Petrinje i cijele Banovine, time ćemo eventualno eliminirati priču da Domovine ima svugdje samo ne tamo gdje je krvarila”, poručio je gradonačelnik Dumbović.

Cilj je veteranskih centara, naime, rasteretiti postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći. Uz to, formirat će se i multidisciplinarni timovi koji će analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, a sve kako bi se unaprijedio postupak rehabilitacije. (gradonačelnik.hr/J.L., radio-banovina.hr)