U Samoboru uskoro regionalni centar poduzetničkog razvoja

Grad Samobor može se pohvaliti kontinuiranim padom nezaposlenosti unazad četiri godine – u 2015. godini zabilježeno je 1899 nezaposlenih, u 2016. 1306, a 2017. godini njih 894. U siječnju 2018. su bile registrirane 942 nezaposlene osobe, dok je u siječnju ove godine, pri Zavodu za zapošljavanje, bila prijavljena 791 osoba. Uz to, jedan su od gradova koji bilježi porast stanovnika, ali i porast novih obrta kojih je danas ukupno 845, dok ih je lani bilo gotovo za stotinu manje.

Iz godine u godinu tako različitim mjerama izdvajaju za svoje poduzetnike i gospodarstvenike, a kako bi im osigurali kvalitetnije uvjete i nastavili razvijati poduzetništvo, u provedbi je i najvrijedniji samoborski projekt u 2019. godini – Mali tehnopolis Samobor; regionalni centar poduzetničkog razvoja.

Projekt je vrijedan ukupno 21.638.344,40 kuna, od kojih je 19.490.552,00 kuna financirano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Provodi se od studenog 2017. godine te je planirani završetak u lipnju 2020. godine.

Građevinski radovi na Malom tehnopolisu su započeli u srpnju prošle godine i trajat će 17 mjeseci. Budući poduzetnički centar i inkubator smjestit će se u dva objekta bivše samoborske vojarne Taborec koji se rekonstruiraju te nadograđuju.  Dosad su izvedeni glavni konstruktivni radovi na obje zgrade, a u tijeku je izvedba limenog pokrova jednog objekta te završetak konstruktivnog dijela krova drugog objekta.

“Pripremaju se temelji za nadstrešnicu koja će povezivati objekte kao i vanjska evakuacijska stubišta, a ujedno se vrše i pripreme za uređenje okoliša. U drugoj polovici godine planirano je unutarnje uređenje objekata, kao i nabava opreme, uključujući 3D printer i skener", poručili su iz Grada ističući kako bi Mali Tehnopolis do sredine 2020. godine trebao biti potpuno funkcionalan.

“Po završetku radova dobit će se preko 1430 m2 novouređenog prostora”, poručili su. Naime, samoborski će se Tehnopolis sastojati od 23 poslovna prostora za zakup, prostorije za 3D printer i skenere, multimedijalne dvorane i administrativnih prostora za upravu.

Iz Grada su nam poručili kako će uvjete i kriterije dodjele prostora znati kada se donesu interni akti poslovanja budućeg poduzetničkog centra koje su počeli izrađivati, a istaknuli su kako već ima zainteresiranih poduzetnika za zakup prostora. (gradonačelnik.hr/J.L.)