GRADOVI KOJI PRKOSE NEGATIVNIM DEMOGRAFSKIM TRENDOVIMA

U plusu čak 50 gradova - upisali više prvašića nego lani!

Od 128 gradova, njih 78 bilježi minus, dok ih je 50 u plusu. Najveće povećanje imaju Dubrovnik, u kojem je ove godine upisano 46 prvašića više nego lani i Vukovar sa 42 prvašića više te Kaštela, Samobor, Solin, Zabok i Koprivnica

Otkako se u hrvatskoj javnosti posljednjih nekoliko godina počeo ozbiljnije potencirati i osvješćivati problem negativnih demografskih trendova, početak školske godine postao je doba deprimirajuće i bolne inventure. Iz godine u godinu, što zbog prirodnog izumiranja, a što zbog pojačanog i sve masovnijeg iseljavanja iz Hrvatske, u prve razrede upisujemo na desetine manje razreda nego godinu ranije. Službene statistike DZS-a kažu da smo u posljednjih deset godina ostali bez čak 2.521 razreda sa po 25 učenika. Nakon što je u prošloj školskoj godini zabilježeno 1.375 prvašića manje nego 2015./16., početak nastave u 2017./18. donio je nova prebrojavanja. Službenih podataka još uvijek nema te se barata samo privremenim upisnim podacima iz lipnja temeljem kojih mediji navode da je ovogodišnja katastrofa još dramatičnija od prošlogodišnje, te da smo izgubili dodatnih 2.139 prvašića.

Istraživanje gradonačelnik.hr-a, u kojem smo podatke o broju upisanih prvašića ove i prošle školske godine dobili izravno od gradova, odnosno njihovih ureda za društvene djelatnosti i samih škola govore, pak, da je u prve razrede ovih dana krenulo 1.173 djece manje nego lani. I iako je većina gradova – njih 78, i dalje u minusu, što je prevladavajući i konstantan trend, te je ukupni plus (+631) još uvijek trostruko manji od ukupnog minusa (-1.804), u ovoj katastrofičnoj atmosferi kada je demografija u pitanju, ugodno je iznenadila brojka od čak 50 gradova koji (i) ove godine bilježe porast broja upisane djece.

Najveći porast broja prvašića u apsolutnim brojkama ove godine ima Dubrovnik

Gledajući tako u apsolutnim brojkama, 16 gradova ima dvoznamenkasto povećanje broja prvašića ove godine, počevši od Supetra, Malog Lošinja i Oroslavja, koji imaju po deset prvašića više, do Vukovara i Dubrovnika koji imaju povećanje od čak 42, odnosno 46 prvašića. Više od jednog razreda prvašića više u odnosu na prošlu godinu ove su godine upisali i u Koprivnici (+33), Zaboku (+35), Solinu (+37), Samoboru (+37), te Kaštelima (+39), a u top deset gradova s najvećim porastom u apsolutnim brojakama su još i Senj (+24), Karlovac (+22), Poreč (+20) i Daruvar i Krk (+17).

I dok se neki od gradova u plusu zadovoljno hvale kako imaju stalni i kontinuirani rast broja upisane djece, u dosta njih komentiraju kako nemaju jasan trend, već osciliraju, a posljednjih godina povećane brojke zahvaljuju i pojačanom doseljavanju. Jedan od zanimljivijih primjera osciliranja je zasigurno grad Obrovac, koji ove godine bilježi čak sto postotno povećanje broja upisanih prvašića. Ove su godine, naime, upisali njih 28, a lani 14.

Ogroman skok u broju upisanih prvašića, u postotcima preko 60 posto, ove godine bilježe i u Senju. Gradonačelnik Sanjin Rukavina priznaje da je ova godina specifična i da za sad još nemaju projekcije broja prvašića za iduću godinu, no nada se da će se pozitivan trend nastaviti i dalje. Grad će sa svoje strane učiniti sve što može da bi tako i bilo, pa tako u slijedećoj proračunskoj godini planiraju donijeti nove pronatalitetne mjere koje će, nada se gradonačelnik, pozitivno utjecati na demografsku sliku Grada.

