Projekt 'Zrakoplovno civilno vojni centar Osijek'

U popovačkoj zoni 'Mišička' započinje izgradnja zrakoplovnog hangara

Tvrtka Zagrebački prometni zavod d.o.o. u Popovači je, u sklopu novog razvojnog projekta 'Zrakoplovno civilno vojni centar Osijek' , započela radove na izgradnji zrakoplovnog hangara u Gospodarsko-proizvodnoj zoni 'Mišička'.

Kako je istaknuto na prezentaciji koja je ovim povodom održana u popovačkom Domu kulture, glavne djelatnosti novog investitora u Zoni Mišička obuhvaćaju održavanje vojnih zrakoplova, hangare-radni prostor, ZPZ –Training centar za provođenje Europskih standarda, stručne usluge u zrakoplovstvu, ZPZ - Predstavništvo "ORAO" Bijeljina kao i održavanje civilnih zrakoplova. Baza, održavanje i HQ uredi za civilne avione Zagrebačkog prometnog zavoda nalaze se u Zračnoj luci Brnik- Ljubljana. Namjena avionskog hangara je poslovno-gospodarska.

U Gospodarsko- proizvodnoj zoni 'Mišička' ZPZ,d.o.o. započinje realizaciju projekta izgradnje avionskog hangara koji će služiti kao prostor za spremište i lagano održavanje malih aviona i helikoptera. Projektom je, istaknuo je direktor ZPZ-a Boris Smrečki, predviđeno aktiviranje manjih radionica za popravak agregata i komponenti zrakoplova. „Zahvaljujući gradonačelniku i vašoj lokalnoj zajednici dobili smo uvjete koji nam omogućuju realizaciju ovog projekta, od kupnje zemljišta do pribavljanja potrebne tehničke dokumentacije. Vlastitim sredstvima krenuli smo u gradnju servisnog centra, a njegov završetak očekujemo kroz dva do tri mjeseca, najkasnije sredinom kolovoza, a već bi u rujnu krenuli s nekim određenim poslovima. Glavna namjena centra bio bi servis vojnih helikoptera o čemu već razgovaramo i s Ministarstvom obrane, kao i s ostalim partnerima" - izjavio je direktor Zagrebačkog prometnog zavoda Boris Smrečki.

Gradonačelnik Josip Mišković podsjetio je kako je u Zoni 'Mišička' uređena kompletna infrastruktura. „U Zoni imamo 12 parcela, od kojih su trenutno uređene dvije i ondje se nalaze tvrtke Sano i Pharmas. Prošle godine jednu od parcela kupio je Zagrebački prometni zavod, koji evo kreće u izgradnju hale. Radi se o projektu koji je izuzetno dobrodošao budući će zahvaljujući njemu dvadesetak ljudi dobiti posao, što je u današnje vrijeme pohvalno. Također, od ovog projekta koristi će imati i Grad, što zbog same aktivnosti u Zoni, što zbog komunalne naknade" – poručuje gradonačelnik Josip Mišković.

Obilježavanju početka radova u Zoni 'Mišička' je među ostalim uzvanicima nazočio i sisačko- moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako je svako novo radno mjesto koje stvorimo iznimno bitno za razvoj naše županije. „ Pogotovo je tomu tako iz razloga što je mnogo mladih odselilo s ovih prostora pa s te strane pozdravljam svaku investiciju i uistinu se veselim da poduzetnici dođu u našu županiju. Uvijek im naravno nastojimo pomoći kako bi svoje projekte i ostvarili. Ulaganja u našu županiju povoljnija su, po pitanju radne snage, kao i cijene kvadrata zemljišta" – naglasio je župan Ivo Žinić.

U okviru ovog susreta Zagrebački prometni zavod d.o.o. ukratno je predstavio i svoje ostale projekte, među ostalima projekt 'Osječka Zračna luka Klisa' koja je u izgradnji. U prvoj fazi ove investicije, naglašeno je, planira se izgradnja hangara u kojem će se servisirati zrakoplovi veličine poput Boeinga 737, a u drugoj fazi gradnja hangara za servisiranje velikih zrakoplova. (Grad Popovača)