S napunjenih 18 više nisu prepušteni sami sebi

U Sisku otvorena prva stambena zajednica za mlade iz socijalnog sustava

Izvor: Grad Sisak

U Sisku je otvorena prva stambena zajednica namijenjena mladima koji s punoljetnošću napuštaju organizirani smještaj socijalnog sustava. U jednom takvom stanu, kojeg je Grad Sisak dao na korištenje Dječjem domu Vrbina Sisak, od danas živi punoljetni mladić Vladimir Podhraški koji je u sisačkom dječjem domu od svoje četvrte godine. Prve goste koje je Vladimir danas ugostio bili su gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Sisak Ivona Hodak i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Sisak Igor Čičak koji je rekao kako se ideja za stambenom zajednicom rodila kroz rad Savjetovališta za mladež GDCK Sisak.
-Uvidjeli smo potrebu za otvaranjem ovakve zajednice nakon što korisnici Dječjeg doma Vrbina s punoljetnošću napuštaju Dom. Ovo je jedna prijelazna faza gdje će korisnici ući u socijalnu inkluziju u našem gradu – rekao je Čičak.
Za Vladimira je današnji dan bio pun emocija jer od danas kreće u svoj novi život.
-Za mene ovo znači jako puno. Htio bih zahvaliti svima koji su mi dali podršku da se probam osamostaliti u roku od godinu dana – rekao je Vladimir.
Naime, u ovakvoj stambenoj zajednici moguće je biti do godine dana, a tijekom tog vremena bivši korisnici Doma pripremaju se za daljnji život.
-Ovaj stan je predviđen za troje punoljetnih korisnika kojima se pruža prilika za osamostaljivanjem. Mi ćemo ih kroz praćenje i savjetovanje, ali i druge oblike pomoći dovesti do njihovog novog života. Pružit ćemo im potrebnu podršku da izađu iz sustava i krenu u novi život – napomenula je ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Ivona Hodak.
Dodaje kako će u ovih godinu dana dobivati stipendiju, džeparac, odjeću i obuću te namirnice, ali će sami morati kuhati što za Vladimira zasigurno neće biti problem jer je kuhar po struci, a školu je završio s odličnim uspjehom.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček kazala je kako je veseli što se i Grad Sisak mogao uključiti u cijelu ovu akciju pomogavši tako što je dao gradski stan na korištenje za potrebe stambene zajednice.
-Nekada davno kada sam bila u Upravnom vijeću Vrbina jako sam dobro upoznala probleme korisnika i znala sam već tada da djeca iz Doma kada navrše 18 godina ostaju prepuštena sami sebi. Drago mi je da sam spletom životnih okolnosti došla u poziciju da mogu pomoći i dokazati da nisu potrebne ni izmjene zakona ni pravilnika niti neke komplicirane procedure nego dobra volja i partnerski odnos u ovom slučaju Grada Siska, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg doma Vrbina i GDCK Sisak. Grad je dao stan i obavio potrebne radove, GDCK Sisak osiguralo je preko donacija sredstva za kućanske aparate, Centar je nabavio namještaj, a Dječji dom Vrbina osigurava da projekt bude održiv – naglasila je gradonačelnica.