Osim Obrovca i Senja, među gradovima s najvećim skokom su još i Zabok (+43,8 posto), potom Stari Grad na Hvaru (38,5 posto), Komiža (33,3 posto), Orahovica (31,9 posto), dok su preko 20 posto skočili još Prelog, Krk, Novalja i Grubišno Polje.

Kao što smo već naveli, od 128 gradova u minusu ih je 78. No, ovisno o veličini grada, različiti su i razmjeri i težina tog minusa. Pa tako, primjerice, u Osijeku komentiraju kako im 48 prvašića manje, s obzirom na trendove u čitavoj državi a i na to da imaju 20 škola i preko 800 prvašića i nije tako strašno, dok recimo Belom Manastiru minus od 30 prvašića znači čak trećinu manje djece nego lani. Bjelovar, primjerice, ove godine bilježi prilično veliki minus – čak 87 prvašića manje nego lani, no napominju kako su lani imali ogroman skok u odnosu na 2015. godinu, oko 40 prvašića više, pa se situacija sad opet nekako izravnala i vratila u trend od 'uobičajenog' minusa od oko 30-40 prvašića godišnje. Slična je situacija i u Čazmi, u kojoj ove godine bilježe, za svoje razmjere, jako veliki minus – 26 prvašića manje nego lani. No, u Gradu nam kažu kako su prošle godine imali najjaču generaciju – 90 upisane djece u prve razrede pa je zato ovogodišnjih 74 ogroman pad, no ustvari je to prosjek jer im brojke variraju od 68-81 prvašića godišnje. Ivanec ima također sličnu priču, minus od 14 prvašića pripisuju prošlogodišnjem drastičnom skoku – imali su 121 upisanog prvašića, najviše u posljednjih 15 godina.

U Hvaru, primjerice, ističu kako kod njih situacija oscilira iz godine u godinu, i to prilično dramatično s obzirom na mali broj stanovnika i učenika. Ove su godine, tako, u minusu – imaju devet prvašića manje nego lani – 39. Lani su, pak, imali 48, pet više nego 2015., a tada čak 14 više nego 2014., kada je upisano tek 29 prvašića. Ova godina bila je i potpuni podbačaj i u odnosu na 2013. (45 prvašića), pa čak i na 2012. (33 prvašića). S druge strane, imamo, primjerice, Dugo Selo koje ove godine ima 221 prvašića, tek jednog manje nego lani i u kojem ističu kako su zadovoljni situacijom jer imaju dosta mladu populaciju i dobar vitalni indeks, a uglavnom zahvaljujući poslijeratnom doseljavanju. (gradonačelnik.hr)

RAST KAO KONTINUIRANI TREND A NE OSCILACIJA

Franković: Posebnim POS programom riješit ćemo i stambeno pitanje mladih

Dubrovnik je ovogodišnji rekorder kada se u apsolutnim brojkama gleda porast broja prvašića, a novi gradonačelnik Mato Franković ističe kako pozitivne trendove bilježe već nekoliko godina. Razlog su brojni faktori, a prije svega činjenica kako u Dubrovniku vlada pozitivan gospodarski rast i značajan pad nezaposlenosti, ističe Franković.

'Ujedno, uslijed povećane potražnje tržišta za radnom snagom bilježimo i dolazak radne snage sa šireg područja RH te se velik broj tih ljudi odluči u konačnici i na život u našem Gradu. Osim toga, Grad Dubrovnik posljednje tri godine osigurava svim osnovnoškolcima besplatne udžbenike, a po prvi put ove godine svim srednjoškolcima osiguravamo i jednokratno sufinanciranje kupnje udžbenika u iznosu od 1.000 kuna', kaže Franković.

Ističe kako su u Gradu svjesni kako je jedan od najvećih problema u Dubrovniku pitanje stanovanja, zbog čega planiraju poseban Dubrovački model POS-a. Trenutno su u procesu rješavanja kupnje zemljišta na kojem bi izgradili 100 stanova površine 60 m2 čiji bi vlasnik bio Grad, a koje bi mladim obiteljima iznajmio po fiksnoj mjesečnoj cijeni od 1.500 kn na period od 10 godina. Nakon isteka navedenog perioda, korisnik stana bi mogao otkupiti stan po unaprijed definiranoj cijeni od 1. 300 eura po kvadratu, a u cijenu stana bi ušla i cjelokupna plaćena najamnina. Na taj način korisnici POS-a, mlade obitelji, izbjeći će deset godina kreditnog zaduženja, imat će sigurnost stanovanja, a izbjeći će se i manipulacija POS stanovima koji se kasnije pretvaraju u apartmane, naglašava Franković.

Beljak: Doseljavanje u Samobor dokaz da idemo u dobrom smjeru

Dobra kvaliteta i uvjeti stanovanja magnet su koji posljednjih godina mnoge mlade obitelji privlače u Grad Samobor, o čemu najbolje govore i ovogodišnje brojke upisanih prvašića – plus 37, ali i ukupnog broja učenika, kojih je u Samoboru ove godine 51 više nego prošle školske godine.

'Dok hrvatske škole nažalost bilježe drastičan pad broja prvašića, u Samoboru nemamo tih problema, kod nas ih je svake godine sve više. Kao gradonačelnik mogu zaista biti ponosan, jer povećanje broja djece u gradu najbolji je dokaz kako Grad ide u dobrom smjeru', ističe gradonačelnik Krešo Beljak. Navodi kako je Grad za sve učenike osnovnih škola osigurao besplatne udžbenike, a ove godine po prvi put su uvedeni i besplatni udžbenici za izborne predmete, za što je iz proračuna izdvojeno više od 1,6 milijuna kuna. Još jedna pomoć učenicima i roditeljima je financiranje pomoćnika u nastavi u koju su svrhu Samoboru odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta pomoćnika u nastavi. Ukupna vrijednost projekta u četverogodišnjem razdoblju iznosi više od 5 i pol milijuna kuna, a uz intenzitet potpore od 85%, udio Grada Samobora iznosit će više od 842 000 kuna. Kroz ljetne praznike uložena su znatna sredstva u obnovu i uređenje zgrada škola i vrtića, a Grad Samobor pobrinuo se i za veću sigurnost djece u prometu, postavljanjem radarskih svjetlosnih uređaja u blizini škola i obnovom vertikalne i horizontalne signalizacije, navodi Beljak.

Jakšić: Porast broja stanovnika najbolji motiv za nastavak dobre politike

Pozitivne trendove u posljednih nekoliko godina bilježe i u Koprivnici, a gradonačelnik Mišel Jakšić ističe kako bilježe i porast broja stanovnika, što im daje dodatan motiv da nastave s provođenjem politika koje će mladima omogućiti bolji i kvalitetniji život u gradu.

'Svake godine nastojimo kroz pronatalitetne politike poboljšavati uvjete za mlade obitelji. Početkom ove godine tako smo pomoć za opremu novorođenog djeteta s 1.000 povećali na 1.500 kuna. Također, cijena vrtića u gradu Koprivnici jedna je od najnižih u Republici Hrvatskoj, a sufinanciramo i smještaj djece u obrtima za čuvanje, jednako kao i djece u vrtićima. Želim istaknuti kako Grad puno ulaže u obrazovanje - svi naši osnovci početkom školske godine dobivaju paket besplatnih bilježnica te ostvaruju pravo na (su)financiranje udžbenika, bez obzira na primanja, ali sukladno cenzusu. Od studenoga ove godine učenici će moći polaziti i robotiku kao izvannastavni predmet i to potpuno besplatno. Svi naši studenti primaju gradsku stipendiju te Grad onima koji putuju sufinancira kartu za željeznički prijevoz. Pokretanjem Sveučilišta Sjever obrazovna politika u Koprivnici postigla je još viši nivo koji omogućuje ne samo da mladi ostaju u Koprivnici, već da i doseljavaju', ističe Jakšić.

Rang Grad Županija Školska godina 2016./2017. Školska godina 2017./2018. Rast ili pad broja prvašića
1 Dubrovnik Dubrovačko - neretvanska županija 406 452 46
2 Vukovar Vukovarsko - srijemska županija 225 267 42
3 Kaštela Splitsko - dalmatinska županija 433 472 39
4 Samobor Zagrebačka županija 373 410 37
4 Solin Splitsko - dalmatinska županija 291 328 37
5 Zabok Krapinsko - zagorska županija 80 115 35
6 Koprivnica Koprivničko - križevačka županija 311 344 33
7 Senj Ličko - senjska županija 37 61 24
8 Karlovac Karlovačka županija 474 496 22
9 Poreč Istarska županija 158 178 20
10 Daruvar Bjelovarsko - bilogorska županija 97 114 17
11 Krk Primorsko - goranska županija 65 82 17
12 Orahovica Virovitičko - podravska županija 47 62 15
12 Split Splitsko - dalmatinska županija 1789 1804 15
13 Čakovec Međimurska županija 288 302 14
13 Prelog Međimurska županija 49 63 14
13 Obrovac Zadarska županija 14 28 14
13 Rovinj Istarska županija 122 136 14
14 Drniš Šibensko - kninska županija 65 77 12
15 Grubišno Polje Bjelovarsko - bilogorska županija 54 65 11
16 Oroslavje Krapinsko - zagorska županija 57 67 10
16 Mali Lošinj Primorsko - goranska županija 61 71 10
16 Supetar Splitsko - dalmatinska županija 53 63 10
17 Novalja Ličko - senjska županija 43 52 9
17 Županja Vukovarsko - srijemska županija 84 93 9
18 Ludbreg Varaždinska županija 99 107 8
18 Duga Resa Karlovačka županija 108 116 8
18 Zadar Zadarska županija 888 896 8
18 Novigrad Istarska županija 42 50 8
19 Vodice Šibensko - kninska županija 109 115 6
19 Imotski Splitsko - dalmatinska županija 119 125 6
19 Novi Vinodolski Primorsko - goranska županija 33 39 6
19 Pazin Istarska županija 74 80 6
20 Stari Grad Splitsko - dalmatinska županija 13 18 5
20 Vodnjan Istarska županija 60 65 5
21 Slunj Karlovačka županija 25 29 4
21 Popovača Sisačko - moslvačka županija 82 86 4
22 Ilok Vukovarsko - srijemska županija 51 54 3
22 Cres Primorsko - goranska županija 19 22 3
22 Komiža Splitsko - dalmatinska županija 9 12 3
22 Korčula Dubrovačko - neretvanska županija 60 63 3
22 Otočac Ličko - senjska županija 63 66 3
22 Trilj Splitsko - dalmatinska županija 90 93 3
22 Knin Šibensko - kninska županija 122 125 3
22 Mursko Središće Međimurska županija 64 67 3
22 Garešnica Bjelovarsko - bilogorska županija 78 81 3
23 Donji Miholjac Osiječko - baranjska županija 79 80 1
23 Pregrada Krapinsko - zagorska županija 60 61 1
23 Kastav Primorsko - goranska županija 112 113 1
23 Ploče Dubrovačko - neretvanska županija 51 52 1
24 Ivanić Grad Zagrebačka županija 132 132 0
24 Pag Zadarska županija 21 21 0
25 Dugo Selo Zagrebačka županija 222 221 -1
25 Skradin Šibensko - kninska županija 24 23 -1
25 Vis Splitsko - dalmatinska županija 17 16 -1
26 Hrvatska Kostajnica Sisačko - moslvačka županija 25 23 -2
26 Vrbovsko Primorsko - goranska županija 30 28 -2
26 Biograd na Moru Zadarska županija 83 81 -2
26 Vrlika Splitsko - dalmatinska županija 11 9 -2
27 Omiš Splitsko - dalmatinska županija 125 122 -3
28 Krapina Krapinsko - zagorska županija 118 114 -4
28 Novska Sisačko - moslvačka županija 90 86 -4
28 Buzet Istarska županija 64 60 -4
28 Nin Zadarska županija 26 22 -4
28 Sinj Splitsko - dalmatinska županija 285 281 -4
29 Klanjec Krapinsko - zagorska županija 33 28 -5
29 Pakrac Požeško - slavonska županija 86 81 -5
29 Virovitica Virovitičko - podravska županija 217 212 -5
29 Bakar Primorsko - goranska županija 92 87 -5
30 Sveta Nedjelja Zagrebačka županija 212 206 -6
30 Delnice Primorsko - goranska županija 52 46 -6
31 Glina Sisačko - moslvačka županija 67 60 -7
31 Lepoglava Varaždinska županija 80 73 -7
31 Požega Požeško - slavonska županija 194 187 -7
31 Sveti Ivan Zelina Zagrebačka županija 141 134 -7
31 Vrbovec Zagrebačka županija 183 176 -7
31 Buje Istarska županija 53 46 -7
32 Zlatar Krapinsko - zagorska županija 64 56 -8
32 Čabar Primorsko - goranska županija 30 22 -8
33 Otok (Vinkovci) Vukovarsko - srijemska županija 58 49 -9
33 Varaždinske Toplice Varaždinska županija 40 31 -9
33 Hvar Splitsko - dalmatinska županija 48 39 -9
33 Opatija Primorsko - goranska županija 74 65 -9
34 Donja Stubica Krapinsko - zagorska županija 62 52 -10
34 Nova Gradiška Brodsko - posavska županija 135 125 -10
35 Kutjevo Požeško - slavonska županija 55 44 -11
36 Rab Primorsko - goranska županija 98 86 -12
36 Trogir Splitsko - dalmatinska županija 156 144 -12
37 Valpovo Osiječko - baranjska županija 107 94 -13
37 Benkovac Zadarska županija 92 79 -13
37 Opuzen Dubrovačko - neretvanska županija 273 260 -13
38 Đakovo Osiječko - baranjska županija 256 242 -14
38 Ivanec Varaždinska županija 121 107 -14
38 Kraljevica Primorsko - goranska županija 41 27 -14
38 Rijeka Primorsko - goranska županija 1097 1083 -14
39 Ozalj Karlovačka županija 56 41 -15
39 Makarska Splitsko - dalmatinska županija 155 140 -15
40 Čazma Bjelovarsko - bilogorska županija 90 74 -16
40 Pleternica Požeško - slavonska županija 108 92 -16
41 Ogulin Karlovačka županija 126 109 -17
42 Crikvenica Primorsko - goranska županija 96 76 -20
42 Metković Dubrovačko - neretvanska županija 218 198 -20
43 Našice Osiječko - baranjska županija 197 175 -22
43 Umag Istarska županija 147 125 -22
44 Đurđevac Koprivničko - križevačka županija 97 73 -24
44 Gospić Ličko - senjska županija 135 111 -24
45 Belišće Osiječko - baranjska županija 98 73 -25
46 Novi Marof Varaždinska županija 141 115 -26
46 Vrgorac Splitsko - dalmatinska županija 77 51 -26
47 Križevci Koprivničko - križevačka županija 211 183 -28
48 Beli Manastir Osiječko - baranjska županija 92 62 -30
48 Labin Istarska županija 133 103 -30
49 Jastrebarsko Zagrebačka županija 153 122 -31
49 Lipik Požeško - slavonska županija 61 30 -31
50 Petrinja Sisačko - moslvačka županija 186 150 -36
51 Kutina Sisačko - moslvačka županija 286 249 -37
52 Slatina Virovitičko - podravska županija 152 114 -38
53 Zaprešić Zagrebačka županija 262 217 -45
54 Velika Gorica Zagrebačka županija 726 680 -46
55 Osijek Osiječko - baranjska županija 890 842 -48
55 Sisak Sisačko - moslvačka županija 428 380 -48
56 Varaždin Varaždinska županija 483 421 -62
56 Pula Istarska županija 632 570 -62
57 Šibenik Šibensko - kninska županija 476 409 -67
58 Bjelovar Bjelovarsko - bilogorska županija 451 364 -87
59 Vinkovci Vukovarsko - srijemska županija 506 400 -106
60 Slavonski Brod Brodsko - posavska županija 640 502 -138
61 Grad Zagreb Grad Zagreb 8428 8192 -236
Ukupno 30613 29440 -1173

istraživanje, prvašići, demografija, gradovi, dubrovnik, porast